Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Řecka: Pláže jako z Karibiku, bájná věštírna i party ostrov, kde není o zábavu nouze

Chystáte se letos na dovolenou nebo prodloužený víkend do Řecka? Máme pro vás deset tipů na místa, která si zaslouží vaši návštěvu.

Lefkada: Ostrov s nejkrásnějšími plážemi

Ostrov Lefkada najdeme v souostroví Jónských ostrovů. Jeho rozloha je 356 km² a pláže tady zabírají úctyhodných 117 kilometrů. Najdete tady jak několik kilometrů dlouhé oblázkové krásky, tak i ty tvořené hrubším pískem. Ne nadarmo se tak o Lefkadě hovoří jako o ostrovu s nejkrásnějšími plážemi v Řecku. Některé z nich (např. Porto Katsiki nebo Egremni) totiž pravidelně obsazují světové žebříčky a ankety.

Řecký ostrov Lefkada
Řecká Lefkada nabízí úctyhodných 117 kilometrů pláží.
Zdroj:
bigstockphoto

Mykonos: Party ostrov nejen pro mladé

Ostrov Mykonos najdeme v souostroví Kyklad. Jeho rozloha činí zhruba 86,13 km², což rozhodně není mnoho. Menší velikost si ale ostrov kompenzuje bohatým nočním životem, vyhlášenými bary a luxusními hotely. Ne nadarmo se mu tak přezdívá „party ostrov“. Pokud chcete zakusit místní zábavu, vydejte se na pláž Paradise, kde se nachází stejnojmenný bar, který byl vyhlášený 17. nejlepším nočním klubem na světě.

Řecký ostrov Mykonos
Mykonos je známý zejména pro své noční bary a kluby.
Zdroj:
bigstockphoto

Klášterní komplex Meteora: Monumentální podívaná na vrcholcích skal

Lákají vás starobylé památky, legendy a přírodní skvosty? Pak nesmíte vynechat návštěvu monastýrů na vrcholcích slepencových skal v oblasti Thesálie v Řecku, poblíž města Kalambaka. Kláštery jsou dodnes obývané mnichy a společně se Svatou horou Athos jde o nejvýznamnější a největší pravoslavné mnišské centrum v Řecku.

Řecký komplex Meteora
Tahle monumentální podívaná na vrcholcích skal je pozoruhodnou historickou a přírodní památkou.
Zdroj:
bigstockphoto

Olympie: Prastaré kultovní místo na západním pobřeží Peloponésu

Věděli jste, že první olympijské hry se oficiálně datují do roku 776 př. n. l.? S jejich pořádáním je pak úzce spjato právě město Olympia, které se na více než 1 000 let stalo posvátným olympijským okrskem v celém tehdejším světě. Dnes jeho slávu připomíná zdejší archeologický park, který se rozkládá pod Kronovým pahorkem v malebném údolí.

Olympie na Peloponésu
Olympie je jedno z nejkrásnějších a nejromantičtějších míst Řecka.
Zdroj:
bigstockphoto

Santorini: Nejromantičtější a nejfotografovanější ikona

Souostroví Santorini turisté milují! Důvodem jsou nejen malebné vesničky s tyrkysovými střechami a dechberoucím výhledem, ale také místní pláže pokryté tmavým sopečným pískem. Mezi nejnavštěvovanější místa Santorini patří bezpochyby vesničky Oia a Fira, odkud se vám naskytne kouzelný výhled na nezapomenutelné západy slunce.

Řecký ostrov Santorini
Okouzlující západ slunce z vesničky Oia dojme i ty největší tvrďáky.
Zdroj:
bigstockphoto

Kefalonie: Drsný, divoký, ale kouzelný ostrov barevných pláží

Hledáte klidnější dovolenkovou destinaci, láká vás kopcovitý terén, proslulé pláže a malebná městečka? Pak zamiřte na Kefalonii. Tenhle ostrov se sice v nabídkách cestovních kanceláří objevil poměrně nedávno, turisté si ho ale zamilovali prakticky během jediné sezóny. Za návštěvu stojí nepochybně pláž Myrtos, Fteri nebo oranžová Xi. Z městeček pak nezapomeňte navštívit Asos a podzemní jezero Melissani Cave.

Řecká Kefalonie
Divoká, krásná a turisty zatím příliš neprobádaná. Taková je Kefalonie.
Zdroj:
bigstockphoto

Delfy: Proslulá delfská věštírna se vám vryje pod kůži

Městečko Delfy najdeme ve Fókidě, asi 150 km severozápadně od Athén. Proslulé je díky své historii, kdy se zde nacházela nejslavnější věštírna celého Řecka. A jaký význam vlastně věštírna pro tehdejší svět měla? Žádný státník se neodvážil vydat do války nebo činit závažná rozhodnutí bez rady z Delf, což svatyni dávalo obrovský vliv. Dnes už dávnou slávu věštírny připomínají jen monumentální ruiny Apollonova chrámu, zbytky klenotnic a divadlo, které se stávalo důležitým místem během tzv. Pythijských her (druhé nejslavnější hned po těch olympijských).

Proslulá řecká věštírna
Proslulá řecká věštírna a zároveň jedno z neposvátnějších míst Řecka.
Zdroj:
bigstockphoto

Nafplio: Jedno z nejromantičtějších měst země

I podle samotných Řeků je Nafplio jedno z nejromantičtějších měst Řecka. Pokud milujete malebné a křivolaké uličky, které se ztrácejí po několika zatáčkách v nedohlednu, miniaturní kavárny a tradiční obchůdky se suvenýry, věnujte Nafpliu minimálně jeden den. Městečko najdete na Peloponésu, zhruba 12 km jihovýchodně od města Argos. Těšit se můžete na novoklasicistní panská sídla, malá náměstí i půvabné nábřeží, kde jsou svatby na denním pořádku.

Nafplio Řecko
Romantické uličky, zákoutí i malebné pláže – tohle všechno najdete ve vesničce Nafplio.
Zdroj:
bigstockphoto

Proslulou pláž, která je součástí každé druhé řecké pohlednice, najdete na ostrově Zakynthos. První, čeho si na pláži všimnete, je nepochybně vrak starobylé pašerácké lodi, která tady ztroskotala při velké bouři v roce 1980. Na lodi mělo být několik tun ilegálně převážených cigaret a alkoholu, které si místní bezprostředně po ztroskotání rozebrali.

Pašerácká pláž Navagio
Proslulá pláž Navagio má za sebou pernou minulost.
Zdroj:
bigstockphoto

Mytikas: Diův trůn a nejvyšší vrchol Řecka

Nejvyšší hora Řecka je součástí masivu Olympos, jehož hlavní hřeben je tvořen celkem sedmi vrcholy. Nejvyšší z nich, Mytikas, se tyčí do výšky 2 917 metrů, čímž představuje nejvýše položené místo celého Řecka. Ne nadarmo se mu v minulosti přezdívalo Diův trůn. Podle starých řeckých pověstí zde totiž sídlili řečtí bohové.

Cesta na vrchol hory není nijak extrémně náročná, takže ji zvládne prakticky každý turista, který se nebojí výšek a pohybu po skalních schodech a stupních. Na Mytikas vede několik značených tras a hora je po nich přístupná v období od konce května, až do závěru října.

Olymp v Řecku
Diův trůn – i tak se přezdívalo nejvyšší hoře Řecka.
Zdroj:
bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

38° 43' 9.336", 20° 38' 13.438"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Řecka: Pláže jako z Karibiku, bájná věštírna i party ostrov, kde není o zábavu nouze