Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Milán a jeho památky: třetí největší katedrála světa i historické nákupní centrum

Druhé největší italské město je jako stvořené třeba pro prodloužený víkend. Stačí necelé dvě hodiny letu a zhruba 1 000 Kč a můžete si užít pár krásných dní!

Autem se sem dostanete z Prahy za 10 hodin čistého času, takže ani tenhle způsob dopravy není úplně od věci. Milán se totiž nachází na samém severu Itálie a celou cestu si můžete odbýt po dálnici. Navíc je tohle město dost prestižní – patří totiž k těm nejbohatším a nejrozvinutějším městům v Evropě.

#1 Katedrála narození Panny Marie

Tou absolutně nejznámější památkou města je Dóm nebo taky Katedrála narození Panny Marie. Tahle monumentální stavba vznikala v letech 1386-1510 a dneska je třetí největší katedrálou na světě. Je 157 m dlouhá, 92 m široká, její klenba je vysoká 45 metrů a budova pojme až 40 tisíc lidí. Uvnitř se můžete pokochat bohatou renesanční a barokní výzdobou.

Milán Dóm
Zdroj:
bigstockphoto.com

#2 Galerie Viktora Emanuela II.

Zastřešená pasáž, kterou tvoří dvě na sebe kolmé arkády se skleněnými stropy, vznikala v letech 1865-77 s tím, že bude sloužit jako luxusní nákupní centrum. A svůj původní účel plní dodnes! Ohromí vás už velkolepý vstup z Piazza del Duomo, ale i to, že se na plánování podíleli britští odborníci, protože v dřívějších dobách to byla výhradně Velká Británie, kde se zastřešovaly celé ulice.

Galerie Viktora Emanuela II.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Galleria Vittorio Emanuele II. se po svém vzniku stala vzorem pro plánování a stavbu podobných budov. 

#3 Královský palác

Další neopomenutelnou památkou Milána je Palazzo Reale, Královský palác. Ten pochází z období vlády Marie Terezie a je skutečnou zdejší architektonickou perlou. Býval domovem rodin Visconti a Sforza, později byl sídlem španělských a rakouských guvernérů. Od roku 1965 tu má kanceláře muzeum. Rezidenci postavenou v neoklasicistním slohu najdete v jihovýchodní části Piazza del Duomo.

Královský palác v Miláně z výšky
Zdroj:
bigstockphoto.com

#4 Kostel Panny Marie milostivé

Kostel Santa Maria delle Grazie patří k nejznámějším milánským kostelům, a to především díky umístění známé fresky Poslední večeře od Leonarda da Vinciho (z roku 1498) v refektáři kláštera, který ke kostelu patří. Kostel samotný vznikal ve 2. polovině 15. století a neštěstí ho potkalo až za 2. světové války. Jen díky obrovskému štěstí a včasným přípravám nebyla poškozená právě tolik ceněná Poslední večeře.

Santa Maria delle Grazie
Zdroj:
bigstockphoto.com

#5 Divadlo La Scala

Teatro alla Scala patří ke světově nejproslulejším operním domům. Ke slavnostnímu otevření divadla došlo v roce 1778. Na místě, kde dneska najdeme divadlo, stával kostel Santa Maria della Scala ze 14. století. Ten byl ale nahrazen divadlem, jež v roce 1776 vyhořelo a později bylo rekonstruováno. Další ránu mu zasadil letecký útok v roce 1943, už v roce 1946 byl ale obnoven jeho provoz.

Divadlo La Scala Milán
Zdroj:
bigstockphoto.com

#6 Castello Sforzesco

Ani milovníky hradů Milán nezklame. V severozápadní části historického jádra města se nachází hrad z poloviny 15. století, který vznikl na příkaz Fransesca I. Sforzy na místě hradu, který tu stával před ním a byl zničen v roce 1447. Zajímavé jsou zde například interiérové dekorace, na nichž se podílel třeba i Leonardo da Vinci. K hradu samotnému patří i nádherný park ve stylu anglické zahrady a je tu taky aréna a vyhlídková věž.  

Castello Sforzesco
Zdroj:
bigstockphoto.com

#7 Bazilika sv. Ambrože 

Druhý nejdůležitější milánský kostel je zasvěcen patronovi města, svatému Ambrožovi, který se ve 4. století zasloužil o šíření křesťanství a dneska odpočívá v kryptě pod bazilikou. Ta mimochodem vznikla už ve 4. století, od té doby ale prošla nejednou úpravou. Třeba v 8. století tu vlivem benediktinů vznikl ohromný klášter, v 15. století zase byly dostavěny dvě křížové chodby a arkádový vchod.

Bazilika sv. Ambrože Milán
Zdroj:
bigstockphoto.com
 
 

Místo

45° 27' 55.8864", 9° 11' 16.1808"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Milán a jeho památky: třetí největší katedrála světa i historické nákupní centrum