Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na podzimní prázdniny v Čechách? Vyrazte na výstavy Lega nebo obdivujte největší dýni v Česku

Podzimní prázdniny jsou letos naplánovány na a 26. a 27. října 2022, tedy na středu a čtvrtek. V kombinaci se státním svátkem v pátek 28. října a víkendem tak zůstanou školy zavřené celých pět dnů. Kam s dětmi vyrazit, pokud bydlíte v Čechách? Máme pro vás pár tipů!

Výstava Déčkosvět v galerii České televize

Chcete nahlédnout pod pokličku dětských programů České televize? Přijďte na unikátní výstavu Déčkosvět, která bude probíhat od 29. 8. 2022 až do konce roku. Děti i jejich rodiče si prohlédnou rozmanité interiéry studia a setkají se také s oblíbenými postavičkami, které znají z již osmiletého vysílání ČT D a také z webu Déčka.

Muzikálová show Fantazie na kolečkách

Zamilovaly si vaše dítka Michala Nesvadbu a jeho roztomilého skřítka Františka? Pak s nimi vyrazte na unikátní muzikálovou show Fantazie na kolečkách. Ve dvouhodinové muzikálové revue se představí 40 účinkujících v originálních výpravných kostýmech skřítků a pohádkových postav obklopených nafukovacím královstvím. Režii muzikálu měl na starosti Lumír Olšovský a o hudební doprovod se postaral Ondřej G. Brzobohatý. Akce proběhne 30. 10. 2022 v O2 Aréně.

Výstava Svět kostiček v Muzeu Říčany

Od 1. 8. až do konce října 2022 můžete v Muzeu Říčany obdivovat kostičkovaný LEGO® svět, který nabídne nespočet modelů pro holky i kluky z řad LEGO® Friends, Bionicle, City a dalších. Součástí výstavy budou i stavebnice k volnému hraní a atraktivní doprovodné programy. Těšit se můžete na tovární sety i autorská díla. Výstavu můžete navštívit každý den od 14.00 do 18.00 hod.

Kostičky lega a dítě
LEGO® kostičky milují malí i velcí!
Zdroj:
Shutterstock

Strašidla na zámku

Bojíte se rádi? Pak přijeďte na zámek Horní Libchava oslavit první kulaté narozeniny, kterými vás provedou roztodivná i vtipná strašidla. Součástí programu, který začíná ve 13.00 hod., bude strašidelná stezka i animační program s Bílou paní. Chybět nebude ani střelnice pro velké a malé a strašidelná prohlídka sklepení. Na akci můžete vyrazit ve dnech 22. a 29. 10. a pak i 5. 11. 2022.

Mezinárodní výstava Sbírka ilustrací pro děti v Klášterech Český Krumlov

Jedna z největších výstav Evropy se rozkládá na ploše 500 metrů čtverečních, kde mohou děti a dospělí obdivovat přes 160 originálů od 22 špičkových ilustrátorů z celého světa. Rozsáhlá umělecká kolekce reprezentuje etapu od 80. let 20. století do počátku 21. století v evropském prostoru. Výstava bude v klášterech k vidění do 30. října 2022.

Výstava Šestý smysl města

Další z výstav, která má název Šestý smysl města, je od 28. 9. do 27. 11. k vidění v pavilonu R3 na výstavišti v Českých Budějovicích. Výstava hravě prozkoumává dynamickou energii, která je tvořena spojením několika důležitých prvků – lidí, aktivit, historie a geografické polohy města. Společně s využitím dramatického osvětlení, iluzí, zvuku a pohybu, představí výstava „Šestý smysl města“ řadu vysoce emotivních a působivých instalací, které pozvou návštěvníky ke hře, tvoření, spolupráci, tanci a relaxaci.

Nejkrásnější a nejchutnější dýně na Dýňové farmě v Bykoši

Podzimní prázdniny klidně můžete spojit s oslavou Halloweena. Pokud přemýšlíte, kde letos sehnat tu nejkrásnější, největší nebo nezajímavější dýni, vydejte se na Dýňovou farmu v Bykoši, kde pěstují nejkrásnější dýně na ozdobu, vyřezání, ale i ty, které jsou vhodné ke konzumaci (muškátová, máslová, hokaido). Součástí farmy je i kukuřičné bludiště a o víkendu si tady můžete pochutnat na tematickém občerstvení. Farma je návštěvníkům otevřena od 23. září do 30. října.

Rekordmani ze světa rostlin v Botanické zahradě hl. m. Prahy

Až do konce října můžete v Botanické zahradě hl. m. Prahy navštívit venkovní expozici, ve které na vás čeká nejdelší tykev nebo nejjedovatější rostlina na světě. V trojské zahradě najdete i rostliny patřící k botanickým rekordmanům obecně – nejvyšší strom, strom s největšími nebo naopak nejmenšími šiškami, nejtěžší orchidej nebo nejmenší leknín. Od 14. do 30. 10. 2022 se navíc v expozici uskuteční výstava největší české dýně!

Výstava dýní.
Tipnete si, kolik letos váží největší dýně v Česku?
Zdroj:
Shutterstock

Výstava Lidé odvedle na zámku Pardubice

Na pardubickém zámku bude až do konce října probíhat výstava Lidé odvedle, která mapuje cestu těch, kteří v životě neměli takové štěstí jako my ostatní. Netradiční výstava je takovým malým exkurzem do světa lidí s hendikepem a je určena všem, kteří si chtějí na vlastní (d)uši vyzkoušet, jak vypadá běžný den postiženého člověka. V expozici nechybí například model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci.

Czech RepuBrick

A pokud vás pestrobarevné LEGO® kostičky doopravdy zaujaly, kromě výstavy zmíněné výš se můžete zúčastnit také akce Czech RepuBrick pořádané na zámku Blatná. Výstava probíhá v Rejtově paláci. V 1. patře vás čeká dětský Lego koutek, ve 2. patře už je samotná výstava nejrůznějších modelů z Lega, kde můžete obdivovat do detailů propracovanou práci Lego nadšenců. Během října je výstava otevřená každý víkend od 10.00 do 17.00 hod.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

50° 3' 3.4846", 14° 25' 32.3182"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na podzimní prázdniny v Čechách? Vyrazte na výstavy Lega nebo obdivujte největší dýni v Česku