Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vybrat kontaktní čočky a podle čeho se dělí?

Pokud uvažujete o přechodu na kontaktní čočky z jakéhokoliv důvodu, může vás hned zpočátku zaskočit, jak široká nabídka čoček existuje. Obzvlášť začátečník může mít velký problém vybrat ty nejlepší.

Vždy doporučujeme poradit se s odborníkem jako je optik nebo optometrista, ale pokud si nejdřív chcete problematiku prostudovat doma, je tento článek ten pravý pro vás.

Kontaktní čočky dle doby nošení

Kontaktních čoček je nespočet druhů, a ty se nějak dělí. Jako první segment, podle kterého se kontaktní čočky dělí, je podle doby nošení. Frekvenci výměny by vám měl vždy doporučit lékař či optometrista.

Jednodenní kontaktní čočky

Jednodenní kontaktní čočky, jak již název napovídá, jsou určeny k jednorázovému použití. Každý den pár čoček vyjmete a zahodíte. Výhodou je, že se nemusíte starat o jejich čištění a skladování. Jsou považovány za hygieničtější a snižují riziko infekcí. Pro ty, kteří nosí čočky příležitostně nebo chtějí minimalizovat péči, jsou to nejlepší kontaktní čočky.

Měsíční kontaktní čočky

Měsíční kontaktní čočky vydrží až 30 dní při správné péči. Jejich nošení je ekonomičtější, ale v porovnání s jednodenními čočkami vyžadují pravidelné čištění a skladování v roztoku na kontaktní čočky.

Tříměsíční kontaktní čočky

Pro ty, kdo hledají delší dobu nošení bez nutnosti časté výměny, jsou tříměsíční kontaktní čočky ideálním řešením. I když vyžadují pravidelnou údržbu, mohou být ekonomičtější a méně náročné v dlouhodobém horizontu.

Jak si vybrat kontaktní čočky 2 PR
Zdroj:
Freepik

Kontaktní čočky dle oční vady

Mimo délky nošení existují různé typy čoček podle oční vady, kterou možná trpíte. Ať už se jedná o astigmatismus nebo presbyopii, vždy najdete kontaktní čočky, které na to jsou určené.

Torické kontaktní čočky

Pro ty s astigmatismem, což je vada způsobená nesprávným zakřivením rohovky, jsou torické kontaktní čočky ideální volbou. Tyto dioptrické čočky mají specifický tvar, který koriguje nesprávný tvar rohovky. Cylindrická čočka v torických čočkách koriguje astigmatismus, aby byl obraz ostřejší.

Multifokální kontaktní čočky

Multifokální kontaktní čočky jsou určeny pro ty, kteří mají potíže s viděním jak na blízko, tak na dálku. Tato vada vzniká často s věkem a multifokální čočky nabízí řešení bez nutnosti střídání dvou párů brýlí. Sférické kontaktní čočky, které jsou integrovány, zajišťují ostrost na různé vzdálenosti.

Jak si vybrat kontaktní čočky 3 PR
Zdroj:
Freepik

Barevné kontaktní čočky

Posledním druhem kontaktních čoček jsou barevné kontaktní čočky, které nejen korigují zrak, ale také mění nebo zvýrazňují barvu očí. Existují barevné čočky nedioptrické, které pouze mění barvu očí bez korekce zraku nebo dioptrické barevné čočky. 

Tip: Všechny typy kontaktních čoček a odborné rady najdete na e-shopu známé optiky Aleš Žejdl.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak si vybrat kontaktní čočky a podle čeho se dělí?