Přejít k hlavnímu obsahu

Všechno, co jste chtěli vědět o návštěvě Neapole

Pokud patříte k těm, kteří už dlouho nezažili opojně slastný pocit citelně pulsující energie proudící v žilách, jednoznačně musíte co nejdřív vyrazit do Neapole. Jejímu kouzlu propadnete. 

Někdy bývá život ucouraný, fádní, stereotypní a je to pořád jedna a ta samá písnička dokola. A když to trvá až příliš dlouho, je potřeba pořádné vzpruhy. Cestovatelské vzpruhy. Pokukujete-li tak po nepopsatelné smršti příjemně vzrušivých pocitů, které vás zase nakopnou, vydejte se jednoznačně směr Neapol. Největší město jižní Itálie v sobě totiž má něco, co se slovy nedá popsat, ale rozhodně po tom už dlouho horečnatě toužíte. Jeďte a zamilujte se. Je do čeho!

Jaká je nejlepší doba na návštěvu Neapole? 

Výjimečná Neapol má pro každého něco v jakémkoliv období a nikdy vás nezklame. Jen v tomhle městě zažijete to, co nikde jinde ne. Ať už jde o samotnou atmosféru, památky, kulturu nebo zvláštně zapamatovatelný ruch v ulicích, nikdy vás nezklame. Jediné, na čem tak záleží, jsou vaše preference. Když nestojíte o mačkandu s dalšími turisty a vedro k padnutí není vaše kafe, plánujte cestu do Neapole nejlépe během května nebo na konci září. Tahle doba je coby přímá transfuze emocí, prožitků i klidu ideální.  

Piazza del Plebiscito Neapol
Náměstí Piazza del Plebiscito je dechberoucí!
Zdroj:
Shutterstock

Jaká je nejlepší oblast k pobytu v Neapoli?

Když už se do Neapole vydáte, což byste rozhodně měli, pokud nechcete žít nadarmo, je nasnadě i příjemné ubytování. V tomhle ohledu je toto italské město famózně pestré a máte z čeho vybírat. 

Historické centrum (Centro Storico)

Toto srdce Neapole je jednou z nejživějších částí města. Tíhnete-li k památkám, trhům, restauracím a elektrizujícímu nočnímu životu, směřujte pobyt právě sem. Historie a kultura Neapole vás nemine, i když si korzo nočními ulicemi protáhnete do ranních hodin. 

Strategicky parádní poloha historického centra vám umožní dostat se rychle a pěšky přesně tam, kam potřebujete. Vše je jako na dlani a uspokojit tak můžete všechny své potřeby. Ať už se budou týkat nočního ruchu, štrádování po památkách, nebo procházky ruku v ruce půvabnými místy, vše splněno. 

Chiaia

Luxusní čtvrť pro náročné. Jestli tak toužíte být v obležení honosných butiků, restaurací s nádechem noblesy a elegance, volba je jasná. Pochopitelně nechybí ani podmanivá promenáda. Úchvatná pobřežní čtvrť je tak ideálem pro každého, kdo touží zkusit něco nového. Něco, co si běžně nedovolíte. 

Bohatá čtvrť na pobřeží je z východu i západu ohraničená dechberoucími náměstími. Piazza Vittoria uzamyká bohémskou čtvrť na východě, Mergellina pak ze západu. Chiaia je jednou z nejbohatších čtvrtí v Neapoli vůbec, počítejte proto určitě s tím, že zatoužení po všudypřítomných prestižních značkách se lze ubránit jen těžko. 

Chiaia Neapol
Noblesa, elegance, luxus. To jsou synonyma pro čtvrť Chiaia.
Zdroj:
Shutterstock

Vomero

Pomalu se přesouváme do klidnějších oblastí. Není však žádný důvod k obavám, že byste snad na tomhle místě zeli sami jako kůl v plotě a kavárnu byste hledali marně. Naopak. I tady je dostatek restaurací, kavárniček, obchodů i parků. Všechno ale v klidnějším módu

V těchto končinách se tak bude krásně rozjímat těm, kteří se s oblibou utápí v pohledech do dáli. Vomero coby vylidněnější a o poznání klidnější oblast se totiž nachází přímo nad městem. Nabízí tak výhledy, které nemáte šanci nikde jinde zažít. 

Mergellina

Mergellina je romantická přímořská čtvrť s promenádou. V téhle oblasti se budou blahem tetelit hlavně milovníci čerstvých ryb a jiných mořských plodů. Restaurací s touto širokou rybí nabídkou je tady totiž na každém kroku deset. 

Mergellina je ve skutečnosti vlastním názvem nábřeží. Zdejší přístav, přimknutý k úpatí kopce, na kterém se nachází rezidenční čtvrť Posillipo, byl kdysi domovem městské rybářské flotily. Nyní je rušným jachtařským přístavem a trajektovým přístavem.

Vico Equense

Pokud snad ze všeho nejvíc prahnete po klidu a tiché malebnosti, zvolte pro svůj pobyt krásné přímořské městečko Vico Equense. To se nachází na Amalfinském pobřeží. Do Neapole to pak máte coby kamenem…

Toto úžasné menší městečko nabízí o poznání tlumenější a pořádně autentickou alternativu, než je tomu u samotné velké sousedky Neapole. Užijete si lokální kulturu, pláže i historické centrum. Ke komfortnímu přemísťování pak využijte vlaky nebo autobusy. 

Vico Equense
Nedaleké Vico Equense je skvělou volbou pro ubytování, pokud nechcete setrvávat přímo v Neapoli.
Zdroj:
Shutterstock

Jaké jsou nejlepší restaurace v Neapoli?

Po italské Neapoli určitě nehodláte lítat s prázdným žaludkem. To by i ty nejhezčí zážitky, které město nabízí, nestály za nic. Užijte si tak pobyt v některé z nejlepších neapolských restaurací a zjistěte na vlastní chuťové buňky, proč je Neapol tak známá svou vynikající kuchyní. 

La Cantina di Via Sapienza

Hledáte-li poctivý a jedinečný gastronomický zážitek v Neapoli, už si v itineráři fixujte tradiční restauraci La Cantina di Via Sapienza. Nachází se v srdci historického centra města a nabízí nefalšovanou italskou kuchyni. 

Restaurace je zahalená do přátelské atmosféry a každý je vítán s otevřenou náručí. Jde o oblíbené místo jak u domorodých obyvatel, tak u návštěvníků. Můžete si zde poručit špagety s mořskými plody, parmigiana di melanine... A pizza? Ta je pochopitelně samozřejmostí. 

Gino e Toto Sorbillo

Jedna z nejslavnějších neapolských restaurací vůbec. Návštěvnost tohoto místa bývá enormní a jejich pizza je široko daleko vyhlášená. Tato restaurace je v provozu již po několik generací a bez rezervace je jen pramalá šance, že byste ji omrkli zevnitř. 

Restaurace Gino e Toto Sorbillo je vyhledávaná nejen díky kvalitním surovinám a pizzám pečeným v peci, ale nahrává jí také výhodná poloha. Nachází se v historickém centru Neapole, a je tak snadno dostupná všem návštěvníkům města. 

Trattoria Castel dell'Ovo

Ikonická a mimořádně útulná restaurace v Neapoli. Nachází se nedaleko hradu Castel dell'Ovo, který je jednou z nejznámějších památek města. Tato restaurace je ideálním místem pro ty, kdo chtějí ochutnat tradiční kuchyni a mít při tom úžasný výhled na moře. 

V této restauraci se můžete těšit na jihoitalská jídla včetně čerstvých ryb a mořských plodů, které jsou v této oblasti nosným prvkem. Menu se pravidelně obměňuje podle sezóny a dostupnosti surovin, což z chutných pokrmů dělá skutečný požitek. 

L'Antica Pizzeria da Michele

Restaurace s velmi bohatou historií, jejíž koncept stojí na vynikajících pizzách. Jejich menu je fantasticky jednoduché a personál se rozhodně postará o to, aby nevzniknul sebemenší prostor pro stížnosti. 

Pizza v této restauraci je k dostání za levný peníz a dnes a denně vzniká z těsta, na které se recept dědí. Čím je rodinný recept tak výjimečný, restaurace pečlivě tají. Nejen jídlo je však to, co vás zde osloví. Užijete si také jednoduchý a rustikální interiér. 

Il Ristorantino dell'Avvocato

Nabídka ryb a masa je v téhle neapolské restauraci velmi rozmanitá. Je sice inspirována typickými pokrmy neapolské tradice, ale zkostnatělost nečekejte. Těšte se na moderní tón a rafinované chutě. 

Pro tuto restauraci je dále absolutně normální i něco, co by v našich končinách vybízelo k údivnému pozdvihnutí obočí. Místní i turisté mají možnost nejen nechat se hýčkat v této špičkové restauraci, ale dokonce je možnost jakéhosi propůjčení kuchaře, který vám svůj um předvede přímo u vás doma. 

Jaké jsou nejlepší pláže v Neapoli a okolí?

Neapol je důležité přístavní město, které se nachází na pobřeží Tyrhénského moře. A i přesto, že přímo ve městě žádná vhodná místa ke koupání nejsou, stačí si za krásami přilehlých pláží zajet jen kousíček dál. 

Marina Piccola

Podmanivá plážová oblast nacházející se na italském ostrově Capri. Tato lokalita je jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších pláží na ostrově. Počítejte proto raději s tím, že se touto pláží povětšinou nebudete brouzdat jen romanticky ve dvou. 

Ani hojná návštěvnost však na kráse této pláži neubírá. Skýtá krásný výhled na moře a skalistá scenérie je fascinující. Můžete zde relaxovat a koupat se v průzračně azurovém moři, které je největším lákadlem. 

San Montano

Pláž San Montano je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak pro bezdětné páry. Pravděpodobně i proto, že má pro každého něco, je jednou z nejoblíbenějších pláží Itálie. Jejími hlavními trumfy jsou křišťálově čisté moře a výhled na okolní krajinu. 

K dispozici jsou nejrůznější možnosti zábavy a každý si vybere. Nejdřív si zaskočíte na dobrý drink do některého z plážových barů, a slunečník i s lehátkem si užijete později. Tato pláž ležící na italském ostrově Ischia vám rozhodně učaruje. 

Bagni Tiberio

Na pláži Bagni Tiberio si můžete odpočinout v plážovém klubu, projít se podél křišťálově čistého zálivu, nebo se posadit do restaurace s vytříbeným servisem nad talíř špaget se škeblemi a broskvemi na bílém víně. Dobrodružné povahy se mohou nalodit na tradiční gozzo loď

Toto místo si oblíbil už císař Tiberius, který se zde koupal při pobytu v jedné ze svých mnoha vil na Capri. I dnes můžete vidět zbytky nedaleké císařské vily s výhledem na záliv. Navštivte pláž Bagni Tiberio a ponořte se mezi opravdové římské ruiny.

Pescatori

Pláž Spiaggia dei Pescatori je známá taky jako Rybářská pláž. Najdeme ji v blízkosti města Ischia Ponte a rozhodně stojí za okouknutí. I když ji hojně využívají především rybáři, v letních měsících si její půvab nenechávají ujít ani davy turistů.

Milovníci slunění, snack barů a různých vodních atrakcí i sportů si na Pescatori přijdou na své. Jde o působivou směsku, kdy na jedné straně najdete ideální místo pro relaxační dovolenou, a na druhé straně na vás dýchne běžný život místních, kteří to ze svých domků mají na pláž dva kroky. 

Mappatella

Kouzlo téhle zátoky s průzračně čistou vodou a písčitou pláží tkví hlavně v tom, že nikdy se na ní nebudete muset prát o nějaký ten kousek pohodlného místa. Mappatella, byť je kousíček od hlavní silnice a z centra jste u ní za pár minut, přelidněná nikdy nebývá. 

Pláž se rozprostírá na slunném pobřeží a nabízí klidné útočiště jak milencům, tak seniorům. Pláž si vysloužila přezdívku pláž neapolského lidu a pobyt na tomhle místě se prý dá považovat za ochutnání ryzího italského letního folkloru, jde-li o koupačku a opalovačku. 

Jaká je historie města Neapol?

Do třetího největšího města Itálie, vévodícímu regionu Kampánie, je vetkaná bohatá a pestrá historie. První řecké osady téhle oblasti se začaly osídlovat už 3. tisíciletí př. n. l. Řekové tehdy oblast pojmenovali Neapolis, což v překladu znamená nové město. Během dob středověku bylo obehnáno a současně chráněno hradbami, které měly odrážet útoky barbarů

Mnohem později, během 2. světové války, pak byla Neapol boji nejpoznamenanějším městem Itálie. Do vojenských dějin Neapole ale nevstoupila jen kvůli mimořádné míře zničení, ale taky kvůli čtyřdennímu povstání, které dnes známe jako Čtyři dny Neapole

Jaké jsou nejlepší aktivity a zážitky v Neapoli a okolí?

Když už do Neapole, tak určitě ne jen za nekonečnou válendou po plážích. Byl by hřích město navštívit a neoddat se místním aktivitám i vtahujícím zážitkům. 

Návštěva Amalfitánského pobřeží

Pobřeží Tyrhénského moře se absolutně vymyká charakteristickým rysům, které jiná pobřeží mívají. Už samotná scenérie tohoto pobřeží je unikát. Žádné rozvláčné kousky lesů a sem tam mírná vyvýšeninka, která ani nestojí za řeč.

U Amalfitánského pobřeží jde přímo o hustě zalesněné a dramaticky strmé kopce, které se přímo zabodávají do azurového moře. Netradičnímu panaroma důstojného ražení kontrastují tradiční městečka s pestrobarevnými domky. 

Amalfi
Kousek od Neapole je Amalfi a Positano. Tam si rozhodně udělejte výlet.
Zdroj:
Shutterstock

Výlet na Vesuv

Jet do Neapole a nenavštívit Vesuv coby trhák všech turistů? Vyloučeno. To se prostě musí zažít. Už jen představa, že se potloukáte kolem druhé nejvyšší aktivní sopky v Evropě a neomrknete ji zblízka, je trýznivá. 

Hora Vesuv, trčící do výšky 1 281 m, je samo sebou lákadlem pro větší davy ostatních zvědavců, s čímž je dobré počítat. Prostoru, na kterém se hloučky turistů rozprostřou, je ale dost a dechberoucí vzpomínkovou fotku si tak rozhodně udělat zvládnete. 

Plavba na Capri

Pokud se vydáte na plavbu kolem ostrova Capri, což byste jednoznačně udělat měli, máte v podstatě v živém přenose to, co vídáme na pohlednicích. Totožné motivy italských pohlednic budete mít díky plavbě jako na dlani.

Samotný ostrov Capri je pak jednou z nejoblíbenějších italských pobřežních destinací. Svůj nemalý podíl zásluh na tom určitě má i Modrá jeskyně, která je turisty navštěvovaná ve velkém. Zapomenout nesmíme ani na lanovku na Monte Solaro. 

Ochutnávka neapolské pizzy

Neapolská pizza není jen tak nějakých soubor obyčejných surovin, navíc halabala naházených na nemastné, neslané těsto. Neapolská pizza, to je majstrštyk, při kterém jdou chuťové buňky do vývrtky a zažívají totální rauš.

Vedle bombastické chuti opravdové neapolské pizzy s nadýchanými okraji okusíte taky atmosféru, která nikde jinde zkrátka není. Neapolská pizza je tak jedinečnou kombinací nezaměnitelné chuti na jazyku a příjemných pocitů v duši. 

Festivaly a kulturní akce

Různými festivaly a kulturními akcemi všemožného charakteru se to během celého roku v Neapoli jen hemží. 

Napoli teatro Festival

Tradiční a vyhlášený mezinárodní festival se koná rok co rok. A to vždy během června. 

Pizzafest

Kam vlastně jinam než do Neapole za největším svátkem pizzy vyrazit? Každý rok se v různých měsících po dobu 5 až 11 dnů pizza oslavuje na každém kroku. 

San Gennaro

Svátek San Gennaro, který kolem vás možná prosvištěl taky jako festival San Gennaro, je patronátní oslavou ochránce města. Jak je z názvu patrné, patronem není nikdo jiný než San Gennaro. 

Jaké jsou nejlepší trhy a nákupní možnosti v Neapoli?

Neapolské trhy nejsou jen obyčejným místem, kam se vyrazí s nákupní taškou pro snídani. Jde taky o starodávnou historii, kulturní záležitosti i přehlídky nevídaného. 

Via Toledo

Via Toledo je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací Neapole. Historická táhlá ulice z roku 1536 je kolébkou mnoha nejrůznějších památek. Je spojnicí dvou hlavních náměstí, na které najdeme nejen dominantní náboženské i civilní památky, ale také nás obklopí cvrkot hlavní nákupní scény. 

Milovníci muzeí, kostelů i obchodů starobylého ražení sem určitě musejí zavítat. Neminou vás jak sofistikované obchůdky, tak obrovské řetězce. S údivem i zájmem si jistě prohlédnete taky velkolepě vyzdobenou stanici metra, která může konkurovat lecjakému muzeu. 

Spaccanapoli

Úzká, pestrobarevná a zároveň malebná ulice, která protíná historické centrum města. V těchto místech na každého návštěvníka zákonitě dýchne historie a zapůsobí na něj architektonické skvosty. Nechybí ani obchody, restaurace a změť trhů. 

Oblíbené a turisty vyhledávané místo vybízí k procházkám hned z několika důvodů. Jednak jde o jedno z mála tak autentických míst, kde zažijete nezkalenou neapolskou atmosféru, ale hlavně spojíte příjemné s užitečným. Necháváte se tedy unášet a při tom poznáváte. 

Mercato di Porta Nolana

Jeden z největších, nejživějších a nejrušnějších trhů v Neapoli. Trh, který se nachází v historickém centru města poblíž staré brány Porta Nolana, vás uchvátí. Na vlastní kůži zažijete nefalšovanou neapolskou kulturu, folklor i životní styl. 

Potraviny na tomto trhu samozřejmě nechybí, ale mimo jiné narazíte také na nekonečnou škálu oblečení, domácích potřeb, obuvi a rukodělného zboží. Trh je svým způsobem srdcem města a jeho tlukot nenechává nikoho chladným. 

Galleria Umberto I

Významná, jedinečná, navštěvovaná, opěvovaná a krásná. Taková je nákupní pasáž plná elegance a historie. Pasáž Galleria Umberto I byla otevřena v roce 1890 a dodnes ji s klidným svědomím můžeme považovat za ikonické místo. 

Toto dobové kulturní centrum nejednoho návštěvníka ohromí neoklasicistním stylem, ve kterém je vystavěno, a zrakům rozhodně neuniknou ani bohatě zdobené stropy, oblouky a nádherné mozaiky na podlahách. Umělecký výstavy, koncerty, restaurace i kavárny rovněž nechybí. 

Chiaia

Bezpochyby jedna z nejexkluzivnějších a nejživějších čtvrtí v Neapoli. Luxusní butiky, stylové restaurace i noblesní kavárny. To vše na jednom honosném a energickém místě. Chiaia je oblíbenou čtvrtí, kde se nákupy mění v nezapomenutelný prožitek i požitek. 

Luxus však není to jediné, čím je Chiaia proslulá. Vyhledávaná je i díky své bohaté restaurační scéně, která nabízí vše, co je pro pohodovou kulinářskou chvilku nutné. Čili tradiční neapolskou kuchyni i ochutnávku místních kultur. 

Jaké jsou možnosti dopravy v Neapoli?

Neapole je rozmanitá ve všech směrech a ani doprava tak není žádnou výjimkou. Jedno je ale dobré mít na paměti. Neapolský provoz je pro běžné nedomorodné smrtelníky naprostým chaosem a naučit se v něm orientovat chce nejen čas, ale i pořádnou dávku kuráže. S místem k zaparkování je to pak už úplná katastrofa. Zkuste proto raději zvolit jinou možnost přemísťování se. A že je skutečně z čeho vybírat.

Tak například vaše nohy. To je vůbec nejlepší způsob prozkoumávání Neapole. Přece jen jsou ale i vzdálenější místa, kam byste došli jen stěží. V takovém případě můžete vždycky využít rozsáhlou síť metra, autobusů i tramvají. I taxi se dá, ale rozhodně se připravte na zácpy. Například TaxiNapoli nabízí dokonce sdílené služby. A pro dobrodružnější povahy nabízí Neapol možnost cestovat na skútrech, námořní dopravou i četnými lanovkami. 

Jaké jsou nejlepší kulturní atrakce v Neapoli?

Velká spousta kulturních atrakcí v souvislosti s Neapolí prostě nemůže chybět ani náhodou. Zážitky z umění, historie a architektury na vás ve městě čekají téměř na každém kroku. 

Pompeje a Herculaneum 

Typické neapolské starověké archeologické lokality, které brutálně poznamenal výbuch Vesuvu. Ten tato dvě tehdy vzkvétající římská města nemilosrdně pohltil. Města se nacházejí nedaleko od sebe a patří k nejvyhledávanějším turistickým atrakcím. 

Obě naleziště jsou perfektně zabezpečena a udržována. I díky sopečnému prachu, který město dokonale zakonzervoval, mohou návštěvníci plnými doušky zakusit jedinečnou historii těchto padlých měst. Můžete se projít jejich ulicemi, seznamovat se s historií, uměním i starodávnou kulturou. 

Národní archeologické muzeum

Jde bezpochyby o jedno z nejvýznamnějších archeologických muzeí na světě vůbec. Naprostý unikát mezi muzei. Jen málokde najdete tisíce archeologických artefaktů, soch, maleb i jiných historických pokladů.

Milovníci historie a archeologie nesmí za žádnou cenu muzeum minout. Čekají tu na vás významné exponáty, mezi které patří například poklady z Pompejí a Herculanea nebo egyptská sbírka zahrnující sarkofágy, sochy i mumifikovaná těla.

Castel dell’Ovo

Když se pustíme do hodně mírného překladu, zjistíme, že Castel dell’Ovo znamená Vaječný hrad. Pojmenování úzce souvisí s legendou, která se o hradu dodnes traduje. Hlavní roli v ní hraje básník Vergilius a magické vejce, které umístil do hradních základů.

Jedna z největších gotických památek v Neapoli turisty pochopitelně přitahuje jako magnet. S tím je dobré počítat. Osamělou procházku si zde sice užijete jen těžko, ale zážitku se vám tak jako tak dostane přímo nezapomenutelného. 

Castel Dell'ovo Neapol
Výrazným prvkem Neapole je Castel Dell'ovo.
Zdroj:
Shutterstock

Palác krále Karla III.

Palác byl postaven na příkaz krále Karla III. Bourbonského v 18.století. Pod vedením slavného architekta Domenica Fontany byla stavba ale definitivně dokončena až ve století devatenáctém. Palác sloužil za vlády rodu Bourbonů jako královská rezidence

Královský palác v Neapoli je dnes široké veřejnosti otevřen jako muzeum. Návštěvníci mohou zblízka prozkoumat královské apartmá, královskou kapli, trůnní sál a jiné. Muzeum také ve značné míře hostí výstavy i kulturní akce. 

Kostel San Lorenzo Maggiore

Historický komplex San Lorenzo Maggiore není jen tak ledajaký kostel. Jde o historický kostel ze 13.století, který patří k nejvýznamnějším náboženským místům v Neapoli. Je proslulý svou impozantní architekturou a bohatě zdobnými útrobami.

Při návštěvě kostela můžete historické prostory prozkoumat skrz na skrz a bonusem vám bude muzeum, které je součástí komplexu. V něm jsou ke zhlédnutí archeologické nálezy, které byly na místě objeveny. 

Teatro di San Carlo

Jedno z nejznámějších a nejstarších operních divadel v Evropě. Má velmi dlouhou tradici a v roce 1737 jej nechal vystavět král Karel VII. Neapolský. Jméno však divadlo dostalo podle krále Karla III. Neapolského. 

Divadlo vyniká svou nádhernou architekturou a akustikou, která jednoznačně patří mezi ty nejlepší na světě. Žádný z návštěvníků Neapole si tuhle gigantickou kulturní atrakci nemůže nechat ujít. Umělecké zážitky jsou na tomto místě mimořádné.

Palác Capodimonte

Další z významných historických sídel Neapole. Dnes palác známe jako muzeum, které návštěvníky dnes a denně ohromuje bohatou kolekcí uměleckých děl. Nechybí obrazy, sochy, nábytek i dekorativní umělecké předměty.

Mezi nejvýznamnější díla, uložená do muzejního paláce, patří obrazy slavných umělců, jako je například Tizian, Botticelli nebo Caravaggio. Palác navíc obklopuje překrásný park, ve kterém může každý tiše rozjímat a relaxovat.

Santa Chiara/klášter sv. Kláry

Úchvatný klášterní komplex v Neapoli, který je známý svou jedinečnou architekturou i historickým významem. Během staletí byl mnohokrát přestavován i renovován. Původní podoba vznikala ve 14.století.

Hlavní dominantou Santa Chiara je klášterní kostel, který je ryzím příkladem středověké neapolské gotiky. Kostel je zdoben krásnými keramickými dlaždicemi, které představují biblické scény. Hlavním lákadlem je pak klášter, kde žili a pracovali skuteční mniši.

Catacombe di San Gennaro

Starověké podzemní hrobky, které se pochopitelně nenacházejí nikde jinde než v italské Neapoli. Jejich náboženská a historická hodnota z nich činí jednu z dalších nejvýznamnějších památek, kterou si nelze nechat ujít. Lákají-li vás tak pohřební rituály a starověké hrobky, Catacombe di San Gennaro je pro vás to pravé ořechové. Podzemní síť se vyznačuje velkým množstvím chodeb i hrobek. Ty poukazují na smrt i život raných křesťanů.

Museo Cappella Sansevero

Neapolská kaple a muzeum v jednom má něco, co jen tak hned někde nenajdete. Jde o sochu Krystala, kterou vytvořil Giuseppe Sanmartino. Tato socha zobrazuje Krista v podobě muže, který je pokrytý jemným průsvitným závojem.

Technika, díky které tato socha vznikla, zůstává dodnes jedním velkým tajemstvím. I to je pravděpodobně jeden z důvodů, proč je toto muzeum považováno za jedno z nejzajímavějších na světě

Jaká jsou nejlepší muzea v Neapoli?

Neapole je velkým množstvím famózních muzeí přímo proslulá. Většina z nich neskutečně autentickým způsobem odráží bohatou historii města a přináší vhledy do italského bytí.

Museo Capodimonte

Pro milovníky umění je návštěva tohoto muzea skvělou příležitostí, jak prozkoumat umělecké bohatství Neapole a získat hlubší porozumění jak kultuře, tak zvyklostem a svým způsobem i neapolskému stylu myšlení, které po staletí zůstává neměnné.

Ve sbírce Museo Capodimonte naleznete díla některých z nejslavnějších umělců v celé historii umění. Těšit se tak můžete na Ralpha Earla, Andyho Warhola, Caravaggia. Dalšími jsou Luca Giordano nebo Jusepe de Ribera.

Museo di San Martino

Museo di San Martino vás neohromí jen interiérem, ale uchvátí vás taky terasovité zahrady, ze kterých se vám naskýtá nádherný výhled na neapolský záliv. V tomto Národním muzeu si pak můžete prohlédnout slavnou sbírku neapolských betlémů.

To však ani zdaleka není všechno. Součástí muzea je krásný kostel i úchvatné klášterní dvory. V síni kočárů se pak například seznámíte s bohatstvím, které bylo vtištěno do honosných kočárů. Ty se používaly během královských průvodů

Muzeo d'Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE)

Muzeo d'Arte Contemporanea Donnaregina, často označované taky jako MADRE, je významné muzeum moderního umění v Neapoli. Nachází se, kde jinde, než v historickém centru města a je známé bohatou sbírkou moderního a současného umění velikánů jak italských, tak světových.

MADRE často pořádá také výstavy a kulturní akce, které představují a udávají nové trendy v moderním umění v Neapoli. Nabízí tak inspirativní a stimulující zážitek pro všechny, kteří mají zájem o současnou uměleckou scénu.

Museo del Mare

Museo del Mare je námořním muzeem. Přezdívá se mu taky Muzeum moře a jde o naprosto fascinující místo, které přibližuje historii, tradice a vztah města k moři. 

Exponáty v Museo del Mare zahrnují staré námořní mapy, modely historických lodí, rybářské nástroje a spoustu dalších artefaktů spojených s námořní historií města. Návštěva tohoto muzea připomíná cestu, která vás zavede zpátky do starých časů.

Museo del Tesoro di San Gennaro

Muzeum pokladů svatého Januária skrývá nepřeberné bohatství v podobě drahocenných klenotů, uměleckých děl a liturgických artefaktů. Co je však na tomto muzeu nejúžasnější, je jeho spojení s jedním nejslavnějších světců Neapole-svatým Januáriem. 

Kromě uměleckých pokladů poskytuje muzeum taky úžasný vhled do života a legendy kolem zmíněného patrona a ochránce města. Každý exponát, který je v muzeu uložený, má svůj jedinečný příběh. I proto patří Museo del Tesoro di San Gennaro k nezajímavějším místům v Neapoli. 

Jaká je místní kuchyně v Neapoli?    

Neapolská kuchyně je známá po celém světě a oplývá mnoha specialitami. Ty jsou oblíbené jak mezi místními, tak i mezi turisty. Vzhledem k tomu, že Neapol je rodištěm pravé italské pizzy, nemůžeme výčet pochopitelně začít ničím jiným než pizzou zvanou Neapolitana. Ta je známá svým tenkým těstem a nadýchanými okraji. 

Mezi dalšími tradičními pokrmy pak najdeme těstoviny, sladké sfogliatelle, ragú Napoletano, pizzu Margheritu, smaženou směs mořských plodů zvanou fritto misto a slavný citronový likér limoncello.

Sfogliatella
Rádi ochutnáváte? Pak zkuste tuhle dobrotu!
Zdroj:
Shutterstock

Jaké jsou nejlepší noční aktivity v Neapoli?

Neapol je jednoznačně město plné života a pulsující energie. Noční zábava v těchto italských končinách nabízí rozmanité a vzrušující možnosti, slibující nezapomenutelné. Už jen samotná procházka historickým centrem za tmy je něčím, co jinde nezažijete. Úzké uličky, ve kterých se i v noci žije jako ve dne, jsou neopakovatelnou zkušeností.

Pod rouškou tmy si dále můžete užit také přímořskou promenádu, plážové bary a kluby na písčitých prostranstvích, noční prohlídky historických památek, podzemní město Napoli Sotteranea, noční trhy nebo dokonce i noční výlet na Vesuv. 

Prostě a jednoduše – o Neapoli byste neměli jen číst, ale měli byste ji alespoň jednou za život zažít.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2, zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10zdroj 11zdroj 12zdroj 13zdroj 14zdroj 15zdroj 16zdroj 17zdroj 18zdroj 19zdroj 20zdroj 21zdroj 22zdroj 23zdroj 24zdroj 25, zdroj 26zdroj 27zdroj 28zdroj 29zdroj 30 ​​​​​

 
 

Místo

40° 51' 6.4764", 14° 16' 5.232"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Všechno, co jste chtěli vědět o návštěvě Neapole