Přejít k hlavnímu obsahu

Nejzajímavější místa pro trávení volného času na Istrii

Pokud zvažujete návštěvu jedné z nejpopulárnějších prázdninových destinací v Evropě, chrovatského poloostrova Istria, čeká vás obrovská porce krásné přírody, malebných měst a skvělého koupání na jedněch z nejlepších pláží v Evropě.

Istrie se rozkládá na přibližně 3,5 tisících kilometrech čtverečních a většina území patří Chorvatsku, menší část potom Itálii, drobný kousek pláží také Slovinsku. Pobřeží Istrie má společně s ostrovy délku přes 500 kilometrů.

Podnebí Istrie je charakteristické suchými a teplými léty a mírnými zimami. Ve vnitrozemí se ovšem klima vlivem hor mění na kontinentální, více blízké tomu, co máme v České republice.

Amfiteátr v Pule

V Pule můžete objevit mnoho starodávných památek, ale všem dominuje římský amfiteátr, který je šestý největší na světě. Kromě své velikosti je oceňovaný také proto, že je velmi zachovalý. Kapacita tohoto amfiteátru byla podle odhadů až 23 tisíc lidí a vybudovat jej nechal císař Augustus. Během letní sezóny se zde konají různé akce a festivaly. Pokud se chcete ukrýt před ostrým letním sluncem, můžete se podívat do podzemního muzea.

Dvigrad

18 kilometrů západně od Rovinje se nachází malebné středověké městečko Dvigrad, kde žilo až 2000 obyvatel. Město se za svou historii dokázalo díky svému opevnění ubránit mnohým nájezdům, ale obyvatele odsud vyhnala až morová epidemie v 17. Století. Nachází se zde pozůstatky více než 200 budou a můžete si užít procházku historickými uličkami. Díky tomu, že Dvigrad není tak turisticky exponovaným místem si můžete jeho návštěvu užít v klidu a bez davů.

Poreč

Toto historické město, ležící na západním pobřeží Istrie, asi nemusíme dlouho představovat. Místní dominantou je kromě pláží s průzračně čistým mořem také Eufraziova bazilika ze 6. Století, která je zapsaná na seznamu UNESCO. Kromě baziliky můžete ve starém městě vidět mnoho dalších zajímavých památek, nebo se vydat na městské hradby.

Rovinj

Rovinj je považována za nejfotogeničtější a nejmalebnější město celé Istrie. Nachází se na západním pobřeží Istrie a nabízí unikátní kombinaci historického městského centra s moderními letovisky se skvělými hotely. Pokud se budete procházet jeho ulicemi, budete si spíše připadat jako v Itálii, díky rázu místní architektury. Místní kostel svaté Eufémie je díky své 58 metrů vysoké věži dominantou celého města. V okolí města se nachází také množství turistických a cyklistických stezek, takže i milovníci sportovního vyžití si zde přijdou na své.

Přírodní park Učka

Tento přírodní park se rozkládá na východní části Istrie a jeho nejvyšší hora Vojak je vysoká 1 395 metrů. Z rozhledny na jejím vrcholu můžete za příznivého počasí dohlédnout až na italské Gran Sasso a vidět celou Istrii jako na dlani. Park je oblíbený mezi milovníky turistiky a horolezectví.

Jeskyně Baredine

Jeskyně se nachází pouhých 5 kilometrů od pobřeží a nabízí unikátní krápníkové útvary, které se zde utvářely po tisíce let. Je až 132 metrů hluboká a můžete zde využít služeb průvodce a objednat si 40 minutovou komentovanou prohlídku, kterou rozhodně doporučujeme.

Pokud se po přečtení tohoto seznamu už těšíte na objevování Istrie, zkuste si zde pronajmout vilu v Istrie od Villsy a užít si autentickou atmosféru tohoto unikátního místa. Doporučujeme rezervaci v dostatečném předstihu, protože v hlavní sezoně jsou ty nejlepší vily rezervované dlouho dopředu.

 
 

Místo

45° 4' 51.4128", 13° 38' 29.166"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejzajímavější místa pro trávení volného času na Istrii