Přejít k hlavnímu obsahu

Za Provence nemusíte do Francie – dokonalou zahradu si vytvoříte i doma

Luxusní francouzské parky a romantické zahrady jsou známé po celém světě. Do populárního Versaille míří každoročně obrovské množství turistů dychtící po velkolepém zážitku. Francouzský styl ale můžete vnést i do vašeho domova.

Pro Francii je typické prosvětlené bydlení plné květů, přírodních materiálů a volného prostoru. Díky citlivé práci s prázdným prostorem dosahují francouzští designéři všeobjímajícího pohodlí, které si užijete nejen se sklenkou vína.

Dokonalá zahrada ve stylu Provence

Zahrady ve stylu Provence jsou určené k pomalým procházkám a romantickému posezení. Chybět proto nesmí zahradní lavičky decentně umístěné ve skrytých koutech zahrady. Bohémsky ležérní styl zahrady navodíte dekami a polštáři z přírodních materiálů, jako je bavlna a len.

Pro francouzské zahrady jsou typické květiny. Parky ve Francii si spojujeme s levandulemi, které můžete doplnit také petuniemi a hortenziemi. S nimi dobře fungují růže a okrasné traviny, které doplní prázdná místa v záhonech. 

Při návrhu francouzské zahrady se zaměřte na pozitivní energii, vzdušnost a dostatek prostoru. Kombinací těchto aspektů vytvoříte příjemný prostor, na který bude radost pohledět.

Francouzi – národ jedlíků

Jestliže je o Francouzích něco známo, je to jejich láska k jídlu. Na zahradě ve stylu Provence proto nesmí chybět venkovní jídelní stůl. Ten buď kupte nový, nebo zrenovujte starší kus nábytku. Recyklace starých materiálů je dalším typickým znakem designu Provence.

Patříte-li, stejně jako obyvatelé Francie, k milovníkům dobrého jídla, nezapomeňte na pergolu se zahradním grilem. Francouzi totiž grilování milují! K pokrmům z ohně ale přistupují jinak než ostatní národy.

Zapomeňte na klasické americké BBQ. Podobně jako klasická francouzská kuchyně je francouzské grilování lehké a elegantní. Mezi oblíbené francouzské grilované speciality patří:

  • grilované sýry (zejména camembert),
  • rajčata a žampiony jako příloha i hlavní chod,
  • ryby v jakékoliv variaci,
  • kuřecí prsa,
  • zeleninové špízy.

Jako přílohu zvolte čerstvou zeleninu ve formě salátu. S jídlem se dobře páruje i čerstvý hrášek. Vše doplňte čerstvými bylinkami, které si ideálně vypěstujete přímo na zahradě.

Čím vybavit pergolu ve francouzském stylu?

Jak vůbec vypadá typická francouzský pergola? Vévodí jí přírodní materiály. Dřevo, kov, kámen, porcelán i textil jsou hlavní doménou francouzských designérů.

Provensálský styl často kombinuje staré s novým. Moderní nábytek elegantně doplní zrenovovaný stůl nebo příborník po babičce. I proto se francouzský styl Provence dobře hodí nejen k rodinnému domu, ale také na chalupu.

Kombinace barev jsou jednoduché. Designu dominuje bílá nebo slonovinová doplněná levandulovou modří. S tou ale buďte opatrní. Příliš mnoho modré vás z Provence přenese do Středomoří. 

Stejné barvy pěstujte i na zahradě. Francouzské zahrady ve Versailles na rozdíl od jiných nehýří barvami – květy se drží jednoho odstínu, kteří zdejší zahradníci pečlivě volí s ohledem na roční období.

Do Provence nemusíte cestovat! Stačí vám trochu snahy a plánování, a dokonalou francouzskou zahradu si vytvoříte i doma. Takto nadesignovaná zahrada se vám odvděčí nejen spoustou romantických zákoutí, ale také útulným zázemím pro posezení s přáteli.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Za Provence nemusíte do Francie – dokonalou zahradu si vytvoříte i doma