Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Aljašská Mt. McKinley je vyšší než Everest a teplota tam klesá i na 60 pod nulou

O Mount McKinley se v českých médiích naposledy psalo, když Pavel Bém na tuto horu lezl v době, kdy vykonával funkci pražského primátora. Poté zase upadla do mlhy zapomnění. A přitom podle jednoho z možných způsobů určování výšky hory dosahuje vyšší hodnoty než nejvyšší hora na světě – himálajský Everest.

V polovině 19. století měřila nejvyšší hora (Mount Whitney v Kalifornii) USA 4421 metrů. Roku 1867 ale Spojené státy koupily od Ruska Aljašku a s ní i 11 vyšších vrcholů. Ten s nejvyšší mírou trčí 6168 metrů nad hladinu moře a jmenuje se Mount McKinley nebo také Denali.

Kdybychom ovšem zaznamenávali čistou výšku kopce, tedy kolmou vzdálenost od úpatí k hladině výšky vrcholu, dostaneme přibližně číslo 5500. Pro zajímavost, Mount Everest se zvedá ze svého podkladu jen do výšky okolo 3700 metrů. Kam se však tyto kopečky hrabou na sopku Mauna Kea na Havaji. Ta se zvedá do deseti kilometrů. Její nadpoloviční část nicméně leží pod vodou, takže ve statistikách nadmořských výšek nemá ani 5000 metrů.

Pokud hledáte nadmořskou výšku vrcholu Mount McKinley, setkáte se dvěma údaji – 6168 a 6194. Vyšší číslo je z roku 1952, ovšem v roce 2013 byla hora přeměřena moderními technologiemi a zjistilo se, že má o 26 metrů méně.
Z pohledu od Wonder Lake vypadá McKinley velmi dobře.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

Co vidět v národním parku Denali? Třeba opilé stromy!

Rozsáhlá ledová pole, kde sníh za celý rok neroztaje, zima jako na Sibiři (vždyť ta se také nachází jen kousek odsud), přesto do parku okolo Mt. McKinley míří 400 tisíc lidí ročně. Co je sem láká? O tom si můžete udělat obrázek z fotek doprovázejících článek, ale pro úplnost ještě přihodíme pár zajímavostí.

Výhoda zimy je, že podle stop poznáte, kdo je na blízku.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

V parku Denali mají například pozůstatky důlní osady vybudované v období zlaté horečky, několik tisíc jezer a jezírek či ostře řezané ledovce, z nichž některé sahají přes výškovou hranici 4000 metrů nad mořem. A také „opilý les“, to je název pro skupiny stromů podivně pokroucených drsnými podmínkami Aljašky.

Snímky do článku nám poskytl fotograf a vášnivý low-budget cestovatel Jan Miřacký, který k Mt. McKinley podnikl už dvě výpravy. Při nichž střídavě spal v kempech i ve volné přírodě, kde se běžně pohybují medvědi, losi, ovce a další zvířata. Více jeho fotek a podrobností z cest najdete na cestovatelské stránce Zirhamia.

Za zmínku stojí také zdejší fauna. Vždyť právě kvůli ní lovec Charles Alexander Sheldon inicioval vznik národního parku. Potkat se tu lze s medvědy grizzly i baribaly, s losy, jelenovitými karibu nebo rosomáky. V řekách se prohánějí lososi, spatřit se dá i žába s vysokou odolností proti mrazům – skokan lesní.

Většinu z toho mohou návštěvníci vidět z pohodlí vyhlídkových autobusů, které Denali křižují po 146 kilometrů dlouhé silnici vedoucí kolem několika z hlavních atrakcí parku.

Záběr od Wonder Lake, jednoho z nejtypičtějších míst v Denali, kde se dají pořídit krásné snímky.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

Počasí: Na Mount McKinley by byla zima i yettimu

Tahle hora je pěkně nevyzpytatelná. Panují na ní někdy dost drsné podmínky. Inu, národní park Denali, ve kterém se nachází, pokrývají ledovce, takže žádné velké teplo se tu čekat nedá. Meteorologická stanice na Mount McKinley ve výšce 5700 metrů už naměřila i šedesátistupňový mráz. To by bylo moc i na sněžného muže. Nelze se divit, že tu zmrzlo už více než 100 lidí.

Nelze se tedy divit, že netrénovaný turista z Polabské nížiny by při pokusu zdolat aljašský gigant asi daleko nedošel. Vždyť to se často nepovede ani zkušeným horolezcům. Úspěšnost zdolání vrcholu činí podle oficiálních statistik 50 %. To znamená, že až nahoru vyleze jen polovina těch, co se o to pokoušejí.

Zátiší s Mount McKinley a suchými travinami. Foceno z místa zvaného Reflection Pond.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

Jak se k hoře dostaneme

Teoreticky se k ní dá i doletět. Jako první v oblasti přistál aljašský letec Joe Crosson, který přistál ve výšce 5700 metrů. Ale přistávat tu žprý rozhodně není žádná lahůdka. Nejjistější je to pěkně po svých.

Ona už cesta sem je pěkně dlouhá. Široko daleko bychom civilizaci hledali marně. Z větších měst je to sem z Fairbanksu 275 kilometrů, z hlavního města Aljašky Anchorage 210 kilometrů. To ale na zdejší poměry neznamená žádné velké vzdálenosti, vždyť Aljaška je největší stát USA a rozkládá se na ploše jen o něco menší než je součet rozloh čtyř dalších států v pořadí velikosti (Texas, Kalifornie, Montana, Nové Mexiko).

Ale dost už řečí, nejlepší bude, když se vrátíme zpátky k fotkám nádherné přírody v této oblasti.

 

Na okolí tábořiště u Wonder Lake se rozhodně dá koukat.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

 

Borůvky má přece rád každý.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

 

Nad Aljaškou vychází slunce a odráží se na jezerní hladinu pod Mt. McKinley.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)

 

Podzimní výhled do okolí bývalé zlatokopecké osady Kantinsha.
Zdroj: Jan Miřacký (Zirhamia.cz)
 
 

Místo

63° 6' 53.334", -151° 11' 33.36"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aljašská Mt. McKinley je vyšší než Everest a teplota tam klesá i na 60 pod nulou