Přejít k hlavnímu obsahu

Domek u moře za cenu bytu? Vlastnit nemovitost v zahraničí můžete už od jednoho eura

Asi nikdo se během chladných dnů neubrání fantaziím, které ho přenesou do maličkaté vilky u moře s výhledem na nekonečnou mořskou hladinu.

Vzhledem k aktuálním cenám nemovitostí v Česku ale stále častěji dává smysl tuhle fantazii proměnit v realitu. Vlastnit domek u moře za cenu bytu u nás je totiž stále častější. Jak se pohybují ceny nemovitostí v Chorvatsku, Španělsku nebo třeba v Itálii?

Čechy milované Chorvatsko

Dovolená na Jadranu letos trhala rekordy. Vyráželi jsme sem po vlastní ose autem, letecky i autobusy. Od chorvatské dovolené nás často neodradily ani vyšší ceny, kterými Chorvati letos překvapili. Pokud jste si nicméně tuhle lokalitu zamilovali tak, že sem nechcete vyrážet jenom během letních měsíců, bude vás pravděpodobně zajímat, za kolik tady pořídíte vlastní nemovitost.

Počítejte s tím, že za nový apartmán s výhledem na moře zaplatíte podobnou cenu jako za pražský byt. V průměru jde tedy o částky přes 1 000 eur na metr čtvereční. Pokud ale popojedete jen o pár desítek kilometrů do vnitrozemí, ceny už bývají někde úplně jinde. Za starší nemovitost zaplatíte zhruba polovinu. Počítejte také s tím, že ceny nemovitostí jsou na ostrovech zhruba o 20 % vyšší než v případě domků a vilek na pevnině.

Chorvatská vila
V Chorvatsku záleží na tom, zda chcete bydlet na ostrově, pevnině, u moře či ve vnitrozemí.
Zdroj:
Shutterstock

V Itálii můžete pořídit nemovitost už od jednoho eura

Zní vám to jako pohádka? Pak se sluší dodat, že v některých italských vesničkách (např. Mussomeli nebo Castropignano) opravdu můžete pořídit domek za euro. Rozhodně však nepůjde o haciendu s výhledem na moře, nýbrž o zchátralou nemovitost, do jejíž opravy budete muset investovat nemalé prostředky. 

Pokud vás tahle možnost neláká, pak počítejte s tím, že průměrná nabídková cena se v Itálii pohybuje lehce nad 45 tisíci korun za metr čtvereční. Nejoblíbenější jsou nemovitosti na Ligurské riviéře, okolo jezera Como, Maggiore a Garda, nemovitosti ale zájemci ve velkém kupují také v oblastech Montferrato a Langhe v Piemontu.

Italská nemovitost
V Itálii můžete koupit nemovitost už od jednoho eura!
Zdroj:
Shutterstock

Ve Španělsku můžete bydlet ještě levněji

Pokud vás lákají nemovitosti ve Španělsku, pak počítejte s tím, že průměrná cena apartmánů či menších řadových domků v oblíbené lokalitě Costa Blanca nepřesahuje 32 tisíc korun za metr čtvereční. Dražší jsou pochopitelně nemovitosti okolo Malagy, kde se v průměru vejdete do 58 tisíc za metr čtvereční. Nejdražší jsou potom nemovitosti ve španělské Marbelle, kde není cena přes 100 000 Kč žádnou výjimkou.

Nemovitosti ve Španělsku
Také ve Španělsku můžete pořídit dům za cenu bytu v Praze.
Zdroj:
Shutterstock

Lákají i Kanárské ostrovy

Ostrovy věčného jara, jak se Kanárům lidově přezdívá, jsou od Česka vzdálené zhruba 5 hodin letu. Co vás tady čeká? Celoročně stabilní a příjemné počasí, stejně jako nekonečný oceán, který ostrovy omývá. Cena za nemovitost je tady ale v porovnání s výše uvedenými mnohem vyšší.

Například samostatně stojící patrový dům o rozloze 90 metrů čtverečních v osobním vlastnictví se prodává zhruba za 285 tisíc eur, což je v přepočtu asi 7,7 milionu korun. Průměrná cena za metr čtvereční se pohybuje okolo 1 500 eur, což rozhodně není málo.

Pokud ale nemáte hluboko do kapsy a nemovitost si tady pořídíte, můžete se dost dobře stát sousedy řady známých osobností a celebrit. Domek tady má například Marek Ztracený, Richard Chlad nebo Alice Bendová.

Nemovitosti na Kanárech
Nemovitost na Kanárech koupila řada tuzemských celebrit.
Zdroj:
Shutterstock

Domek v Bulharsku za cenu bytu v Mostě

Apartmán v tříhvězdičkovém hotelovém resortu na pláži za cenu bytu v Mostě? V Bulharsku si podobný sen můžete vcelku bez větších obtíží splnit. Češi nejčastěji kupují nemovitosti v okolí Burgasu a Varny, kde ceny začínají na zhruba 26 tisících českých korun za metr čtvereční. Starší apartmány pak klidně pořídíte za polovinu.

Domky v Bulharsku
Apartmán v Bulharsku koupíte za cenu bytu v Mostě.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

42° 38' 57.6027", 18° 5' 12.6204"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Domek u moře za cenu bytu? Vlastnit nemovitost v zahraničí můžete už od jednoho eura