Přejít k hlavnímu obsahu

Rumunské sarmale: luxusní masovou směs v zelných listech přivezli dobyvační Turci

Máte namířeno do Rumunska a chcete ochutnat některou ze zdejších specialit? Nebo jen pátráte po tom, co by vám mohlo oživit jídelníček?

Můžou to být právě rumunské sarmale, co si nadcházející víkend naservírujete k obědu. Rumunská kuchyně je značně zastíněná balkánskými specialitami a taky je jí hodně ovlivněna, stejně jako kuchyní tureckou, srbskou nebo maďarskou. Tahle dobrota ale stojí za povšimnutí.  

Ačkoli nejde o jídlo, které by svůj původ opravdu mělo v Rumunsku, obyvatelé téhle země na něj nedají dopustit. Takové závitky, jako jsou sarmale, přinesli do Evropy dobyvační Turci. Byli to ale právě Rumuni, kteří si závitky oblíbili ze všech nejvíc.

Sarmale je pokrm, který se v Rumunsku servíruje hlavně svátečně – nesmí chybět na oslavách, svatbách a podobných příležitostech. Vy si je ale můžete klidně připravit k sobotnímu obědu s rodinou, zvlášť pokud ji chcete překvapit. O tom, že budou strávníci nadšení chutěmi a ještě dlouho sytí, vůbec nepochybujte.

A jak tedy sarmale vypadá? Jde o směs mletého masa (vepřového s jehněčím nebo drůbežím) s rýží, cibulí a kořením, kterou kuchař zabalí do zelných listů. Takové závitky pak dá vařit. V některých částech země mají před zelnými listy přednost ty vinné a recepty se taky liší rodinu od rodiny. Na své si můžou přijít i vegetariány a vegani – varianty bez masa, například s oříšky a mrkví, nejsou žádnou výjimkou.

sarmale
Tyhle závitky jsou po Evropě rozšířené, Rumunům ale přirostly k srdci asi nejvíc.
Zdroj:
Shutterstock

Recept na rumunské sarmale: chce to jen trochu šikovnosti

To nejsložitější na pokrmu je balení směsi do listů a samozřejmě dochucení. Není to ale nic, co by aspoň trošku šikovné ruce nezvládly.

Co potřebujete: listy z celého bílého zelí, ocet, 600 g mletého masa, 2 cibule, 2 bobkové listy, 4 lžíce rajčatového protlaku, vejce, 2 stroužky česneku, 4 lžíce dlouhozrnné rýže, lžíci nasekaného čerstvého kopru, 300 zakysané smetany, sůl, pepř, mletou papriku

Jak na to?

  • Uvařte rýži, ale ne úplně doměkka.
  • Zelné listy povařte ve vroucí vodě s octem a solí. Stačí jim 10 minut a pak je nechte ještě pár minut odpočinout v hrnci.
  • Nakrájejte cibuli a prolisujte česnek, přidejte maso, rýži, protlak, kopr, vejce, sůl a pepř. Všechno dobře promíchejte a prohněťte.
  • Z masové směsi vytvarujte menší šišky a každou zabalte do několika zelných listů, aby se vám nerozpadla.
  • Převažte zabalené maso provázkem, tak bude všechno držet pohromadě.
  • Do hrnce dejte vodu nebo vývar, do ní vložte závitky a přidejte bobkový list.
  • Závitky musí být úplně ponořené. Tak je vařte zhruba hodinu na mírném ohni.

A pak je hotovo! Sarmale můžete podávat samotné, ale skvělé jsou s bramborami a zakysanou smetanou

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

44° 25' 36.354", 26° 6' 9.1332"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rumunské sarmale: luxusní masovou směs v zelných listech přivezli dobyvační Turci