Přejít k hlavnímu obsahu

Bezpečnostní okna v kanceláři

Okna jsou v kanceláři nejen důležitým architektonickým prvkem, který dodává prostoru světlo a teplo, pokud svítí slunce, ale je také vhodným prostor pro relaxaci, pokud se rozhodneme sledovat mraky nebo ruch na ulici za ním. 

Kromě těchto nesporných výhod se však také může stát naším pomocníkem při zabezpečení budovy, a ne naopak, jak by se mohlo zdát.

Bezpečnost především

Na trhu dnes najdeme několik systémů, které nabízejí zvýšené zabezpečení jak okenních rámů, tak skla. Na bezpečnostní okna se také můžeme dívat podle toho, jestli se jedná o otevíravá, jednokřídlá, dvoukřídlá nebo střešní okna, případně vstupní, terasové či posuvné prosklené dveře, plus lze také uvažovat o bezpečnostních roletách. Obecně u všech těchto řešení přemýšlíme o zabezpečení tří prvků: sklo a jeho vlastnosti, unikátní prvky proti vysazení zvenčí a nejrůznější druhy kování pro zvýšení odolnosti vůči tlaku a tahu.

Nikdy však nelze říci, že by jakákoliv konstrukce a materiál byl stoprocentně odolný vůči tahům a tlakům na ně vyvinutým. Dle evropské normy je však lze rozdělit do skupin RC1 až RC6 dle toho, jakým mechanickým vlivům odolají.

  • RC1 - Okna neodolají ani jednoduchému nářadí nebo použití síly. Lze je jednoduše a téměř bezhlučně poničit.
  • RC2 - Okna zvládnou nápor menší síly a obvyklému nářadí. Pokud tedy chybí znalost konstrukce okna nebo pracuje ve spěchu, či chce zůstat v tichu, okny nepronikne.
  • RC3 - Odolnost vůči běžným nástrojům a fyzické síle, který na překonání vyžaduje znalost zabezpečovacího zařízení uvnitř konstrukce.
  • RC4 - Na překonání je potřeba vrtačka či jiné zámečnické pomůcky. Síla nebo znalost zámku nestačí.
  • RC5 - Okna odolají i vrtačce. Lze je překonat jen s velkým hlukem elektrickou bruskou.
  • RC6 - Na překonání nejvyšší úrovně zabezpečení je potřeba dvouruční nářadí a expertní znalost techniky fungování mechaniky oken.

Kování, zasklení a montáž

U kování se v případě zvýšené bezpečnosti bavíme zejména o kvalitě použitého materiálu na uchycení a jednotlivé prvky mimo sklo a rám. Neopomenutelným prvkem je také povinné používání kliky s klíčem, jako jednoho ze základních kamenů bezpečnosti jakéhokoliv objektu. A dále je také potřeba myslet na nejrůznější prvky ochrany proti vysazení, které má každá mechanika okna jiná.

Sklo jako potenciální nejkřehčí a nejvíce problematická část oken je položka na seznamu, na které bychom neměli šetřit. Na co by nám totiž bylo drahé kování s prvky proti vysazení, kdybychom nepoužili nerozbitné o nárazu odolné sklo? Mysleme tedy na to, že je vhodné použít izolační sklo, často vícevrstvé, a k němu i vhodný systém jeho upevnění do rámu (obvykle se užívají zasklívací lišty uzavřeného zaobleného nebo obdélníkové typu).

A v neposlední řadě je potřeba vše kvalitně namontovat. Odfláknutá práci nám žádné bezpečnostní prvky nenahradí, a proto si pozvěme jen skutečné odborníky, kteří se na montáže bezpečnostních oken do kancelářských prostor věnují již delší dobu, a občas se i osobně přesvědčme o tom, co a jak dělají. Každý díl by totiž měl být usazen pomocí hmoždinek a tvrdých rozpěrek do zdi tak, aby seděl akorát a nevznikaly tak nejen škvíry, kterými by mohlo táhnout nebo zatékat, ale také, které by ovlivňovaly pevnost a celistvost uchycení.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bezpečnostní okna v kanceláři