Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Objevte krásu Labských pískovců. Lákají na skalní hrádky i města, rozlehlé lesy i lidovou architekturu

Nebývá tu tolik lidí jako v Krkonoších nebo na Šumavě, přesto je tu taky nádherně a zdejší příroda se nechá obdivovat dlouhé hodiny. Řeč je o Labských pískovcích.

Tuhle chráněnou krajinnou oblast najdeme na severu Čech. Její součástí jsou podstatně známější Tiské stěny (přírodní památka) a Národní park České Švýcarsko. Vyhlášena byla už v roce 1972 a v roce 2000 z ní bylo část území „vytrženo“, aby se stalo právě zmíněným národním parkem. Dnešní rozloha je tak 24 300 ha.

CHKO Labské pískovce – Tiské stěny
Součástí rozsáhlé chráněné krajinné oblasti jsou i Tiské stěny.
Zdroj:
Shutterstock

Labské pískovce se nacházejí severně od Českého středohoří, na západě je můžeme ohraničit Petrovicemi a Tiskými stěnami, na východě pak Chřibskou. Jejich součástí jsou nejen zmíněné Tiské stěny, ale třeba i úchvatné Kyjovské údolí, skalní hrady Falkenštejn a Šaunštejn, světoznámá Pravčická brána, Děčínský Sněžník s rozhlednou nebo Dolský mlýn známý z pohádky Pyšná princezna.

CHKO Labské pískovce – PR Arba
Součástí CHKO Labské pískovce jsou drobné přírodní rezervace, například PR Arba.
Zdroj:
Shutterstock

Pořád je tu co obdivovat

Ačkoli v Českém Švýcarsku žije míň lidí, a tak je v něm rozmanitější fauna a flóra, v CHKO Labské pískovce je i přesto co sledovat. K tomu tu najdete i malebné roubené domy, které jsou úžasnou ukázkou lidové architektury.

Ve zdejších pěkně rozsáhlých lesích vám jistě bude fantasticky. Společně s pískovcovými věžemi, které tu jsou takřka na každém „rohu“, navozuje pohádkový dojem, takže pokud potřebujete na chvíli zapomenout, kdo jste a co vás trápí, tady to půjde jedna báseň.

CHKO Labské pískovce – Děčínský Sněžník
Co výhled, to nádhera. V tomhle kousku Čech to platí bez výjimky.
Zdroj:
Shutterstock

Největší část téhle oblasti tvoří křídové sedimenty z období druhohor, další milióny let se pak krajina měnila vlivem erozní činnosti. Důsledky, které můžeme dneska sledovat, jsou údolí ve tvaru soutěsek a kaňonů i masivy a věže, které dohromady vytvářejí malebná skalní města. Zdejší kráse hraje do karet i tok řeky Labe – jakmile jednou stanete na vyhlídce Belveder na Labské stráni, už na to nikdy nezapomenete.

CHKO Labské pískovce – vyhlídka Belveder
Nádherný pohled na kaňon Labe je například z vyhlídky Belveder na Labské stráni.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 50' 3.966", 14° 13' 40.386"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Objevte krásu Labských pískovců. Lákají na skalní hrádky i města, rozlehlé lesy i lidovou architekturu