Přejít k hlavnímu obsahu

Nemoci na cestách? Posilte svou imunitu včas s vhodnými doplňky stravy

Nemoci na cestách mohou být velkým problémem, zejména pokud jste v zahraničí. Je důležité se o sebe starat a posílit svou imunitu před cestou, abyste snížili riziko nachlazení nebo jiných infekcí, které by vám překazily plány. Vhodné doplňky stravy mohou být skvělou volbou pro podporu imunity a zdraví na cestách.

Doplňky stravy

Existuje mnoho přírodních látek, které mohou pomoci posílit imunitní systém, například vitamín C, zinek a selen. Tyto látky se nacházejí přirozeně v mnoha potravinách, ale pokud chcete mít jistotu, že tělu dodáváte dostatečné množství, můžete je užívat ve formě doplňků stravy. Ty nabízí jednoduchý způsob užívání a jde o kvalitní zdroj potřebných látek. 

Doplňky stravy jsou nabízeny v různém složení. Obsahovat mohou jeden konkrétní vitamín či minerál, ovšem velmi oblíbené jsou také kombinované suplementy s obsahem více aktivních látek. Nabízí se přitom hned několik vitamínů a dalších látek, na které byste se měli zaměřit, pokud chcete posílit svou imunitu. Avšak ještě před užíváním doplňků stravy se poraďte se svým lékařem.

Vitamín C

Vitamín C je velmi populární doplněk stravy pro podporu imunity a je k dispozici nejčastěji ve formě tablet. Je důležitý pro mnoho procesů v těle, včetně podpory imunitního systému. Podílí se na produkci bílých krvinek, které náš organismus chrání před infekcí. Lze ho tak zařadit mezi nejdůležitější vitamíny na imunitu. Mezi další funkce patří produkce kolagenu pro zdraví kůže, vlasů a kloubů, pomáhá také při látkové výměně a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

nemoci na cestách 2
Zdroj:
Kmpzzz / Shutterstock

Vitamín D

Vitamín D je pro imunitní systém klíčový, jelikož je spojován se schopností organismu bránit se virovým nákazám. Také podporuje tvorbu bílých krvinek a má protizánětlivé účinky. Při nedostatku tohoto vitamínu se zvyšuje riziko vzniku některých druhů infekcí, zejména respiračních onemocnění a sezónních chřipek. Jeho podpora imunitního systému se projevuje také v tom, že pomáhá regulovat produkci cytokinů, které jsou důležité pro imunitní reakci těla.

Vitamín E

Vitamín E je důležitý antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které mohou poškodit buňky a způsobit stres pro imunitní systém, čímž dochází k jeho oslabení.

Důležité minerály

Kromě vitamínů jsou pro silný imunitní systém důležité také minerály. Jedním z nich je selen. Má protizánětlivé účinky a přispívá k normální funkci imunitního systému. Pomáhá produkovat protilátky a podporuje funkci buněk zodpovědných za imunitní odpověď jako jsou T-lymfocyty a fagocyty. Selen také působí jako antioxidant.

Druhým významným minerálem je zinek. Jeho účinky jsou podobné účinkům selenu. Při jeho nedostatku tedy hrozí oslabení imunitního systému a zvýšené riziko infekcí.

Další přírodní látky

Kromě vitamínů a minerálů se nabízí i další látky, které mohou podpořit naši imunitu. Jedná o bylinky, které jsou také součástí doplňků stravy. Jednou z nejčastěji používaných rostlin pro podporu imunity je česnek. Ten obsahuje látky, které podporují imunitní reakce organismu a pomáhají tak v boji proti infekcím. 

Významná je také Echinacea. Jde o bylinu, která může snižovat riziko nachlazení a posiluje imunitu.
Posílení imunity před cestou je velmi důležité. Můžete tak snížit riziko nachlazení a dalších infekcí. Vhodné doplňky stravy mohou být skvělou volbou pro podporu imunity, ale je důležité je brát jako doplňkový zdroj a nezapomínat na zdravou stravu a životní styl.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nemoci na cestách? Posilte svou imunitu včas s vhodnými doplňky stravy