Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Menorca láká na nádherné pláže, romantiku a pochoutky španělské gastronomie

Kdo chce pařit a relaxovat na plážích, vydává se na Ibizu. Kdo chce poznávání městeček naředit přírodou, ten míří na Mallorcu. Zbývá nám tu Menorca.

Menorcu a Mallorcu dělí něco přes 100 kilometrů, přičemž Menorca (Insula minor – Menší ostrov) leží od své známější a populárnější sestřičky (Insula maior/Mallorca – Větší ostrov) směrem na východ. Při troše času tedy vůbec není od věci spojit návštěvu obou ostrovů do jedné dovolené. 

Co na Menorce, která zaujímá 668 kilometrů čtverečních, vidět a zažít? Máme pro vás 7 tipů!

#1 Mahón

Když už budete na ostrově, je skoro takovou milou povinností zavítat do hlavního, asi třicetitisícového města. To je pozoruhodné třeba svým přístavem, který dosahuje délky 5 kilometrů a šířky 900 metrů. Údajně je to největší přirozený přístav na světě!

Město založili zhruba před 3 000 let Féničané, během středověku tu byli Maurové, od 17. století do roku 1802 byl ostrov s přestávkami v rukách Velké Británie. Proto není divu, že tu na turisty může dýchnout i atmosféra, kterou by ve Středomoří nečekali.

Mahón Menorca
V Mahónu vládne pohoda. Dejte si něco dobrého na zub a užívejte si jeho atmosféru.
Zdroj:
Artyart / Shutterstock

V Mahónu nesmíte minout radnici, na níž se snoubí baroko a neoklasicismus, kostel Santa Maria, který až do 18. století sloužil jako mešita, Port de Sant Roc, starou městskou bránu, která v 15. století sloužila jako opevnění, nebo Placa de S´Esplanada, největší zdejší náměstí s obchody, kavárnami a restauracemi a tradičním rybím trhem, jenž se tu konává každé úterý.

Za slibovanou britskou koloniální architekturou se vydejte do části zvané Es Castell (dřív Georgetown).

#2 S’Albufera des Grau

Tenhle přírodní park se rozkládá v severovýchodní části ostrova asi na 5 100 hektarech a překvapí vás svou rozmanitostí. Najdete v něm jak olivové lesy a duny, tak i rybníky a mokřady, k nimž se dostanete po dřevěných chodníčkách. Lokalita je významná i svou faunou a flórou, na své si tu přijdou třeba nadšení pozorovatelé ptactva.

#3 Binibeca

Jestli milujete romantiku spletitých uliček, tuhle rybářskou vesničku si zamilujete. Kromě nich tu na vás navíc čekají rozkošné bílé domečky, díky nimž si budete připadat trochu jako v pohádce. Tohle nádherné místo najdete na samotném jihu ostrova.

Binibeca Menorca
Binibeca je okouzlující městečko. Najděte si na něj čas!
Zdroj:
Shutterstock

#4 Ciutadella

Původně hlavní město Menorcy má za sebou dlouhou historii, s čímž souvisí i památky, na které tu narazíte. Může to být přístav, který připomíná typický kanál v italských Benátkách, katedrála postavená ve stylu katalánské gotiky, tržiště z roku 1869, na němž od brzkého rána seženete nejen ryby, ale i ovoce, zeleninu a spoustu dalších dobrot. 

Ciutadella Menorca
Ciutadella je druhé největší město na ostrově. Dřív bývala hlavním městem.
Zdroj:
BigDane / Shutterstock

Zavítat můžete i do muzea. To se nachází v jedné z věží původního opevnění a návštěvníkům od roku 1995 představuje archeologické nálezy z různých období – součástí jsou třeba mince a keramické nebo skleněné artefakty.

#5 Monte Toro

Monte Toro (nebo taky El Toro) je nejvyšší hora na Menorce. Nachází se takřka ve středu ostrova, díky čemuž je z ní za příznivých podmínek nádherný rozhled do všech koutů ostrova. Dosahuje nadmořské výšky 358 metrů a dostanete se na ni pěšky i autem. Na vrcholu stojí taky socha Krista, svatyně Verge del Toro a klášter, který místu dodává na podivuhodnosti.

#6 Son Bou

Co by to bylo za výlet na Menorcu, kdybychom se nepodívali na pláže? Ty jsou tu skutečně nádherné. Důkazem může být letovisko Son Bou na jižním pobřeží, jehož součástí je dvoukilometrová pláž – ta nejdelší a nejoblíbenější na ostrově. Jemný písek, vlnky, lehátko a drink… Co víc si přát? 

#7 Cala Galdana

Dalším skvostem je letovisko Cala Galdana, taky na jižním pobřeží, asi hodinu jízdy od Mahónu. Zdejší pláž patří mezi absolutní špičku na Menorce. Je dlouhá 500 metrů, nabízí velice pozvolný vstup do vody a ten jemný písek? To je absolutní dovolenkové nebe! Na „provoz“ tu dohlíží plavčík a z plážového vybavení tady na vás čeká snad všechno, na co si jen vzpomenete. 

Cala Galdana Menorca
Menorca je proslulá svými nádhernými plážemi. Třeba tahle stojí za hřích!
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

39° 53' 23.8164", 4° 15' 52.6824"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Menorca láká na nádherné pláže, romantiku a pochoutky španělské gastronomie