Přejít k hlavnímu obsahu

10 tipů na bezpečné, pohodlné a vzrušující cestování pro seniory

Chcete si zaslouženého odpočinku užívat aktivně a něco procestovat? Než začnete plánovat další cestu, podívejte se, jak to udělat co nejlíp!

Ať už jste do důchodu odešli vy sami, máte do něj blízko nebo kolem sebe máte seniora, kterého se to týká, tyhle rady se můžou hodit všem – třeba i k předání. Pokud senioři neobjevují nepoznané kouty světa v doprovodu cestovních kancelářích, nýbrž dávají přednost cestování na vlastní pěst, je potřeba mít to trošku vychytané. 

O tom, že je třeba si na cesty zařídit pojištění nebo víza, asi nemusíme dlouze psát. Je tu desítka jiných pravidel, kterých stojí za to se držet.

#1 Nejdřív se vydejte „za humna“

Není nic lepšího než si vyzkoušet, jak na vás bude sólo cestování působit. Než se vypravíte na měsíc do Thajska, bude lepší odletět na týden nebo dva někam, kde budete do jisté míry „ve svém“ – tedy ideálně po Evropě

Budete mít příležitost zkusit si všechno, co budete potřebovat později naprosto ovládnout – ať už půjde o nákup letenek nebo lístků na hromadnou dopravu, orientaci v cizím prostředí, komunikaci, nebo třeba nalezení vhodného ubytování. 

Navíc zjistíte, jestli vám sólo cestování vyhovuje, nebo jestli pro vás bude lepší vyrazit někam spíš s cestovní kanceláří. A je jedno, jestli jste sami, v páru nebo ve skupince.  

Tipy, jak a kde sehnat levné letenky a na co si dát při jejich koupi pozor?

#2 Před plánováním proveďte průzkum

V prvé řadě si nejspíš vyhlédnete místo, kam se chcete podívat – třeba Budapešť, Gdaňsk, Sevillu nebo Stockholm. Potom si orientačně vyberete termín, podíváte se, jak to do cílové destinace letí nebo jede. Než koupíte letenky nebo jízdenky, pro jistotu si udělejte obrázek o tom, jaké jsou v místě možnosti ubytování, ať víte, do čeho jdete – jak z hlediska podmínek, tak z hlediska financí.

Zjistěte si i to, jak bude možné se po destinaci pohybovat. Ptát se můžete i ve skupinách na sociálních sítích, kde lidi sdílejí své zkušenosti, často i zcela čerstvé. Spoustu měst můžete projít pěšky, pomoct si přepravou metrem, jiným prostředkem hromadné dopravy a někde vám zase pomůže třeba lanovka. Tyhle věci je lepší zjišťovat dopředu a nezdržovat se s jejich objevováním až na místě.

#3 Vezměte si na pomoc místního průvodce 

Chcete-li si ušetřit trochu toho plánování a zjišťování informací nebo se chcete podívat na místa, která nejsou z těch nejznámějších, najděte si na internetu místního průvodce.

Nemusí to být ani agentura, je spousta lidí, kteří vás po svém milovaném městě provedou „za pár korun“ čistě jen z nadšení. Ukážou vám podceňované uličky, vyberou pro vás to nejlepší muzeum nebo naplánují výlet v přírodě. Jen si proklepněte jejich recenze a dejte na svou intuici.

Ve městech a na turisticky exponovaných místech jsou dobrým řešením i aplikace, které vznikají právě pro tyhle účely.

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jak po ukolébavce

#4 Vytvořte si seznam nejdůležitějších míst

Pokud máte na některé z vytoužených lokalit míň času, než byste potřebovali, sepište si seznam míst, která opravdu chcete vidět ze všech nejvíc. Ta si v klidu užijte a potom, když vám zbyde čas, zamiřte k těm, která byste případně dokázali oželet (i tuhle „druhou vlnu“ si můžete pro jistotu sepsat, protože hlava plná zážitků nepracuje tak efektivně a mohli byste zbytečně přijít o čas). 

Je fajn mít konkrétní body, ale taky ponechat místo pro improvizaci, abyste se během svých cest jen nehonili z místa na místo. Nakonec byste si prakticky nic nevychutnali tak, jak byste si přáli.

senioři odpočinek
Myslete i na odpočinek a zbytečně se nehoňte.
Zdroj:
Shutterstock

#5 Jděte naproti novým zážitkům

Nemusíte zůstat u klasických túr nebo poznávání památek. Vyzkoušejte, co daná lokalita nabízí netradičního a co vás zaujme. Můžete se podívat do palírny, absolvovat kurz přípravy sushi (pokud se dorozumíte) nebo se projet na velbloudovi. Prostě si dopřejte, co vás láká a co je ve vašich silách!

Fenomén house sitting: vsaďte na něj, jestli chcete na dovolené ušetřit za ubytování

#6 Dbejte na nabitý telefon

I přesto, že možná radši vytáhnete z batůžku brýle a kouknete do papírového plánku města, měli byste myslet na to, abyste měli stále dostatečně nabitý telefon. Jednak vám může usnadnit samotné cestování, hledání restaurací nebo památek, taky ale budete mít jistotu, že se při nejhorším dovoláte pomoci. 

Do zavazadla tak kromě samotného telefonu a nabíječky přidejte taky powerbanku, která něco vydrží a díky níž si pohodlně nabijete telefon i uprostřed dne ve městě.

#7 Informujte o svých plánech blízké

Odcestovat, aniž byste o svých plánech řekli svým blízkým, se kterými jste běžně v kontaktu, by bylo nezodpovědné. Jednak by se o vás báli (kdybyste se jim najednou neozývali), jednak by třeba nepočítali s tím, že od nich můžete na dálku potřebovat pomoct. Snadno by se tak stalo, že byste se v případě nouze setkali na druhé straně s vypnutým přístrojem. 

Dobrým řešením je například napsat každý večer vybranému člověku. Ten pak může případně informovat ostatní zainteresované, že jste se v pořádku nahlásili. 

Ke všemu se bohužel kdekoli a kdykoli může stát nepříjemnost větších rozměrů (jako je přírodní katastrofa nebo ozbrojený konflikt). Pak je dobré se zaregistrovat i do systému DROZD, která funguje pod taktovkou Ministerstva zahraničních věcí České republiky, aby úřad věděl, že občané ČR můžou být v ohrožení a aby mohl být nápomocen při řešení nastalé situace.

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si

#8 Aplikujte pravidla asertivity

Na cestách narazíte na leckoho. Občas vám je může zkřížit někdo, komu byste ani neměli věnovat pozornost. Nebojte se slušně říct ne, když jste o něco žádáni (třeba o almužnu pro žebráka nebo jen o konverzaci, o kterou nestojíte). Je to váš čas a vy si ho chcete užít. Když nebudete chtít někomu vyhovět, zkrátka to nedělejte. Není to vaše povinnost.

cestování pro seniory
Je to váš čas. Nenechte se o něj obírat.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Dávejte pozor na kapsáře

Jsou snad všude, i tam, kde je úroveň kriminality nízká. Jakmile se ocitnete mezi lidmi, dejte si na kapsáře pozor, ať nestrávíte čas vyhrazený k objevování cizích krás na policii, kde se řeší ztráty dokladů, nebo bez peněz. Na to nejcennější si pořiďte maličkou ledvinku, kterou ukryjete za každý volnější svršek. Pokud nosíte cenné věci v batohu, nikdy je nenechávejte ve vrchních kapsách

Batoh mějte ideálně zapnutý i kolem pasu, aby nebylo snadné vám ho sundat, a kabelku nebo tašku přes rameno nikdy nenechávejte na boku nebo úplně bez dozoru (třeba zavěšenou na křesle v kavárně). Děsit nikoho nechceme, ale jen dodržením těchhle jednoduchých pravidel se vyhnete možným nepříjemnostem.

Jak překonat strach z létání? 6 tipů, díky nimž se dostanete kamkoli

#10 Cestujte nalehko

Sbalte si jen to nejnutnější. Zvlášť pokud cestujete jen pár dní nebo se plánujete ubytovat v soukromí – tam je totiž velká pravděpodobnost, že si dokonce budete moct něco vyprat. Dejte přednost těm nejpohodlnějším botám (i kdyby podle vás nebyly designově tip ťop) a oblečení, ať se během cest cítíte dobře. 

Jednak takhle při cestách letadlem ušetříte za odbavené zavazadlo, jednak vám odpadnou starosti o něj a nakonec je samozřejmě pohodlnější mít na zádech jeden batoh o velikosti příručního zavazadla než tahat dvacetikilový naložený kufr

Použité zdroje:

  • travelandleisure.com/tips-for-senior-solo-travel-8417698
  • internationalinsurance.com/news/senior-travel-tips/ 
 
 

Místo

37° 23' 20.7276", -5° 59' 4.0524"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 tipů na bezpečné, pohodlné a vzrušující cestování pro seniory