Přejít k hlavnímu obsahu

Vídeň: Průvodce a zajímavá místa

Vídeň je okouzlující, ať už ji navštívíte v kterémkoli ročním období, při jakékoli příležitosti. V rakouské metropoli můžete spatřit celou plejádu architektonických stylů, navštívit nespočet muzeí… A dát si úžasnou kávu v prvotřídní kavárničce. A nejen to.

Cestování

Máme to štěstí, že máme Vídeň skoro za rohem! Od našich jižních hranic je to zhruba 80 kilometrů. Snadno se sem tedy dostanete autem, autobusem nebo vlakem. A klidně tam i levně doletíte, pokud budete chtít.

Cesta autobusem

Z Prahy se do Vídně dostanete asi za 4-5 hodin. Ceny začínají na 300 Kč, ale záleží na termínu a na době zakoupení jízdenky.

Hlavní autobusové nádraží

Hlavní autobusové nádraží, Stadion Center Bus Terminal, je vzdáleno asi 5 kilometrů od vnitřního města.

Adresa nádraží: Engerthstrasse 242-244, 1020 Wien

Jak se dostat do centra: Nejjednodušší způsob, jak se dostat z nádraží do centra, je využít metro. To vás za chvilku doveze až na stanici Karlsplatz.

Cesta autem

Jak už bylo napsáno, Vídeň je skoro, co by kamenem dohodil. Z Prahy sem cesta trvá necelé 4 hodiny. Záleží na vás, kterou ze tří hojně využívaných tras si vyberete. Podle toho urazíte 290-340 kilometrů.

Cestou se můžete zastavit hned na několika zajímavých místech:

Tábor – jihočeský Tábor vás zaujme nejen svou husitskou historií, ale taky krásným centrem s křivolakými uličkami v gotickém duchu. K nejzajímavějším místům patří například bývalý hrad, stará radnice, vodní nádrž Jordán nebo kostnický dům.

CHKO Pálava – nádherný kousek přírody na Moravě, který ochraňuje ty nejcennější biotopy stepí, lesostepí, doubrav a suťových lesů. Od roku 2004 je tady i ptačí oblast, vyskytuje se tu především čáp bílý, orel mořský nebo strakapoud jižní.

Mikulov – malé městečko u hranic s Rakouskem je oblíbené nejen díky vínu, ale taky díky krásnému historickému jádru. První obec tu byla už ve 12. století. K nejzajímavějším místům patří Dietrichsteinská hrobka, kaple sv. Šebestiána, synagoga, zámek a židovský hřbitov. V okolí se nachází hned několik přírodních rezervací, například Svatý kopeček.

Centrum parkování

Jestli nechcete nechávat auto někde u ubytování nebo na parkovištích na okraji města, pamatujte, že ve Vídni je více rozdílných parkovacích zón. Liší se od sebe v závislosti na obvodu a často je maximální parkovací doba 2 nebo 3 hodiny. V ulicích, kam se chodí nakupovat, platí obvykle jiná pravidla, která určují dopravní značky.

Pozor si dejte taky na parkovací zóny pro rezidenty v obvodech 1-4, 6-9 a 12. Hrozí tu tučná pokuta pro každého nerezidenta, byť s platným parkovacím lístkem. Zároveň mějte na paměti, že parkovací lístek musíte koupit hned, potřebujete ho od první minuty. Platí to i při vykládání zavazadel, takže pokud vám hotelová recepce nabídka lístek na 15 minut parkování zdarma, vezměte si ho. Pozor, tento lístek nesmíte kombinovat s dalšími lístky.

Lístek na půl hodiny stojí 1,10 euro. Výhodnější a méně náročné je proto zaparkovat na parkovišti Park & Ride, kde vás vyjde celý den na 3,60 euro a odkud se za chvilku dostanete metrem do centra.

Cesta letadlem

Chcete-li se do Vídně dostat letadlem, můžete, i když to nemá moc smysl, stejně jako třeba v případě Berlína. Samotná cesta sice trvá 45 minut, ale zpáteční letenka na přímém spoji (Praha – Vídeň – Praha) vás vyjde zhruba na 6 000 Kč.

Letiště

Schwechat - Letiště Vídeň najdete ve Schwechatu, asi 18 km od centra Vídně a jen 40 km od centra Bratislavy. Jde o největší letiště v Rakousku a taky o leteckou základnu několika aerolinek. Do centra se můžete vydat rychlodráhou S7 (každých 30 minut, od 5.18 do 0.18 hod., cesta trvá 25 minut), vlakem City Airport Train (každých 30 minut, od 6.08 do 23.38 hod., cesta trvá 16 minut), vlakem Railjet ÖBB (každých 30 minut, od 6.33 do 23.03 hod., cesta trvá 15-30 minut). A nakonec můžete využít i autobusovou linku Vienna Airport Lines (každých 30 minut, od 6.00 do 00.30 hod., cesta trvá 40 minut).

Cesta vlakem

Vlakem se můžete z Prahy do Vídně dostat několikrát denně. Cesta trvá 4-6 hodin, cena jízdenka začíná zhruba na 420 Kč.

Hlavní vlakové nádraží

Wien Hauptbahnhof se nachází na ulici Am Hauptbahnhof 1. Stanice metra a tramvaje je jen pár kroků odsud.

Ubytování

Vídeň je jedním z nejpopulárnějších měst v Evropě. Turisté se tu střídají ohromným tempem, proto je tu spousta ubytovacích kapacit nejrůznějších kategorií. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější tipy ze tří cenových skupin.

Hotely

Arnes Hotel Vienna (2*) – tento hotel se nachází necelé 4 km od centra. Je příjemně jednoduchý, nabízí dvoulůžkové, třílůžkové a čtyřlůžkové pokoje, wifi zdarma, parkování za příplatek, restauraci. Recepce je otevřená od 9.00 do 20.00 hod. Cena za osobu/noc začíná na 1 132 Kč.

Lenas Donau Hotel (3*) – tento hotel najdete necelých 9 km od centra. Nabízí jednolůžkové, dvoulůžkové a třílůžkové pokoje, parkování na dvoře, wifi, nepřetržitě otevřenou recepci, restauraci s mezinárodní kuchyní. Ubytují tu i vaše zvířecí miláčky. Cena za osobu/noc začíná na 1 356 Kč.

Hotel de France Wien (5*) – tento hotel se nachází v centru Vídně, na bulváru Ringstrasse. Nejbližší stanice metra je vzdálena 50 m. Je zde restaurace, bar, wifi a fitness centrum, můžete sem vzít své domácí mazlíčky a taky si tu pronajmout kola. Auto odstavíte opodál, ovšem za poplatek. Recepce je otevřená 24 hodin denně. Cena za osobu/noc začíná na 3 195 Kč.

Hostely

a & o Wien Hauptbahnhofhned u hlavního nádraží najdete hostel, ve kterém můžete přespat už za 377 Kč, a to v pokoji o 6 lůžkách. Pokoje mají vlastní koupelnu a možná vás zaujme střešní bar s panoramatickým výhledem nebo kulečníkové stoly. Objednat si můžete snídani formou bufetu. Wifi je všude zdarma.

Wombats Hostel Vienna The Lounge – tento hostel se nachází na Mariahilfer Strasse jen 3 minuty chůze od vlakového nádraží. Recepce je otevřená 24 hodin denně, najdete tu automaty s občerstvením, světlé moderní pokoje s vlastní koupelnou a bar. Wifi je všude zdarma. Přespíte tu už za 382 Kč, a to v pokoji o 6 lůžkách.

Hostel Hütteldorf – tento hostel najdete nedaleko zámku Schönbrunn. Kromě hezkých pokojů tu najdete taky kulečník a půjčovnu horských kol. Zaparkujete tu zdarma. Wifi je taky zdarma, všude. Jen 5 minut chůze od hostelu je stanice metra. Přenocovat tu můžete už za 401 Kč, a to v pokoji o 6 lůžkách.

Kempy

Camping Vienna West – tento kemp najdete asi 13 km od centra města. Kromě samotného ubytování tu najdete taky místo na zaparkování, prodejnu smíšeného zboží, kuchyňku a sociální zařízení, sdílenou prádelnu a obchod se suvenýry. Můžete se tu ubytovat i se svými zvířecími miláčky. Hned u kempu je autobusová zastávka a dostat se do centra je snadné. Přebývat tu můžete ve stanu nebo v karavanu.

Camping Wien Süd – tento kemp leží asi 12 km od centra města a 5 km od zámku Schönbrunn. Navzdory tomu tu budete v krásné přírodní lokalitě mezi nádhernými starými stromy a loukami. Pobývat tu můžete ve stanu nebo v karavanu, samozřejmostí je kuchyňka a sociální zařízení. Nechybí dětské hřiště a občerstvovací salonek.

Aktiv Camping Neue Donau – tento kemp se nachází 9 km od centra. Není příliš dobře vybaven, ale pokud hledáte skutečně jednoduché ubytování za nižší ceny, může vám vyhovovat. Pobývat tu můžete ve stanech, karavanech nebo obytných autech. Najdete tu taky občerstvovací salonek a v recepci funguje wifi.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Podobně jako v jiných větších městech, i ve Vídni je jedním z nejlepších způsobů dopravy ta hromadná. Jezdí tu autobusy, tramvaje i metro a během chvilky se můžete dostat takřka kamkoli. Navíc vám nebudou vrásky dělat potíže s parkováním.

Celá síť hromadné dopravy má 1 150 km. Tvoří ji 5 linek metra, 28 tramvajových linek a 129 autobusových linek. Snadno a rychle se kamkoli dopravíte zhruba 20 hodin denně.

Klasické papírové jízdenky platí ve všech třech dopravních prostředcích. Každá jízdenka platí až do cíle, bez ohledu na případné přestupy. Nejlepší je koupit si lístek v automatech a trafikách, případně prostřednictvím telefonu nebo v internetovém obchodě Wiener Linien. Jízdenku si můžete koupit i v tramvaji, ale s přirážkou 20 centů.

Jaké jsou ceny? Obyčejná jízdenka na jednu jízdu stojí 2,40 eura, děti platí polovinu. Můžete si ale koupit jízdenku taky na 24 hodin za 8 eur, na 48 hodin za 14,10 eur, na 72 hodin za 17,10 eur. K dispozici je i týdenní jízdenka platná od pondělí do pondělí do 9.00 hod., a to za 17,10 eur. Děti mladší 6 let jezdí zdarma, během školních prázdnin a svátků jezdí zdarma děti do 15 let.

Mapa metra

http://bit.ly/38LW9OZ

Taxi

Když zrovna nic moc nepojede, můžete si objednat taxi, a to po telefonu i po internetu – někde je ovšem vyžadována registrace. Když budete chtít využít taxi z letiště nebo na něj, nezapomeňte to hned při objednávání hlásit, aby vám nebyl k pevnému poplatku (36 euro, max. 4 osoby) účtován ještě ten dodatečný (13 euro). Cesta z centra do okrajových částí Vídně a obráceně vyjde zhruba na 10 euro.

Zapůjčení kola

Kolo si můžete mnohdy půjčit už ve svém ubytování. Pokud ale tahle možnost není, využijte pro dopravu Citybikes. První hodina jízdy je zdarma, k půjčení vám stačí platební nebo kreditní karta a registrace s poplatkem 1 euro. Kolo pak musíte vrátit na jednom ze stanovišť, ale nemusíte se bát – po celém městě je jich opravdu spousta.

Druhá hodina vypůjčení je za 1 euro, třetí hodina za 2 eura, každá další hodina za 4 eura.

Zapůjčení auta

Budete-li si chtít projet okolí Vídně (jinak nemá cenu si auto půjčovat), vyberte si některou z místních půjčoven. Za vůz kategorie mini zaplatíte za jeden den asi 1 600 Kč, za střední třídu zhruba 2 600 Kč za den. K výběru můžete použít třeba tento portál.

Co vidět a navštívit

Nejspíš by vás ani nenapadlo jet do Vídně na jeden den. Když už se sem vydáte, je fajn zůstat tu aspoň pár dní a užít si podle svého gusta to, co rakouská metropole nabízí.

Mapa centra

http://bit.ly/2uwJukb

Co navštívit zadarmo

Moc míst, která byste ve Vídni mohli navštívit zadarmo, vyjma muzeí v konkrétní dny a taky vyjma gratis vstupného pro děti, není. Tady jsou aspoň 3 tipy na akce, které by se vám mohly líbit.

Neogotická radnice – každé pondělí, každou středu a každý pátek od 13.00 hod. se můžete zdarma vydat na komentovanou prohlídku neogotické radnice.

Prohlídka města – pokud se chcete projít po městě se zkušeným průvodcem, přidejte se k Free Walking Tour. Prohlídka začíná každý den v 10.00 hod. u Albertiny. Nějaké to euro ale přece jenom průvodci dát můžete.

Koncert ve foyer kaple Hofburg – nakonec si můžete každou neděli užít koncertní vystoupení vídeňského chlapeckého sboru.

Muzea

Ve Vídni je neuvěřitelné množství muzeí – víc než stovka! Patří mezi známá muzea s ještě známějšími sbírkami, ale i malá a úzce zaměřená muzea s více či méně tradičními díly.

Muzeum moderního umění – v tomto muzeu se můžete seznámit s uměleckými díly 20. a 21. století. Nechybí tu například Andy Warhol, Pablo Picasso, Yoko Ono nebo Gerhard Richter. Hlavní sbírky jsou zaměřené na popart a fotorealismus. Je tu asi 9 000 děl – obrazů, instalací, soch, kreseb, fotografií, grafik, videí, filmů, nábytku nebo architektonických modelů. Zastavit se tu můžete v úterý, středu a od pátku do neděle od 10.00 do 19.00 hod., ve čtvrtek od 10.00 do 21.00 hod. a v pondělí od 14.00 do 19.00 hod. Více informací najdete na oficiálním webu.

Světové muzeum Vídeň – toto muzeum patří k těm nejvýznamnějším etnologickým na světě. K vidění jsou úplné skvosty z celého světa. Najdete tu přes 200 000 etnografických objektů, 75 000 historických fotografií a 144 000 tištěných prací, které se zabývají historií, kulturou a každodenním životem národů žijících mimo Evropu. Do muzea můžete zavítat denně od 10.00 do 18.00 hod. Více informací najdete na oficiálním webu.

Belvedere 21 – toto muzeum se specializuje na rakouské umění 20. a 21. století. Zaujme vás už jeho budova, která vznikla podle návrhu architekta Karla Schwanzera. Původně šlo o Pavilon Rakouska pro Světovou výstavu v roce 1958. Kromě rakouských děl jsou tu k vidění i některá mezinárodní díla, ovšem vždy jen dočasně. Podívat se sem můžete v pondělí, úterý, ve čtvrtek, v sobotu a neděli od 11.00 do 18.00 hod., ve středu a v pátek od 11.00 do 21.00 hod. Více informací najdete na oficiálním webu.

Katedrály a kostely

Katedrála sv. Štěpána – symbol Vídně, jedna z nejvýznamnějších staveb v Rakousku. Od roku 1469 jde o sídelní kostel vídeňských biskupů. Úplné počátky kostela sahají do roku 1137. Jakmile byl postaven, docházelo stále k dalším a dalším úpravám a rozšířením.

Kostel sv. Petra – první centrální barokní stavba ve Vídni. Kostel stojí na místě, kde se dřív nacházel menší kostelík, a to už pravděpodobně od roku 800. První zmínka o kostele pochází z 12. století, do té doby samozřejmě prošel mnohými změnami. Dnešní podobu získal v 18. století.

Kostel Nejsvětější trojice – metropolitní katedrála, která patří řecké pravoslavné církvi, pochází z 2. pol. 18. století. Nachází se na ulici Fleischmarke a dnešní podobu získal v 19. století. Pyšní se bohatou vnitřní výzdobou, spatříte zde především ikony.

ZOO

Slavná vídeňská ZOO se nachází v zámeckém parku Schönbrunn. Funguje už od roku 1752, kdy ji založil císař František I. Štěpán, a dokonce sem chodila dívat i Marie Terezie – konkrétně do pavilonu uprostřed zahrady. Zvířata se tu chovala už dřív, nemohla se na ně ale chodit dívat veřejnost. Došlo tu k prvnímu úspěšnému rozmnožení slonů afrických v Evropě. Návštěvníci se dnes pravděpodobně nejradši chodí dívat na pandy. Oblíbená je i skleněná hala s prostředím simulujícím deštný prales.

Do ZOO se můžete podívat denně, výjimkou nejsou ani svátky. Otevřeno je vždy od 9.00 hod. Od listopadu do konce ledna jsou otevírací hodiny do 16.30 hod., v únoru do 17.00 hod., v březnu do 17.30 hod., od dubna do září do 18.30 hod. a v říjnu do konce letního času do 17.30 hod.

Dospělí za vstupenku na jeden den zaplatí 20 euro, děti, mládež a někteří tělesně postižení 10 euro, děti do 6 let mají vstup zdarma. Koupit si můžete i rodinný balíček pro dva dospělé a tři děti za 60 euro.

Pláže

Chcete při návštěvě Vídně taky vykoupat? Určitě můžete využít některé z pěkných míst podél Dunaje, například ve čtvrti Lobau nebo na místě zvaném Donauinsel, kde se líbí dospělým i dětem, je tu celkem 42 kilometrů pláží s nejrůznějším povrchem a každoročně v červnu se tu koná největší open air party v Evropě – Donauinselfest.

Zahrady

Zámecký park Schönbrunn – tento park rozhodně nesmíte přehlédnout. Můžete se v něm procházet nádhernými alejemi s úžasně střiženými keři, můžete si prohlédnout sochy, kašny a skvostné záhony. Najdete tu největší palmárium v Evropě, které funguje už od roku 1882, japonskou zahradu, bludiště nebo gloriette, překrásnou budovu, ve které si můžete dát lahodnou kávu a v neděli dopoledne si tu vychutnat dobrou snídani s přispěním jazzu!

Zámecký park Belveder – barokní zahrada, která patří k těm nejcennějším v Evropě, je tu už od roku 1700. Od března do srpna se tu pokocháte i čtyřmi tisíci druhy alpských rostlin. Stejně jako schönbrunnský park, i tento park patří pod ochranu světového kulturního dědictví.

Zahrada Augarten – veřejný park, jenž se rozprostírá na 52,2 hektarech, se nachází ve druhém městském obvodě. Vidět tady můžete nejstarší barokní zahradu ve Vídni, ale určitě si užijete i pohled na park jako takový, který je vedený ve francouzském stylu. Jistě vás okouzlí i zdejší aleje, ve kterých v létě najdete vytoužený stín.

Trhy

Vienna Naschmarkt – na této tržnici, která se nachází jen kousek od centra Vídně (konkrétně na ulici Kettenbruckengasse), najdete téměř kilometrový zástup stánků s ovocem, zeleninou, kořením, oděvy i jinými produkty. Snadno tu najdete i kavárnu, kde si budete moct na chvilku odpočinout od všudypřítomného ruchu.

Meiselmarkt Wien – tržnice, která vás během okamžiku přenese do Istanbulu. Dýchne na vás atmosféra východu a nouze tu není ani o vůně. Vedle budovy pak bývá ještě farmářský trh, kde jsou ceny poněkud vyšší, ale najdete tu zboží, které za to stojí. Tržnice je na Huetteldorfer Strasse 81B.

Weihnachtsmarkt Schönbrunn – když píšeme o Vídni a trzích, nemůžeme nezmínit okouzlující vánoční trhy v nezaměnitelné atmosféře schönbrunnského zámku. Seženete tu nejen spoustu dobrých a vánočních propriet, ale narazíte tu i na řemeslné výrobky.

Univerzity

Vídeňská univerzita – tady se studuje už od roku 1365. Jde o nejstarší univerzitu v německy mluvících zemích a o jednu z největších univerzit v Evropě. Hlavní budova se nachází na Ringstrasse, ale součásti univerzity najdeme celkem asi na 60 místech ve městě. K univerzitě patří i botanická zahrada, astronomická observatoř, sportovní areál a výzkumná pracoviště. Dá se tu studovat ve 187 studijních programech.

Technická univerzita Vídeň – technicky zaměření studenti mohou najít to své na Technické univerzitě Vídeň. Ta funguje od roku 1815, kdy vznikla jako polytechnický institut. Studovat se sem chodí architektura a plánování, chemie, stavebnictví, fyzika, počítačové vědy a další obory.

Medical University of Vienna – když chce někdo v Rakousku studovat medicínu, pravděpodobně zamíří sem. Univerzita funguje už od roku 1365 a nabízí zájemcům o studium nejen medicínu jako takovou, ale třeba i obory týkající se zubní medicíny a medicínského inženýrství.

Festivaly

Donauinselfest – každoročně v červnu se konává koncert pod širým nebem, na kterém vystupují rakouské, ale i mezinárodní hvězdy. Vstup je zdarma, vystupuje na 1 500 interpretů na 13 pódiích, která jsou rozmístěná na 17 ostrůvcích. Hraje se rock, pop, hip-hop, oldies, elektronická hudba a třeba i lidovky!

Wiener Festwochen – mezinárodní kulturní festival tradičně navštěvuje spousta lidí a je přenášen do celého světa. V hlavní roli je scénické umění a stovky herců.

Coffee Festival – leden ve Vídni patří kávě. Poznáte tu nejnovější trendy v oblasti kávy, můžete se účastnit workshopů a taky se podívat na nejrůznější soutěžní klání, například v Latte Art. A nechybí ani hudba!

Kam s dětmi

Prátr – pokud se do Vídně chystáte s dětmi, o Prátr byste je neměli ošidit. Největší vídeňský zábavní park se svou dominantou – Obřím kolem – nadchne nejen je, ale i vás. Park, do kterého se lidé chodili bavit, tu vznikl už v 18. století. Kromě Obřího kola tu najdete třeba autodromy, různé kolotoče, horské dráhy, kabinet voskových figurín, střelnice… Zkrátka tu o zábavu není nouze!

Hundertwasserhaus – tolik barev na jednom domě jste nejspíš ještě neviděli a garantujeme vám, že Hundertwasserhaus bude pastou pro oči nejen pro vaše děti, ale i pro vás. Jde o jednu z nejpopulárnějších moderních staveb ve Vídni. Nenajdete tu ani jednu rovnou čáru a ze všech možných skulinek tu kouká zeleň. Interiér činžáku, který zvenčí vypadá trošku jako domeček z pohádky, bohužel není veřejnosti přístupný.

Za vídeňskými dobrotami – jestli s dětmi rádi mlsáte, zajděte s nimi na pravý vídeňský řízek! Ten se vyznačuje svou velikostí, ale zároveň tím, že je velmi tenký. A když pak zatoužíte po sladké tečce, nebude nic jednoduššího než vám všem poručit sachr.

Zajímavá místa v okolí

Klášter Klosterneuburg – zemská rakouská koruna nebo středověký Verdunský oltář. To jsou dvě hlavní věci, které lákají k návštěvě Klosterneuburgu. Nádherná stavba odhaluje spoustu historických příběhů a vzhledem k umístění vás nejspíš ani nepřekvapí, že je tu nejstarší rakouské vinařství. Z centra Vídně je to sem necelých 20 kilometrů.

Vídeňský les – nedaleko Vídně se rozprostírá nádherný kousek přírody. Říká se mu Vídeňský les a jde o biosférický park o rozloze 1 350 kilometrů čtverečních. Najít se tu dá na 2 000 rostlinných druhů, žije tu spousta ohrožených zvířat, například ještěrka zelená, a asi 150 druhů ptáků. Vídeňský les je od centra rakouské metropole vzdálen jen 35 kilometrů.

Národní park Donau-Auen – krásná příroda na vás čeká i v národním parku Donau-Auen. Jeho 65 % zabírají lužní lesy, 20 % vodní plochy a 15 % mokřadové louky. Roste tu na 800 rostlinných druhů a daří se tu neuvěřitelnému množství zvířat. Park se nachází 35 kilometrů od centra Vídně.

Zámky a hrady

Leopoldsberg – ve východním výběžku Vídeňského lesa stojí hrad Leopoldsberg. Pochází pravděpodobně ze 12. století a prošel si velmi pestrou historií, které byli přítomni například i Turci. Hrad byl dlouho v rekonstrukci, nově je veřejnosti přístupný od léta 2018.

Seebenstein – v Dolních Rakousech stojí hrad Seebenstein. Má dvě hlavní části – lehce pustnoucí palác se 13. a 14. století a hradní věž, druhou část pak tvoří jádro hradu z 15.-17. století. Hrad byl založen už v roce 1045.

Forchtenstein – tento hrad je jednou z dominant části Rakouska zvané Burgenland. Pochází z počátku 14. století, v roce 1529 ustál nájezd Turků a pak spadl do vlastnictví knížecího rodu Esterházy. Už na nádvoří vás zaujmou krásné nástěnné malby. V útrobách hradu jsou pak uloženy rodinné klenoty rodu Esterházy.

Noční život

Ve Vídni se nudit nebudete, ať už máte jakékoli zájmy! A pokud hledáte zábavu na večer a noc, tady jsou naše tipy.

Divadla

Národní divadlo – Burgtheater je jedním z nejvýznamnějších německojazyčných divadel. Vzniklo v roce 1741 na přání Marie Terezie a užívá se zde charakteristický styl a mluva typická pro toto místo. Ke konci 2. světové války bylo divadlo silně poškozeno a jen o měsíc později ho ještě zachvátil požár. Proto muselo během 50. let dojít k výrazné rekonstrukci.

Lidové divadlo – Volkstheater je druhým největším divadlem v Rakousku a nabízí 832 míst. Divadlo vzniklo na konci 19. století na žádost lidu, který se stěží dostal do divadla určeného pro vyšší třídy. Bez zajímavosti nezůstává, že v něm působil třeba český herec Pavel Landovský.

Theater in der Josefstadt – toto divadlo bylo otevřeno v roce 1788 a jde o nejstarší dosud fungující divadlo ve Vídni! Během opětovného slavnostního otevření divadla v roce 1822 dirigoval sám Ludwig van Beethowen. Ve 20. letech 20. století došlo k rozsáhlé přestavbě budovy do dnešní podoby.

Jazz, blues a DJs

Jazzlandtento klub je naprosto ikonickým jazzovým místem. Zaujme vás nejen skvělou živou hudbou, ale taky nezaměnitelnou atmosférou a příjemnou, stejně nebo podobně naladěnou společností. Myslete ale na to, že tu bývá plno a místa se nedají rezervovat, takže se vyplatí dorazit sem s předstihem.

Das Werk – na blues jedině do klubu Das Werk. Tady to stojí za to. Alternativní klub fungující už od roku 2006 má stále spoustu příznivců a kromě běžného programu se konává i festival Kunst am Kanal.

Weberknecht – když zatoužíte po taneční a elektronické hudbě, určitě se vydejte do klubu Weberknecht, který platí za jeden z nejlepších vídeňských klubů vůbec. Poměrně nová zvuková výbava učiní z večera nezapomenutelný zážitek. Bohužel je zde ale o dost dráž než v jiných podnicích.

Opera a vážná hudba

Vídeňská státní opera – jedna z nejváženějších operních scén na celém světě je právě ve Vídni. Skoro každý den tu můžete zažít něco nového. Během 300 dnů, kdy se hraje, tu totiž můžete vyslechnout na 60 děl. Střídají se tu domácí i světoví interpreti a je nad slunce jasnější, že na večer strávený v této honosné stavbě nikdy nezapomenete.

Vídeňská národní opera – Volksoper provozuje operu, operetu, balet i muzikály, a to už víc než 120 let. I tady si přijde na své každý, kdo má díla tohoto ražení rád. Vystupují zde umělci rakouští i z celého světa, každoročně se nešetří premiérami a vidět tu můžete i operetní klasiky, jako je třeba Cikánský baron nebo Boris Godunov.

Opera pro všechny – nemusíte si hned kupovat lístky do státní opery. Stačí, když se ve správný čas dostavíte na náměstí Karajan-Platz a můžete všechno sledovat živě na videostěně! Takové přenosy se konají od dubna do června a pak ještě v září a kolem Vánoc. Každou sezónu se tu dá zhlédnout na 80 děl!

Bary

Le Bar – luxusní prostředí podniku Le Bar, několik desítek druhů vína na výběr, k tomu piva a nejrůznější koktejly. Vynikající jídlo zde servíruje maximálně milá obsluha. A když už tu budete, určitě vyzkoušejte zdejší ochutnávku šampaňského. Je to dokonalý rituál!

Hard Rock Cafe – klasika v centru, která snad nikdy nezklame. Pokud nechcete experimentovat v autentických barech, tento podnik si oblíbíte. Příjemná obsluha tu nosí skvělé jídlo a pití a atmosféra se vám určitě zalíbí!

Eberts Coctail Bar – pokud si naopak na autentické místní bary potrpíte a ještě ke všemu si rádi dopřejete dobré pití, můžete zakotvit právě tady. Nikdy si nemusíte objednávat koktejl podle daného úzu. Klidně řekněte barmanovi, co by vám chutnalo… A on to pro vás vykouzlí!

Jídlo

Podívejte se, kde je nejlepší si nakoupit, jaké jsou v Rakousku ceny a případně kam je fajn se vydat na jídlo.

Kde nakupovat

V Rakousku seženete takřka cokoli takřka kdykoli. Fungují zde markety, které známe od nás, například Lidl, Billa, Penny Market nebo Spar, ale i jiné – Hofer, Merkur, Metro a další. Bohužel našince příliš nepotěší rakouské ceny, které jsou někdy až o 50 % vyšší.

Ceny potravin

Mléko (1 l) – 28 Kč

Chléb/bageta – 45 Kč

Vejce (12 ks) – 77 Kč

Kuřecí prsa (1 kg) – 260 Kč

Voda (1,5 l) – 17 Kč

Rýže (1 kg) – 46 Kč

Rajčata (1 kg) – 58 Kč

Brambory (1 kg) – 39 Kč

Kavárny

Vanillas – když na kávu a něco dobrého k ní, tak určitě sem! Kavárna Vanillas nabízí nejen kávu, čaj, jiné nápoje a spoustu pochutin k tomu, ale velmi příjemnou atmosféru. Mimochodem – nezapomeňte si tady dát zmrzlinu, je to zážitek!

Fenster Cafe – další velmi populární podnik je Fenster Cafe, které zvenčí poznáte podle malebného, skoro až pohádkového okénka. Podávají tu vynikající kávu a chutná tu všem věkovým kategoriím, i když je všechno jen to-go. Co takhle ochutnat zde specialitu – cornettoccino?

The Cake Treetady si přijde na své snad každý labužník. Káva, čaj, zákusky, příjemné prostředí, milá obsluha a dorty, které jsou tak krásné, že je škoda je nakrojit! Zpříjemnit si tu můžete i ráno – perfektní snídaní, která odstartuje váš den naprosto božsky!

Restaurace

Carmen und ich – z levného stravování můžeme vybrat třeba podnik Carmen und ich, kde si na své přijde snad každý. I ten, kdo chce ochutnat vídeňský řízek. Tradiční rakouská restaurace, kde za jídlo nezaplatíte majlant, to se jen tak nevidí.

Wirtshaus Am Wasserpark – pokud hledáte restauraci střední třídy, kde se dobře najíte a kde se budete cítit příjemně, můžete se s důvěrou vydat do tohoto podniku. Servírují tu středoevropské speciality, nají se tu i vegetariáni a všechno je tu velmi poctivé.

Loca – když zatoužíte po naprosté dokonalosti v luxusní restauraci, zajděte třeba do této. Určitě si ale předem rezervujte místo, abyste nebyli nepříjemně překvapeni. Užít si tu můžete mnohachodové degustační menu. Díky příjemné obsluze se tu budete cítit opravdu skvěle.

Informace pro turisty

Je v Rakousku a konkrétně ve Vídni bezpečno? Na co si dát pozor a čeho se vyvarovat? To se dozvíte v následujících řádcích.

Bezpečnostní situace

Jako obyčejný turista ve Vídni ani v celém Rakousku nemusíte ničeho zvláštního bát. Dejte si pozor na svoje osobní věci, abyste se nestali obětí kapsářů, především na hojně navštěvovaných místech. Jinak nemusíte mít strach ani z nočních vycházek. Na horách je nutné dávat si pozor na lyžařské vybavení, většinou dochází ke krádežím ostatními zahraničními turisty.

Časové pásmo

Ve Vídni je čas stejný jako v celé České republice.

Teploty

Teploty ve Vídni jsou srovnatelné s těmi našimi napříč ročními obdobími.

Zajímavosti

Architektura

Vídeňská architektura je velmi rozmanitá. Není divu – dlouhá historie města je úplnou přehlídkou stylů, jejich variací a úprav. Najdete tu proto od každého něco, například nejmodernější budovu nádraží, secesní a moderní skvosty nebo úžasně monumentální stavby po celé délce Ringstrasse (patří sem třeba Státní opera nebo Muzeum užitého umění).

Znak města

http://bit.ly/38Mj7Wc

Úsměvná fakta

1) Ve Vídni žilo víc hudebních skladatelů než kdekoli jinde na světě.

2) První kavárnu tady otevřeli v roce 1683.

3) Vídeň patří mezi hrstku měst, která přímo produkují víno.

4) Ve Vídni žil i Sigmund Freud, proto se jí občas říká Město snů.

5) Sachr tu poprvé servírovali v roce 1832 na přání prince Metternicha.

Blogy

Dianaella.com

Stylishcoffee.com

Sandrakisic.com

Dokumenty

Na cestě po Vídni

Bedekr: Vídeň

Vídeň, kdysi druhé největší české město

Knihy

Vídeň (National Geographic)

Vídeň – inspirace na cesty

Vídeň – město snů na Dunaji

Videa

Travel Journal

Vídeň

24 hodin ve Vídni

 
 

Místo

48° 12' 29.4336", 16° 22' 25.7484"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vídeň: Průvodce a zajímavá místa