Přejít k hlavnímu obsahu

Chystáte se autem na dovolenou? Zkontrolujte před odjezdem pneumatiky!

Léto je tady a spousta z nás se chystá využít teplého počasí a prázdnin k tomu, aby se vydali na dlouho plánovanou dovolenou. Pokud plánujete cestovat autem, je důležité nezapomenout zkontrolovat jednu z klíčových součástí vašeho vozu, tedy pneumatiky. Ty mohou udělat rozdíl mezi pohodlnou a bezpečnou jízdou a nepříjemným zážitkem.

Zkontrolujte dostatečnou výšku dezénu

Samozřejmě asi věříte, že na cestě zažijete pouze slunečné počasí, ale jak známo, dešťové přeháňky se mohou objevit bez předchozího varování. S dostatečně hlubokým dezénem na pneumatikách však budete řídit s jistotou i v náročném počasí.

Zákon ve většině zemí Evropy ukládá minimální hloubku vzorku pneumatiky 1,6 mm, ale rozhodně nejde jen o splnění této legislativní normy a riziko mastné pokuty. Nedostatečná hloubka dezénu má za následek hlavně prodloužení brzdné dráhy na mokrém povrchu, což může být extrémně nebezpečné. 

Pokud nemáte po ruce hloubkoměr, vystačíte si s pětikorunou. Minci vložíte do drážky běhounu a podle toho, kolik z ní čouhá ven určíte opotřebení pneu. Pokud jde celá pětikoruna vidět, pneumatiky jsou sjeté a je potřeba je hned vyměnit. Například značka Kleber ale používá integrovaný indikátor opotřebení.

pneumatiky 2 PR
Zdroj:
pneuboss.cz

Změřte tlak v pneumatikách

Správný tlak je klíčem k optimální funkci pneumatik. Pokud jsou pneumatiky podhuštěné, negativně se to projevuje na ovladatelnosti, jízdních vlastnostech a brzdném účinku vozidla. Proto si před odjezdem na dovolenou ověřte, že jsou pneumatiky dostatečně nahuštěné a mějte na paměti, že pro plně naložené vozidlo je doporučené trochu zvýšit tlak vzduchu. 

Doporučené hodnoty tlaku pro přední i zadní nápravu najdete na vnitřní straně dveří řidiče, na víčku palivové nádrže nebo v uživatelské příručce. Aby byla kontrola co nejpřesnější, změřte tlak v pneumatikách za studena.

pneumatiky 3 PR
Zdroj:
pneuboss.cz

Důkladně zkontrolujte vzhled a stav pneumatik

Zkontrolujte, zda pneumatiky nejsou nerovnoměrně opotřebené nebo mechanicky poškozené. Věnujte pozornost případným oděrkám či šrámům, které by při dlouhé cestě mohly vyústit až v defekt. Pokud odhalíte nerovnoměrné opotřebení, mohlo by to znamenat problém s geometrií kol.

pneumatiky 4 PR
Zdroj:
pneuboss.cz

Není snad nic horšího než v noci na dálnici řešit výměnu kola, nebo mimo civilizaci shánět pneuservis. Investujte proto raději pár minut kontroly před jízdou a vyhněte se zbytečným problémům.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chystáte se autem na dovolenou? Zkontrolujte před odjezdem pneumatiky!