Přejít k hlavnímu obsahu

Tip na cyklovýlet: Za vínem a jídlem na jižní Moravu

Objevujte jižní Moravu na kole. Čekají vás pálavské výhledy na vinice a skvělá gastronomie. Večer pak zakončíte u zasloužené skleničky moravského vína. Zjistěte, kudy se vydat a co na jižní Moravě nevynechat. 

Začněte z vesničky Pouzdřany

Cyklotoulky odstartujte z malé vesničky jménem Pouzdřany. Protože je jižní Morava protkaná spoustou cyklostezek, tak se rovnou vydejte po Moravské vinné cyklostezce okolo pouzdřanského rybníka. Dojedete až k vodní nádrži Nové Mlýny, odkud budete pokračovat po cestě č. 5174, vede na ni odbočka doleva. 

Dostanete se ke Strachotínskému rybníku, pojedete podél jeho břehu, který vás dovede do Strachotína přímo ke kostelu sv. Oldřicha a Metoděje. U kostela se dejte vpravo. Pak už pojedete přímo přes Nové Mlýny, tady vás čekají nádherné výhledy, tak si cestu přes nádrž náležitě vychutnejte.

Pokračujte přes Dolní Věstonice a Pavlov

Až se dostanete do Dolních Věstonic, jeďte po cyklotrase 5043, pojedete podél nádrže a dorazíte do Pavlova. Tady se nejen dobře najíte a ochutnáte skvělá vína, ale poznáte i kus historie. 

Nachází se tu Archeopark, který vás nadchne už před samotným vstupem. Jde o nádherný architektonický skvost, jenž je umístěn pod úrovní země. Součástí expozice jsou věže z bílého betonu a archeologické naleziště světového významu. Poznáte tu život lovců mamutů, kteří obývali lovecká sídliště pod Pálavou. 

Při návštěvě Pavlova nesmíte vynechat viniční dům Marināda, kde si vychutnáte skvělou kávu a samozřejmě víno, nebo zaženete hlad výborným jídlem a sladkou dobrotou.

Jižní Morava na kole 2 PR
Zdroj:
Freepik

Ochutnejte gastronomii v Mikulově

Znova se vydejte po Moravské vinné stezce, která se nazývá i Vinařská naučná stezka Mikulov. Přijedete do vesničky Klentnice, jejíž ikonou je zřícenina Sirotčí hrádek. V Klentnici je dobře známá Cafe Fara, kde také zaženete žízeň i hlad a potěšíte své chuťové pohárky.

Z Klentnice je to do Mikulova už jen 20 minut. Pokud s hladem vydržíte do až tam, tak se skvěle najíte třeba v Bistru KUK, restauraci Sojka & spol. nebo v Drogerce. V Mikulově nesmíte vynechat krátký výšlap na Svatý kopeček a omrknout můžete i zámek. Na jízdním kole se na vyhlídku nedostanete, protože je to opravdu strmý a kopec s kamenitou cestou, takže kola je potřeba dobře zamknout. Pamatujte, že do centra Mikulova je vjezd na kole zakázaný, kolo můžete tlačit a vydat se tam po po svých. 

Pokud se budete vracet zpátky do Pouzdřan, tak to vemte opět po Moravské vinné cyklostezce přes Nový Přerov a Drnholec. Následně projedete přes Brod nad Dyjí a opět přes nádrž Nové Mlýny.

Kam se vydat příště

Jak už jsme zmiňovali, tak je jižní Morava přímo protkaná cyklostezkami. Pokud se vydáte po celé Moravské vinné stezce, tak objevíte všechny krásy tohoto českého kraje – 70 vinařských obcí, chráněné přírodní lokality, mnoho rozhleden, nebo historické a architektonické památky. 

Tip na závěr: Vydejte se na známou rozhlednu Kobylí, kde vás čekají krásné výhledy na vinice a obdivovat budete i rozhlednu samotnou, protože jde o pěkný archikousek. Na vynikající jídlo zkuste zavítat na Ovčí terasy nedaleko Němčiček, kde se skvěle najíte a potěšíte výhledy i místními zvířátky.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tip na cyklovýlet: Za vínem a jídlem na jižní Moravu