Přejít k hlavnímu obsahu

Půjčení auta na dovolenou: Poradíme, jak vybrat tu nejlepší půjčovnu a na co dát pozor

Automobil je pro Čechy nejoblíbenějším dopravním prostředkem, který u cest na dovolenou upřednostňují ještě více, než tomu bylo v minulých letech.

Důvodů, proč Češi preferují dopravu autem, je samozřejmě nespočet. Obrovská míra svobody a komfortu, stejně jako možnost kochat se okolní krajinou nebo zastavit zrovna tam, kde v danou chvíli potřebujeme, je pro naprostou většinu Čechů vyrážejících na dovolenou nenahraditelná.

Co ale dělat v případě, kdy na dovolenou vlastním autem nechcete nebo nemůžete? Odpovědí je půjčení auta do zahraničí prostřednictvím služeb autopůjčovny. Jak vybrat tu nejlepší a nenaletět? Máme pro vás spoustu praktických rad i tipů!

Nevybírejte auto jenom podle ceny

Naprostá většina zájemců o půjčení automobilu začne výběr vhodného vozu výlučně na základě jeho ceny. Málokdo už ale zjišťuje, co je v dané ceně vlastně započteno. Mnohdy se tak může stát, že auta půjčená doslova „za pakatel“ bývají hůře pojištěná a řidič tak musí v případě nehody počítat s vysokou spoluúčastí, což může být v některých případech likvidační.

Při výběru autopůjčovny si proto vždy ověřte, jestli cena za půjčení vozu zahrnuje nejen zákonné povinné ručení, ale i dobrovolné havarijní pojištění. Některé autopůjčovny dokonce nabízí balíčky pojištění za různé ceny. Myslete na případné důsledky nehody a raději si připlaťte za kvalitnější služby.

Nenechávejte výběr na poslední chvíli

Ať už potřebujete půjčit auto na cesty po krásách Česka nebo s ním vyrážíte do zahraničí, dovolenou vždy dopředu a dostatečným předstihem naplánujte. Nikdy tak nevybírejte autopůjčovnu v časovém presu. Ušetříte tak nejen spoustu času, ale také peníze a často i nervy spojené s výběrem půjčovny a vozidla samotného.

Pamatujte na to, že s půjčením automobilu je spojena poměrně vysoká zodpovědnost. Správná autopůjčovna by vás proto měla seznámit s veškerými podmínkami předem a upozornit vás na vše podstatné i méně důležité. Nechte si dost času na pročtení obchodních podmínek i samotné smlouvy, ve které by měla být uvedená konečná cena za půjčení auta do zahraničí i případné sankce za nedodržení smlouvy.

Půjčení automobilu
Nechcete nebo nemůžete na dovolenou vlastním vozem? Žádný problém!
Zdroj:
Bigstockphoto

Rozmyslete se, zda půjčit auto s kilometrovým tarifem

Pokud přesně víte, jak dlouho bude vaše dovolená trvat a kolik kilometrů během ní urazíte, vyplatí se přemýšlet o pronájmu auta s kilometrovým tarifem. Ten bývá zpravidla cenově dostupnější, což oceníte zejména v případě dovolených, u kterých je rozpočet značně napnutý.

Pokud se do kilometrového tarifu „nevlezete“, není problém počet ujetých kilometrů navýšit. V takovém případě ale počítejte s dalšími dodatečnými náklady. V případě, že nevíte, jak dlouhá vaše cesta ve finále bude, vsaďte na pronájem vozidla bez omezení počtu najetých kilometrů.

Prodloužení dovolené může být problém

Pokud se rozhodnete dovolenou z různých důvodů prodloužit, bude potřeba prodloužit i samotný pronájem vozidla. Menší autopůjčovny mívají auta v sezóně často rozpůjčované a s takovou nečekanou situací tak mohou mít problém.

Proto auto půjčujte u větších autopůjčoven, které se mohou pochlubit obsáhlým vozovým parkem a auto vám v případě potřeby půjčí na delší dobu i mimo původně smluvený termín. To často za standardní cenu a bez dalších – dodatečných – poplatků.

Vsaďte na reference skutečných zákazníků

Abyste měli jistotu správného výběru a během cest nebo následného vrácení vypůjčeného automobilu vás nic nepřekvapilo, je dobré projít nejrůznější diskuze a vlákna na internetu i sociálních sítích. Dočtete se tak spoustu cenných recenzí skutečných zákazníků, kteří mají s vybranou půjčovnou osobní zkušenosti.

Kromě diskuzí se zaměřte také na Google hodnocení a hodnocení prostřednictvím služby Firmy.cz. Rozhodně se tak nespokojte s krátkými recenzemi, které najdete přímo na stránkách vybrané autopůjčovny. Ty totiž nemusí být směrodatné a některé nesolidní autopůjčovny si je dokonce píšou samy.

Pejsek koukající z okna automobilu.
Při výběru správné autopůjčovny je třeba myslet na spoustu věcí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Informujte se o dalších službách

Vozový park vybrané autopůjčovny byste měli být schopni ověřit online. Kamenné pobočky ale také nejsou na škodu. Domluvit se totiž můžete na osobní schůzce a tady probrat vše, co vás v souvislosti s plánovanou cestou a vybraným vozem zajímá.

Zajímejte se o to, zda si autopůjčovna neúčtuje další (často skryté) poplatky, nebo zda nebude nutné uhradit další výdaje spojené se zahraniční cestou, či dalším řidičem, který bude zapůjčený vůz řídit. Solidní půjčovna aut na dovolenou by zároveň měla hradit veškeré náklady spojené s provozem, údržbou a pojištěním auta a vůz by vám měla přistavit (a následně i vyzvednout) zdarma na předem dohodnutém místě.

Podrobte web autopůjčovny důkladnému průzkumu

Všechny důležité informace o cenách, službách i jednotlivých vozech by měla mít solidní autopůjčovna přehledně a srozumitelně na oficiálních webových stránkách. Proto jim věnujte maximální pozornost. Pokud máte otázky, na které na webu nenajdete odpověď, nebojte se vybranou autopůjčovnu kontaktovat.

Třeba taková solidní autopůjčovna Praha by měla ochotně a trpělivě odpovědět na všechny dotazy zákazníků a to nejen těch česky hovořících. Pozornost věnujte ale nejen obsahu na webu, ale také obchodním podmínkám a samotné smlouvě. Nikdy také nepodepisujte něco, čemu nerozumíte. I tady totiž platí, že co je psáno, to je dáno.

Praktické desatero závěrem:

  1. Autopůjčovnu vybírejte s dostatečným časovým předstihem
  2. Pročtěte recenze a zajímejte se o hodnocení vybrané autopůjčovny (např. na Google nebo webu Firmy.cz)
  3. Konečnou cenu za pronájem automobilu musíte znát ještě před podpisem smlouvy
  4. Informujte se o tom, co cena za pronájem zahrnuje (zákonné pojištění, havarijní pojištění, přistavení, vyzvednutí automobilu, asistenční služby apod.)
  5. Zvažte, jestli se vám vyplatí auto s kilometrovým tarifem nebo automobil bez omezení
  6. Domluvte se na osobní schůzce a poptejte se na vše, co vás okolo samotné cesty i automobilu zajímá
  7. Informujte se, zda je ve vybrané autopůjčovně zpoplatněna zahraniční cesta nebo druhý řidič
  8. Vsaďte raději na větší autopůjčovny, u kterých nebude ani v sezóně problém pronájem auta prodloužit
  9. Důkladně prostudujte web vybrané autopůjčovny, obchodní podmínky a smlouvu
  10. Při výběru nesázejte pouze na cenu a nikdy nepodepisujte něco, čemu nerozumíte
 
 

Místo

50° 4' 55.2525", 14° 25' 51.8145"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Půjčení auta na dovolenou: Poradíme, jak vybrat tu nejlepší půjčovnu a na co dát pozor