Přejít k hlavnímu obsahu

Kousek za Prahou řádí lemuři a karakal

Za devatero kopci a devatero silnicemi najdeme zapadlou vísku Zájezd u Buštěhradu, do které o víkendech jezdí lidé na příjemný výlet. Mají tu totiž půvabný a rychle rostoucí zoopark. Kousek za Prahou. Vydali jsme se tam.

Ještě před pár lety tu bylo jen několik menších výběhů, ale to se každým rokem mění, zoo se neustále rozrůstá. Dokonce tak, že část parku s velbloudy a kamerunskými kozami je v jiné části vesnice než jeho hlavní stanoviště.

Hlavní zdejší atrakcí jsou hraví lemuři. Madagaskarští primáti tu baví návštěvníky hned v několika výbězích. Najdeme zde totiž několik druhů – kata, vari, dokonce i kriticky ohrožené lemury severní. Když si začnou hrát a skákat po překážkách v kleci, lidé se seskupí a sledují primáty jako uhranutí.

Lemuři v zoologických zahradách po celém světě patří k nejoblíbenějším zvířatům.
Zdroj: bigstock.com

Oblíbený je i přístřešek pro konání pikniků, je z něj vidět na velbloudy. To ovšem není jediná specialita, kterou zoopark v Zájezdu nabízí. Tamní ošetřovatele se živými surikatami nebo plazy si mohou pozvat školy na přednášku o zákulisí a provozu zooparku. Přímo v zoo je pak možné absolvovat prohlídku s průvodcem, který ukáže návštěvníkům všechna zvířata zoo a prozradí na ně, co se běžný návštěvník nedozví.

Kteří další exotičtí živočichové bydlí v zoo? Z šelem tu uvidíte karakala a pokud si myslíte, že vaše babička z venkova má opravdu velké králíky, tak jejich velikost vynásobte čtyřikrát a přiblížíte se velikosti ušáka obývajícího výběh v Zájezdu.

Nechybí ani klokani, lišky, emu nebo všelijací cizokrajní papoušci včetně majestátního krásně vybarveného alexandra velikého.

Zajímavé je i terárium, objevit chameleona nebo kudlanku je občas hodně náročné na trpělivost. Dobře se zamaskovat a na chvilku zmizet z dohledu dovedou i metroví ještěři naproti chameleonům.

Z Prahy za 12 minut

Pokud rádi cestujete po Česku a patříte mezi aktivnější tvory, můžete si vyjet si na cyklovýlet. Nejlépe se do zooparku jede těm, co jedou od Kladna ti mohou buď projet areálem bývalých válcoven Poldi, zavzpomínat si mezi zbytky podniku na jeho slavnou minulost, zastavit se v Buštěhradu u psího útulku Bouchalka. Nebo druhou stranou přes Hřebeč a Lidice, podívat se do tamního památníku a pokračovat k Buštěhradu, třeba kolem muzea Oty Pavla.

I cesta z Prahy se dá jet na kole, ale už je to o pár kilometrů dál. Kdo cestuje s rodinou a použije raději auto, dostane se z Evropské od Divoké Šárky do zooparku za 12 minut.

 
 

Místo

50° 10' 0.2568", 14° 13' 18.3252"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kousek za Prahou řádí lemuři a karakal