Přejít k hlavnímu obsahu

Nezbytnosti pro letní dovolenou: na co nezapomenout ve své cestovní lékárničce

Při cestě na dovolenou byste kromě oblečení nebo elektroniky měli přibalit i vybavení, u kterého doufáte, že ho nebudete potřebovat. Mluvíme o cestovní lékárničce. Protože kdyby náhodou došlo na nejhorší, budete sami době vděční na to, že máte po ruce vše potřebné.

Sbalte si především léky na předpis

Vůbec nejdůležitější součástí vaší lékárničky jsou trvale užívané léky, ať už jde o léky na akutní či chronické potíže, nebo třeba o antikoncepci. Myslet musíte především na ty, které opravdu musíte brát každý den dle přepisu lékaře. Sami nejlépe víte, jaká rizika může vynechání třeba jen jediné tablety mít. Chybějící léky mohou znamenat na dovolené značnou komplikaci, ať už v podobě shánění daného typu léku v zahraničí, nebo dokonce v podobě předčasného návratu zpět domů.

Máte-li dávkovač na léky, jde o ideální variantu. Dávkovač můžete naplnit na celou dovolenou a budete tak mít jistotu, že vám nic nechybí. Pro absolutní jistotu je pak dobře přibalit ještě plato léčiv navíc, aby vás nezaskočila žádná komplikace – třeba odložení či zmeškání zpátečního letu nebo porucha vozidla na cestě.

Na hory i k moři s opalovacím krémem

Ať už vyrážíte na zimní dovolenou do hor, nebo letní výlet k moři, měli byste s sebou mít opalovací krém. Na sluníčku pravděpodobně budete výrazně více než obvykle a hrozí tak nepříjemné spálení od slunečního záření. Opalovací krém s vyšším ochranným faktorem by měl být samozřejmostí. Nezapomeňte několikrát denně namazat sebe i své děti.

Při letním výletu do přírody nezapomeňte na repelent nebo speciální kleštičky pro bezpečné odstranění klíštěte.

Volně dostupné léky na běžné obtíže

Ve vaší cestovní lékárničce by měly být volně prodejné léky tlumící bolest, horečku, případně ulevující od příznaků chřipky a nachlazení. Důležité mohou být i léky pro podporu správného trávení. Nezapomeňte ani na sirupy nebo čípky pro malé děti. Kdo má potíže s alergiemi, měl by si přibalit pilulky tlumící reakci organismu na alergen.

Vybavení pro poskytnutí první pomoci

V lékárničce nesmí chybět dezinfekce, náplasti a náplasťové stehy nebo obvazy či gáza. Zkrátka základní vybavení pro ošetření odřenin, řezných a tržných ran nebo nejrůznějších pohmožděnin, poranění kloubů a podobně. Součástí tohoto vybavení by měly být i nůžky a pinzeta.

Přibalte i doklady o sjednaném cestovním pojištění

Lékárnička je ideálním místem pro uložení potvrzení o sjednání cestovního pojištění. To se vám totiž při cestách do zahraničí může hodit v případě, že vám zde budou poskytnuty lékařské služby. Nemáte-li cestovní pojištění sjednané, pak vážně hrozí, že budete muset cenu služby uhradit ze svého.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nezbytnosti pro letní dovolenou: na co nezapomenout ve své cestovní lékárničce