Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat běžecké boty?

Běh je jedním z nepřirozenějších pohybů vůbec. Běh milují muži, ženy i děti. Velkou výhodou je, že k běhu nepotřebujeme žádné speciální náčiní, jako je tomu u jiných sportů. 

Běhat tak můžeme třeba i na našich pracovních cestách či dovolené. Díky běhu navíc stihneme navštívit více míst, o které bychom se při běžném cestování dost možná ochudili. V dnešní době to pomalu vypadá, že kdo neběhá, jako by nebyl. Ať už jste aktivní běžci nebo se k běžeckým výkonům teprve chystáte, máme pro vás zaručené tipy na to, jak vybrat pohodlnou a kvalitní běžeckou obuv. Ta je totiž základem každého správného běžce.

Jak vybírat běžeckou obuv?

Běžecké boty je dobré zkoušet v odpoledních či večerních hodinách, naše chodidlo je již mírně nateklé a nejlépe nám tak simuluje velikost chodidla při sportování. Při výběru boty si všímáme zejména jejích tlumících vlastností. Je totiž nezbytné, aby bota dokázala utlumit náraz při kontaktu chodidla se zemí. Různé značky používají různé tlumící technologie. Vyzkoušejte tedy boty od různých výrobců a najděte tak ty, které budou vašemu stylu běhu nejlépe vyhovovat. Nakupujeme-li botu online, můžeme se vyhledat informaci o výši útlumu. Pro výběr obuvi na webových stránkách by měla být samozřejmostí správně změřená stélka naší boty.

Dělení běžecké obuvi

Vzhledem k tomu, že je na trhu velké množství běžecké obuvi s různými specifickými vlastnostmi, popíšeme si ve zkratce její základní kategorie. Vybírat můžeme mezi závodní a tréninkovou variantou běžecké obuvi. Nejsme-li však vrcholoví sportovci, nejčastěji volíme mezi terénními (krosovými a trialovými) a silničními typy. Jak vyplývá z názvu, terénní obuv užijeme zejména v náročnějším a nerovném terénu. Na běhání po rovných chodnících ve městě či po asfaltových silnicích pak užijeme tzv. silničky. Terénní boty vynikají odolnější podrážkou a mají výborný záběr. Silniční boty jsou pak vesměs lehčí a mají tenčí podrážky. Při výběru běžecké obuvi se můžeme řídit také kategoriemi, které byly vytvořeny v souvislosti s tlumícím efektem boty. Na trhu tak můžeme vybírat boty s vysokým, středním a nízkým útlumem.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat běžecké boty?