Přejít k hlavnímu obsahu

Co nezapomenout, když cestujete se psem?

Každý, kdo má doma psa, ví, jaký je to věrný společník. Je tedy přirozené, že ho spoustu majitelů chce vzít s sebou na dovolenou. 

Dovolená se psem může být mnohem radostnější než bez něj, ovšem cestování se čtyřnohým mazlíčkem přináší i jisté výzvy. Především je důležité na cestu vzít pár věcí, díky nimž pes bude po celou dobu v bezpečí. Co byste neměli zapomenout zabalit?

Přepravní taška nebo box

V případě, že máte menšího psa, tak bez ohledu na to, jakým způsobem cestujete, bude potřebovat místo, které mu poskytne klid a bezpečí. Ideální, a někde dokonce povinné je pro tento účel mít speciální přepravní tašku nebo box. Taška či box psa ochrání před možnými úrazy během cesty, ať už jste na cestě autem, vlakem nebo letadlem.

Při výběru dopravy byste měli zohlednit velikost psa, délku cesty a případně také pravidla platná ve zvoleném dopravním prostředku. Například pro leteckou dopravu mnoho společností vyžaduje specifické typy boxů.

Bezpečnostní pásy pro psa

Pokud plánujete cestovat autem, zajistit bezpečí svého psa i své vlastní bezpečí na cestě můžete pomocí bezpečnostního pásu pro psy. Bezpečnostní pásy pro psy jsou navrženy tak, aby psa bezpečně držely na místě a přitom mu poskytovaly určitou svobodu pohybu.

Použití tohoto pásu vás nebude příliš zdržovat. Mnoho modelů se pouze klasicky zacvakává do přezky originálního bezpečnostního pásu a druhý konec se připevní k obojku nebo v lepším případě k postroji psa. Psi, kteří nejsou během jízdy zabezpečeni, jsou i při méně silném nárazu často vážně zraněni a zároveň mohou ohrozit i ostatní pasažéry.

Pitná voda, krmivo a misky

Hydratace je klíčová nejen pro lidi, ale i pro jejich čtyřnohé přátele. Bez ohledu na to, jak dlouho trvá vaše cesta, byste proto pro svého psa vždy měli mít pitnou vodu a misku, do které mu ji nalijete. Existují i skládací misky, které jsou díky své kompaktnosti na cesty  cestování ideální.

Samozřejmě je třeba na pití dělat pravidelné zastávky, jinak byste měli v autě potopu. Pamatujte, že psi se mohou rychle dehydrovat, zejména v teplém počasí nebo po fyzické aktivitě.

Při pravidelných můžete psovi nabídnout také něco dobrého, ale raději to nepřehánějte. Nezapomeňte si sbalit ani dostatek krmiva a pamlsků na celou dovolenou, abyste nic z toho nemuseli shánět v neznámém prostředí.

Probiotika

Stejně jako lidé mohou i psi zažívat stres z cestování nebo změny prostředí, což může narušit jejich zažívání. Abyste jim pomohli udržet trávicí systém v rovnováze, budou se vám hodit probiotika pro psy. Tyto doplňky stravy obsahují živé kultury bakterií, které k udržení zdravého prostředí v trávicímu systému výrazně přispějí. Podání probiotik vašemu psovi před cestou a během ní může zabránit průjmu.

Antiparazitika

Mezi věci, které by vám neměly při cestování se psem chybět, dále patří antiparazitika pro psy. Na dovolené s ním totiž jistě budete chtít poznávat nová místa a bohužel i na nich mohou čekat klíšťata, blechy nebo jiní paraziti na svou příležitost. Parazité dokážou být nepříjemní už jen tím, že se dostanou na svou oběť, a navíc mohou přenášet různé nemoci. Psa je tedy třeba před nimi ochránit, zejména pokud cestujete do oblasti s vysokým výskytem parazitů.

Antiparazitika jsou dostupná v různých formách, od kapek přes tablety až po speciální obojky. Výběr antiparazitik není od věci konzultovat s veterinářem, který má s těmito přípravky a pomůckami zkušenosti.

Legislativní a zdravotní požadavky

Před cestou se psem do jiné země je nezbytné nejen sehnat všechno potřebné cestovní vybavení pro psa, ale také prověřit místní požadavky týkající se zvířat. Například ve státech Evropské unie musí mít psi čip, platný pas a očkování proti vzteklině. V případě přeočkování pak pes může cestovat až po 21 dnech, takže je na tyto záležitosti nutné myslet včas. Některé země vyžadují odčervení psa před cestou a jinde (například na Islandu) na vašeho kamaráda může čekat dokonce i dlouhá povinná karanténa.

Dostatečná informovanost v této oblasti vás může ušetřit od nepříjemného překvapení a zkažené dovolené.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co nezapomenout, když cestujete se psem?