Přejít k hlavnímu obsahu

Když Ukrajina, tak její hlavní město. Kyjev je chloubou země i lidu

Muzea, chrámy, kláštery, ale i jedinečná stanice metra. V Kyjevě je pro každého něco a není pravděpodobné, že by vás hlavní město Ukrajiny něčím zklamalo. 

Když člověk není kovaný dobrodruh či cestovatel a o působivá místa se příliš nezajímá, může se úplně klidně stát, že si Kyjev představí jako směsku nudy, zaprášené šedi, možná strachu a prázdnoty. Jako bezútěšné sovětské prostředí, které si stále jede svou východní zastaralou notu a ukrývá v sobě snad všechno, jen ne potěchu oka, klid nebo kulturní vyžití.

Když hodně popustíme uzdu fantazii nebo zabředneme do neznalosti, snadno na nás v souvislosti s Kyjevem může dolehnout až nepříjemný pocit. Na mysl nám může vytanout představa starých a rozbitých ulic, představa shrbených obyvatel bez úsměvu, v jejichž tvářích se zračí letitá příkoří a útlak, představa všeobjímajícího neklidu a nervózní obavy. Dost možná se leckomu vybaví právě takový obrázek třeba i v souvislosti s tragickým osudem města Pripjať, ve kterém došlo ke světoznámé černobylské katastrofě

Pokud jste si snad i vy párkrát Kyjev představili právě takhle, budete dneska maximálně příjemně vyvedeni z omylu. V Kyjevě vás totiž čeká jedno milé překvapení za druhým a nebudete vědět, kam dřív zajít.

Hlavní město Ukrajiny vůbec není takové, jako když se díváme na dokumenty o Pripjati. Ke zkreslené představě o Kyjevě Černobyl rozhodně přispěl, ale na chudobu kultury, pochmurnost a stesk v Kyjevě opravdu nenarazíte. Naopak. Všudypřítomná kultura, jedinečná a zdobná architektura, chrámy, kláštery, muzea, divadla, kavárny, restaurace, bary, galerie, knihovny a mnoho dalšího vyžití dělá z hlavního města Ukrajiny nezapomenutelný zážitek za přijatelné ceny

Muzeum Černobylu

Rozlehlé prostory dřívější požární stanice se v roce 1992 proměnily na ukrajinské národní muzeum Černobyl. Ohromná expozice vypráví o černobylské havárii všechno, co návštěvníky zajímá. Pojednává o příčinách havárie i o důsledcích, které dolehly na mnoho lidí. Emotivní dojem, který ve vás návštěva expozice zanechá, umocňují například ilustrační modely, autentické fotografie nebo osobní věci likvidátorů nehody. 

Stanice metra Arsenalna

Nejhlubší stanice metra na světě vás naprosto ohromí. A to i v případě, že jinak vám je metro úplně jedno a nejste žádní jeho nadšenci. Na červené lince Svjatošynsko-Brovarska vás čeká pěkně dlouhá chvíle na eskalátoru, protože zdolat bezkonkurenční hloubku 105 metrů není otázkou pár vteřin. Můžete si být jisti, že stanice metra Arsenalna je tedy doslova nezapomenutelná jízda. 

Stanice metra Arsenalna
Tahle stanice metra je obdivuhodná. A je jedno, jestli vás metro jinak vůbec nezajímá!
Zdroj:
Bigstockphoto

Skanzen Pyrohovo

Na samém okraji Kyjeva na sebe můžete nechat dýchnout atmosféru staré doby. Určitě se s dětmi vypravte na celodenní výlet, jehož cílem bude zjištění, jak se dřív žilo na ukrajinském venkově. Čeká vás detailní seznámení s venkovskými stavbami, tradicemi, řemesly i s lidovou kulturou. Jde o přívětivý venkovský skanzen, kde je toho k vidění spousta a skutečně se na tomhle místě zastavil čas.

Botanická zahrada Grishko

V jižní části Kyjeva se můžete podívat do národní botanické zahrady, která v Evropě patří k těm hlavním. Tuhle významnou pozici si zasloužila jak díky rozsáhlým sbírkám nejrůznějších rostlin, tak i díky špičkovému výzkumu v oblasti aklimatizace rostlin.

Na záplavu růžových orchidejí, šeříků, pivoněk i magnólií je až dojemně krásný pohled, který se vám zaryje hluboko pod kůži a váš čich se bude rovněž tetelit blahem. 

Náměstí Nezávislosti 

Ústřední kyjevské náměstí se svým názvem pyšní od roku 1991. Pojmenování tohohle centra ukrajinské metropole zrcadlí počest nezávislosti Ukrajiny na Sovětském svazu a je místem nejrůznějších společenských událostí.

Na ikonickém náměstí Nezávislosti se odehrávají ty nejdůležitější události, oslavy, setkání a demonstrace. Dominantou náměstí, které je srdcovou záležitostí pro celou Ukrajinu, je nejen známý hotel Ukrajina, ale taky Sloup nezávislosti se sochou Berehynie, která představuje ženský symbol Ukrajiny. A o kyjevských vánočních stromech, které jsou rok co na tomto náměstí k vidění, ani nemluvě. Neuvěřitelná vánoční podívaná!

Chrám svatého Ondřeje

Nepřehlédnutelný barokní benjamínek. Tak by se dal popsat chrám svatého Ondřeje, který, byť je ze všech kyjevských chrámů nejmladší, je taky nejvíce na očích. Ať už v hlavním městě Ukrajiny stojíte kdekoliv, vždycky špičky pěti zelenozlatých věží uvidíte.

Dech tají i bližší setkání s tímto chrámem, ke kterému se dostanete pouze pěšky ze zmíněného náměstí Nezávislosti. Sochařská výzdoba vás určitě ohromí, ale oči rozhodně nespustíte hlavně z impozantního pozlaceného ikonostasu, bohatě zdobeného ornamenty. 

Klášter svatého Michala

Na rozdíl od chrámu svatého Ondřeje je klášter svatého Michala naopak nejstarším zbožným domem v Kyjevě. Jeho zlatá kupole i zlaté věžičky jsou doslova luxusní a opulentní podívanou. Dál pak mozaiky, nástěnné malby, fasáda v kombinaci bílé a modré barvy, ikonostas nebo původní byzantský styl interiéru s famózními detaily. To všechno na vás v klášteře svatého Michala čeká. 

klášter svatého Michala v Kyjevě
Klášter svatého Michala je absolutně nezaměnitelný.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hidropark

Hidropark je neuvěřitelné místo s nekonečným vyžitím. Stačí jen nasednout na červenou linku metra a za chvilku jste na Benátském ostrově, na kterém úžasný Hidropark stojí. Rázem se tak ocitnete uprostřed Dněpru a zábava může začít. Na tomto místě najdete snad všechno. Kolotoče, autodromy, šlapadla, lodičky, kajaky, půvabná místa k odpočinku i ke zchlazení se ve vodě, venkovní tělocvičnu, ping pong, plážový volejbal a mnoho jiného. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 27' 0.36", 30° 31' 24.2364"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Když Ukrajina, tak její hlavní město. Kyjev je chloubou země i lidu