Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Slunce, seno…Hoštice? Slavná Troškova trilogie se natáčela i v sousední Dobrši

Trilogii Slunce, seno zná snad každý z nás. I když ji vidíte po dvacáté, pořád se vtipným hláškám Zdeňka Trošky musíte smát.

Naprostou většinu míst, kde se tahle košilatá trilogie natáčela, najdete v Hošticích u Volyně. Turisté sem nejčastěji míří kvůli tomu, aby viděli, kde bydlel Venca Konopník a Blažena Škopková, nebo na vlastní oči zahlédli bývalý hoštický kravín s muzeem. Ne všechny scény se ale v Hošticích točily. Za některými objekty musíte do sousední vesničky s názvem Dobrš.

Hoštice u Volyně
Slavná fasáda s jelenem se prostě neokouká.
Zdroj:
Shutterstock

Pa, pa, pááá…

Film Slunce, seno, jahody natočil Zdeněk Troška v roce 1983. Byl tak úspěšný, že vznikla další dvě pokračování, a to Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991). A právě v jednom z dílů se setkáme s „rosničkou“ paní učitelkou Václavkou Hubičkovou a její nezaměnitelnou „předpovědí počasí“.

Dům s popisným číslem 65, jehož součástí byly parapety obsypané květináči s muškáty a Václavka tady zpívala svoje nezapomenutelné „pa, pa, pááá“, najdeme na kraji vesnice Dobrš. Nedaleko zmíněné stavby zahlédnete i faru, kde bydlel farář Otík a Cecilka. Ta leží hned vedle kostela, kde můžete nechat zaparkované auto, a má číslo popisné 21. U vstupu si všimněte dvorku a chlívku, kde Cecilka dojila krávu.

Místa, kde se natáčela Troškova trilogie
Filmová místa z Troškovy trilogie najdete nejen v Hošticích, ale také sousední Dobrši.
Zdroj:
Shutterstock

Zpátky do Hoštic

O filmová místa v Hošticích vás samozřejmě také neochudíme. Jako první svoje putování započněte na vlakové zastávce, kde místní vlaky „kodrcáky“ nezastavovaly, ale jenom přibržďovaly a to z dost logického důvodu. Měly zkrátka zpoždění :) Dnes je zastávka již zrekonstruovaná, ale pořád tohle místo vypadá hodně podobně, jako ve filmu.

Od zastávky se pak můžete přesunout k budově hoštického JZD, která je ale dnes soukromým majetkem. Zámeček dostal novou červenou fasádu a vstup do areálu je zakázaný. Budovu si tak můžete vyfotit alespoň z dálky. 

Zřejmě tím nejvyhledávanějším místem jsou ale nepochybně domy Škopkových a Konopníkových (popisná čísla 69 a 2), které se nachází jen 50 metrů od zmíněného zámečku. Dům rodiny Konopníkovic pravděpodobně vůbec nepoznáte, protože je před ním přístavba a za tou budova není ani trochu vidět.

Na konci vesnice najdete Ranč Šimona Pláničky, což je skanzen bývalého Hoštického kravína, kde se natáčelo mnoho filmových scén. Navštívit můžete i minimuzeum, kde je k vidění například motorka Vency Konopníka nebo postel babičky Škopkové.

Zámeček JZD Slunce, seno…
Bývalá budova JZD je dnes soukromým zámečkem, kam veřejnost nemá přístup.
Zdroj:
Shutterstock

Místní tvrdí, že tady není nic moc k vidění

Na návaly turistů jsou obyvatelé Hoštic zvyklí. Dokonce vám budou tvrdit, že tady není nic zajímavého k vidění. To je zčásti pravda. Spousta staveb dnes patří soukromým majitelům a ty na davy nadšených filmových fanoušků opravdu nejsou příliš zvědaví.

Pokud se ale spokojíte s nostalgickými vzpomínkami, fasádou s jelenem a nějakým tím stánkem, kde si můžete koupit pohled, popelník či tričko s filmovými motivy, je návštěva Hoštic u Volyně a nedaleké vesnice Dobrš jednou z možností, jak strávit příjemný podzimní den.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3.

 
 

Místo

49° 11' 38.546", 13° 54' 36.4893"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Slunce, seno…Hoštice? Slavná Troškova trilogie se natáčela i v sousední Dobrši