Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké kolo je vhodné na horskou turistiku?

V posledních letech je počasí v zimě zcela nepředvídatelné a plánování dovolené na lyžích nebo snowboardech připomíná loterii a nikdy nevíte, jestli bude na sjezdovkách dostatek sněhu.

Cítíme se nespokojeni kvůli nedostatku cvičení, a proto čím dál více zaměřujeme pozornost na jednostopá vozidla. Moderní cyklistický průmysl nabízí mnoho příležitostí, jak trávit volný čas v sedle. Výběr vhodného kola na turistiku je základ.

Výrobci soutěží v různých druzích vybavení a gadgetů, měli byste si však být vědomi toho, že ne všechny budou na turistické stezce fungovat. Na co byste měli zaměřit pozornost při výběru kola?

Jaký typ kola hledáte?

Nejpopulárnějším typem kol jsou mnoho let horská kola. Hovorově známá jako MTB nebo horák. Když jdete do obchodu, měli byste mít jasně definovaný cíl. Jaký druh kola potřebujete? Chcete jezdit na kole formou rekreace nebo se má jednat o způsob, jak zvýšit hladinu adrenalinu? Trh s jízdními koly se za poslední desetiletí vyvinul. Nabídka tohoto odvětví je v současné době široká a nesmírně rozmanitá.

Výrobci nám dávají na výběr jak z hlediska kvality, tak ceny. Od jednoduchých jednostopých vozidel pro lehkou, turistickou jízdu, přes specializované modely vhodné na překonávání ostrých sjezdů nebo překážek, až po velmi drahé, ultralehké konstrukce nabité moderní technologií. Proto musíte hned na začátku vědět, co chcete.

horská kola
Zdroj:
FreePik

Na co se zaměřit?

Při nákupu vozidla věnujte pozornost rámu. Rám je páteří vašeho kola. Tento prvek nelze tak snadno nahradit, všechny ostatní vyměníte snadno. Je mnohem snazší měnit rychlostní stupně, brzdy, pedály, sedadlo nebo jiné prvky. Výměna rámu je skutečnou výzvou dokonce i pro profesionály v této oblasti. Při hledání dokonalého horského kola byste proto měli hledat lehký a stabilní rám, který bude vyhovovat vašemu stylu jízdy a nezpůsobí žádná možná zranění. Dobře vyrobený rám vám může sloužit dlouho.

Při nákupu je důležitá geometrie rámu. Tento termín podrobně popisuje podrobnosti struktury rámu. Je to všechno o úhlech a délce jednotlivých trubek. Může se zdát, že geometrie rámu je důležitým prvkem pouze z pohledu profesionála. Je to však důležitý parametr i pro ty, kdo s horským kolem teprve začínají. Úhel sklonu a výška sedadla dokonale přizpůsobená vaší výšce a hmotnosti zajistí pohodlnou jízdu.

Je horské kolo z hliníku dobrou volbou?

Faktem je, že v dnešní době výrobci používají pro výrobu kol hliník a uhlík. Naštěstí přestávají používat těžkou ocel. Pro začátečníky se proto hliníková kola jeví jako optimální volba. Především kvůli ceně a relativně nízké hmotnosti. Za pozornost stojí také kolo vyrobené z uhlíku. Tento model samozřejmě stojí o něco více, ale má také nižší hmotnost, což není bezvýznamné při dlouhých a náročných cestách.

Co se týče velikosti, máte na výběr 27, 5 nebo 29 palců. Větší kola se rovnají vyšší rychlosti, ale menší lidé by se jim měli vyhnout. Při malém vzrůstu mohou velká kola působit nepohodlí. Při výběru horského kola byste se měli řídit svými vlastními očekáváními a komfortem jízdy. Požádejte o radu prodejce, protože jízda na kole vám má především přinést potěšení.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jaké kolo je vhodné na horskou turistiku?