Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Povinná výbava v Evropě v roce 2024: Víte, jak je to s vestami v Chorvatsku nebo povinným alkoholtesterem?

Plánujete v letošním roce cestu do Itálie, Chorvatska nebo jiné oblíbené dovolenkové destinace? Pokud sem vyrážíte autem, měli byste vědět, co mít s sebou. 

Kromě „naší“ povinné výbavy je občas dobré přihodit do kufru také reflexní vesty pro celou posádku, hasicí přístroj nebo třeba alkoholtester

Nepleťte si pojmy s dojmy

Ještě než se vrhneme na samotné státy, pojďme si vysvětlit, jaký je rozdíl mezi povinnou výbavou vozidla a povinnou výbavou řidiče

Povinná výbava vozidla je upravena Vídeňskou úmluvou o silničním provozu a říká, že její složení musí být v souladu se zákony státu, kde je vozidlo registrováno. Pokud tedy máte vozidlo registrované v Česku, platí pro vás tuzemská povinná výbava ve všech státech, které Vídeňskou úmluvu ratifikovaly.

Některé státy se ovšem tuto povinnost snaží „obcházet“ tzv. povinnou výbavou řidiče. A ta už může obsahovat některé prvky navíc, které si stanovuje konkrétní stát (např. hasicí přístroj v Polsku, alkoholtester ve Francii apod.).

Proto vždy doporučujeme překontrolovat, jaké je složení povinné výbavy řidiče státu, do něhož vozidlem míříte, případně jím projíždíte do cílové destinace. Od věci také není pořídit hasicí přístroj, případně alkoholtester a reflexní vesty pro celou posádku vozidla a tyto prvky mít v kufru pro všechny případy.

Cestujete na dovolenou autem? Pozor na složení povinné výbavy v sousedních státech!

Reflexní vesta na autě
Složení povinné výbavy automobilu upravuje Vídeňská úmluva. Pozor ale na povinnou výbavu motoristy.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava Slovinsko a rok 2024

Povinná výbava do Slovinska je v letošním roce ještě o něco chudší než ta česká. Zahrnuje totiž pouze reflexní vestu a výstražný trojúhelník. Reflexní vesta je zde povinná pro všechny cestující a je potřeba mít tento bezpečnostní prvek po ruce. Do kufru vesty tedy raději nedávejte. Výstražný trojúhelník by měl mít alespoň 45 centimetrů. Pokud do Slovinska cestujete s přívěsem, potřebujete trojúhelníky dva

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jak po ukolébavce

Žena drží slovinskou vlajku.
Součástí povinné výbavy je výstražný trojúhelník a reflexní vesta pro všechny cestující.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava Itálie a rok 2024

Stejně jako u Slovinska, také v Itálii je součástí povinné výbavy vozidla pouze reflexní vesta a výstražný trojúhelník. I zde platí, že v autě musíte mít tolik reflexních vest, kolik pasažérů aktuálně převážíte. Vesty je opět potřeba mít po ruce, nedávejte je tedy do kufru. Specifikem italské povinné výbavy je i to, že reflexní vestu na sobě musí mít i cyklisté nebo motorkáři při snížené viditelnosti (např. při mlze a hustém sněžení) a v tunelech.

Carsharing: jak funguje sdílení auta a kdy se vyplatí

Žena s italskou vlaječkou.
Také v Itálii patří do povinné výbavy auta výstražný trojúhelník a reflexní vesta pro všechny cestující.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava Chorvatsko a rok 2024

Povinná výbava do Chorvatska je mnohem bohatší než u dvou výše uvedených států. V roce 2024 je její součástí nejen výstražný trojúhelník a reflexní vesta (povinná pouze pro řidiče), ale také autolékárnička (v neporušeném obalu a kompletní) a náhradní žárovky. Náhradní žárovky musí převážet vozidlo, které je vybaveno LED světlomety či xenony. 

Čeká vás dlouhá cesta autem s dětmi? Tipy, jak je zabavit a nezbláznit se

Žena drží chorvatskou vlajku
Do chorvatské povinné výbavy patří reflexní vesta, výstražný trojúhelník, autolékárnička a náhradní žárovky.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava Maďarsko a rok 2024

V Maďarsku patří do povinné výbavy vozidla reflexní vesta, autolékárnička a výstražný trojúhelník. U autolékárničky a výstražného trojúhelníku neplatí žádná zvláštní pravidla. Reflexní vesty jsou tady opět povinné pro celou posádku vozidla a musí být vždy po ruce. 

Mobilní aplikace, které pomůžou na dovolené s překladem i objevením nejbližšího WC

Žena s maďarskou vlaječkou
Součástí maďarské povinné výbavy vozidla je reflexní vesta, autolékárnička a výstražný trojúhelník.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava Francie a rok 2024

Ve Francii je situace maličko komplikovanější. Do povinné výbavy vozidla patří výstražný trojúhelník a reflexní vesta, která je povinná pro celou posádku vozidla. Povinná výbava řidiče potom zahrnuje zmíněný alkoholtester. Lékárnička zde pro osobní vozidla není povinná. Přesto ji z kufru nevyndávejte. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám může hodit. 

Žena s francouzskou vlajkou
Do povinné výbavy vozidla patří výstražný trojúhelník a reflexní vesta. Součástí povinné výbavy řidiče je alkoholtester.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: 

  • portalridice.cz
  • axa-assistance.cz
  • cebia.cz
  • bezpecnecesty.cz
 
 

Místo

46° 7' 41.8844", 14° 18' 14.5138"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Povinná výbava v Evropě v roce 2024: Víte, jak je to s vestami v Chorvatsku nebo povinným alkoholtesterem?