Přejít k hlavnímu obsahu

Zlaté město San Francisco: podívejte se na jeho největší taháky, včetně mostu Golden Gate!

Pro Američany je San Francisco mýtem o zrození moderní Ameriky, její šťastnou hvězdou, která jako maják na drsném opuštěném pacifickém pobřeží ukazovala cestu milionům lidí k novému životu. Tohle město je známé zároveň jako zlatá brána Ameriky – vítejte v San Francisku s monumentálním a ikonickým mostem Golden Gate!

Ikonické mosty Bay Bridge a Golden Gate Bridge

Nejnápadnějšími symboly San Franciska ležícího na severním hrotu pahorkatého poloostrova v obrovské zátoce San Francisco Bay jsou bezesporu oba jeho mosty. Delší a starší Bay Bridge byl postaven v roce 1936. Spojuje město s Oaklandem a s 13,2 kilometry byl svého času nejdelším mostem na světě – navíc dvoupatrovým.

O rok později dokončil stavitel Irving Morrow mnohem kratší Golden Gate Bridge, jenž hlídá vjezd do zátoky severozápadně od centra. Jeho konstrukce ve stylu art deco se stala ikonou města i Kalifornie.

Visí na 130 kilometrech ocelových a lrving  Morrow jej nechal prozíravě natřít na oranžovo, neboť mu barva nejlépe ladila s okolím. Turistická parkoviště praskající ve švech pod návaly lačných turistů dokazují, že Morrow se nemýlil.

pohled na San Francisco
V San Franciscu se rozhodně nebudete nudit. Tohle město vás dostane.
Zdroj:
Shutterstock

Turisté a tradice

Většina návštěvníků míří nejprve k nábřeží Fisherman’s Wharf. V minulosti zde lovili Číňané a Italové krevety, ústřice, lososy a kraby. Na místě z nich připravovali lahodné speciality a hned je prodávali.

Tahle tradice trvá dodnes, jenže přístavní trhoviště a útulné jídelny nekompromisně vytlačují agresivní obchodníci s bezcennou veteší a předražené restaurace šité na míru německým a japonským turistům. Tady je rovněž konečná zastávka slavné Cable Car, tramvaje tažené podpovrchovým kabelem.

Historická doprava

Až do zemětřesení v roce 1906 poháněl tenhle unikátní systém 600 vozů na trati dlouhé 160 kilometrů. Pak ale došly peníze na údržbu a radnice tramvajový systém s výjimkou 16kilometrového úseku zrušila. Obrovské motory pohánějící podzemní lana jsou zdarma k vidění v muzeu Cable Car Museum and Powerhouse.

Z Fisherman’s Wharf také vyplouvají výletní lodí k opuštěnému skalisku Alcatraz. V letech 1934 až 1963 zde bývala obávaná káznice, v níž byl vězněn například mafián Al Capone, gangster George „Machine Gun“ Kelly nebo Henry Young – vrah, kterého později Hollywood obdařil svatozáří nevinnosti.

Útěk z ostrova byl téměř nemožný. Za celou historii to zkusilo 36 trestanců. Většina se vzdala, utopila v ledové vodě nebo byla lapena později. Pouze Franku Morrisovi a bratřím Anglinovým se podařilo v roce 1961 uprchnout. Policie míní, že utonuli, jenže těla nebyla nikdy objevena.

San Francisco cable car
San Francisco je proslulé i svými tramvajemi taženými lanem.
Zdroj:
Shutterstock

Pracovní síla z Asie

Štíhlý jehlan mrakodrapu Transamerica Pyramid Building je s 257 metry suverénně nejvyšší budovou San Franciska. Hned vedle se rozkládá pitoreskní Čínská čtvrť – se sto tisící Číňany je největší v USA. S vlastními školami, bankami, divadly a novinami je tohle malé město ve městě zcela soběstačné.

V úzkých ulicích s motivy draků a asijskými bránami kypí život pouličním prodejem ryb a zeleniny. Všude je plno trhovců, bylinkářů a bufetů. V minulosti si Číňané vytrpěli své. Starosta města John Geary vítal v roce 1850 „čínské hochy“ kvůli houževnatosti a ochotě pracovat téměř zadarmo.

Pro tutéž vlastnost je lidé v hubených časech hospodářské deprese nenáviděli. Ze zákona nesměli dolovat zlato, volit, vypovídat před soudem, vlastnit majetek a brát si nečínské partnery.

San Francisco China Town
San Francisco má pravděpodobně největší čínskou čtvrť z amerických měst.
Zdroj:
Andrey Bayda / Shutterstock

Zajímavá místa, známe osobnosti

Nedaleko odtud v ulici Pacific Avenue nalezneme českou stylovou kavárnu Café Prague. Patří českým emigrantům, kteří s úspěchem vsadili na kavárenskou tradici čtvrtě North Beach. Od roku 1953, kdy v ulici 261 Columbus Avenue otevřel básník Lawrence Ferlinghetti a Peter Martin malé paperbackové nakladatelství a knihkupectví City Lights Bookstore, byla tahle oblast středem kulturní nezávislosti a společenské vzpoury tzv. generace beatníků.

Allen Ginsberg zde například vydal báseň Howl, kvůli níž byl zatčen, poněvadž úřadům přišla oplzlá. A hned vedle knihkupectví chodil do baru Vesuvio Café nasávat Jack Kerouac. Dodnes jsou tahle památná místa rájem intelektuálních dýchánků, pouličních básníků, lelkujících studentek a avantgardních umělců. Původně tady žili Italové, což vysvětluje četnost pizzerií a pekáren.

V nejstrmějších kopcích města – ve čtvrti Nob Hill stála dříve oslnivá sídla boháčů a železničních magnátů. Většina z nich byla postavena z nejkvalitnějšího dřeva obřích sekvojí. Později tady vyrostly nejvýstavnější hotely v USA – Fairmont, Huntington nebo třeba Mark Hopkins. 

San Francisco Nob Hill
Tady nejlépe porozumíme pravidlu "čím výš bydlíš, tím si bohatší".
Zdroj:
BluIz60 / Shutterstock

Homosexuálové a tolerance

Za návštěvu určitě stojí i náměstí Union Square, považované za střed San Franciska. Je obklopeno noblesními obchody s posledními výstřelky módy a honosnými hotely. Za povšimnutí stojí St. Francis Hotel, do jehož prostředí zasadil Dashiell Hammett svou novelu „Maltézský sokol", a u něhož točil režisér Francis Ford Coppola kultovní film Rozhovor.

Ve východním rohu Union Square je hektická pěší zóna Maiden Lane s drahými galeriemi a kavárnami. Před rokem 1906 to byla oblast s tou nejdrsnější pověstí, v níž docházelo k deseti vraždám měsíčně. Podobně jako americký stát Vermont se San Francisco proslavilo liberálním přístupem k homosexuálům.

Čtvrť Castro, kolem spojnice ulic Market a Castro, je toho živým důkazem. Ačkoli se Amerika často vykresluje jako země nesnášenlivých puritánů, San Francisco boří tenhle mýtus šířící se zpravidla evropskými zeměmi téměř dokonale.

San Francisco Castro
Tady puritánství rozhodně nevedou.
Zdroj:
Shutterstock

Vždyť ze statistických odečtů vyplývá, že homosexuálů tu žije přinejmenším 80 tisíc, tedy víc jak desetina obyvatel. Připočtěme oněch 100 tisíc Číňanů, dalších 100 tisíc novodobých přistěhovalců, tradici beatniků, slavnou éru hippie, vezměme do úvahy kořeny osadníků, původ zlatokopů a získáme alespoň hrubý obrázek o populačním mixu tohoto kosmopolitního, povýtce tolerantního a nesmírně podmanivého města.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

37° 46' 45.8364", -122° 25' 9.6168"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zlaté město San Francisco: podívejte se na jeho největší taháky, včetně mostu Golden Gate!