Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Jordánska: poušť s krajinou Marsu, fenomenální Petra i jedno z nejzachovalejších antických měst na světě

Láká vás Blízký východ, ale nechcete se omezit „jen“ na Izrael? Jordánsko nabízí místa jako z jiného světa a památky, které vás vrátí zpět v čase!

Jordánsko turisté často navštěvují jen tak okrajově, z principu, když už jsou v Izraeli. Je to ale škoda, protože tohle království má v rukávě hned několik es. A jakmile je vytáhne, nebudete se stačit divit. 

#1 Skalní město Petra

Začít samozřejmě musíme tím absolutně nejproslulejším. Skalní město Petra je známé snad po celém světě a není divu. Na jeho návštěvu se vyplatí vyhradit si celý den a celé skalní město si kousek po kousku projít. Byla by totiž věčná škoda vydat se soutěskou Sík k Pokladnici, tady si udělat selfíčko a zase se hnát jinam. 

Petra Jordánsko
Tohle skalní město si rozhodně projděte celé. Stojí to za to!
Zdroj:
Shutterstock

Opravdu se tady totiž dá nachodit i 20 kilometrů a u zdejších skvostů jen tak nevyjdete z údivu. Z atrakcí jmenujme třeba Kolonádu, Královské hrobky, Hlavní obětiště nebo Klášter (který si ne úplně pozorné oko může na fotkách splést s Pokladnicí). Pokud jen trochu můžete, vyšlápněte si na vyhlídku naproti Klášteru. Čeká vás tu panorama, na které nikdy nezapomenete.

#2 Wadi Rum

Zmínit samozřejmě musíme Wadi Rum. Písek a červenohnědé skály by se mohly stát synonymem téhle ohromné pouště, kterou si můžete projet na velbloudovi nebo džípem. Každopádně se do ní vydávejte jen s průvodcem, je totiž hrozně jednoduché ztratit orientaci a asi nemusíme dlouze vysvětlovat, že tu není stánek s občerstvením na každém „rohu“.

Wadi Rum Jordánsko
Wadi Rum, to je úplně jiný svět. A naprosto vás pohltí.
Zdroj:
Shutterstock

Tohle skalnaté údolí je úplně jiný svět, který vás vtáhne a jen tak nepustí. Zaujímá 720 kilometrů čtverečních, a kam se podíváte, tam budete žasnout. Průvodce vás určitě zavede i k moderním beduínům, od nichž si můžete domů přivézt nejen typický šátek, ale třeba i tuhou voňavku nebo čaj (který vám tu dají i ochutnat).

#3 Ammán

V jordánské metropoli je taky co dělat a co obdivovat. Ve městě, které bylo postaveno na 7 kopcích, dneska žijí asi 4 milióny osob – snad proto už se Ammán rozprostírá na dvojnásobku vrcholů. Lidi se sem neustále stěhují za prací, proto se město rozrůstá a v jeho okolí už teď žije na milión dalších obyvatel. 

Zrod Ammánu se datuje už do 13. stol. př. n. l., kdy ho tu založili Amonité. Z téhle doby se tu dokonce dochovaly i základy některých chrámů a paláců, přímo v centru dnešního města. Raný středověk jím značně otřásl, a to doslova – po ohromném zemětřesení se obyvatelé stěhovali zpátky na venkov a teprve ve 20. století Ammán znovu ožívá. Vznikají domy, celé ulice i paláce.

Ammán Jordánsko
V jordánské metropoli najdete nejednu úchvatnou památku.
Zdroj:
Shutterstock

Město dneska rozdělujeme na východní část, tu starší, v níž žijí chudší lidi (taky jsou tu ale ty nejzajímavější památky) a západní Ammán, jenž je typicky moderním městem, které se rychle rozvíjelo posledních 20 let. 

A co v Ammánu určitě vidět?

  • Rainbow Street. V historické čtvrti Jabal Amman se projděte ulicí se spoustou obchodů a obchůdků. Usednout tu můžete do některé z restaurací nebo kaváren a spatříte tu samozřejmě i historické budovy, jako je sídlo krále Talala nebo domov někdejšího premiéra Zaida ibn Shakera.
  • Citadela. Na nejvyšším kopci Ammánu najdete pozůstatky dávné citadely, kde se ještě dneska dá obdivovat palác Ummajovců, kostel z období Byzantské říše nebo vodní a strážní věž. Určitě vás zaujmou i dva sloupy, ty jsou z původního Herkulova chrámu.
  • Národní muzeum. Do něj se vydejte, pokud vás historie Jordánska zajímá skutečně do hloubky. Najdete ho v moderní budově z roku 2014 a jeho pýchou jsou nejvýznamnější archeologické nálezy z celého státu.
  • Římský amfiteátr. Ten pochází z 2. století a v době jeho slávy se do něj vešlo na 6 tisíc osob. Důmyslná je tu orientace divadla na sever, aby slunce neoslňovalo diváky a zároveň aby pěkně osvětlovalo herce. Spodní řady byly „pro vyvolené“, do těch nejvyšších se pak dostávali i ti nejobyčejnější…
  • Trhy. V Ammánu prostě musíte zažít trhy! Zajděte na ten nejpopulárnější – Gold Souk (Zlatý trh). Tvoří ho asi stovka obchodů a pozor, dá se tu snadno zabloudit.

#4 Mrtvé moře

Koupání v Mrtvém moři máme spojené spíš s návštěvou Svaté země, nicméně i v Jordánsku se k tomu můžete dostat. Pokud jste tenhle zážitek ještě neabsolvovali, vřele ho doporučujeme. Mrtvé moře je nádherně teplé a vlastní zkušenost s takhle slanou vodou, která vás nenechá pořádně ponořit, je nepřenosná, podobně jako pomazání zdejším blahodárným bahnem.

Mrtvé moře Jordánsko
Koupání v Mrtvém moři je zážitek, který se těžko popisuje.
Zdroj:
Shutterstock

Tomuhle bezodtokému slanému jezeru ovšem pomalu, ale jistě zvoní hrana. Jeho hladina neustále klesá (každý rok o metr) a podle odborníků Mrtvé moře vyschne do roku 2050.

#5 Biosférická rezervace Dana

Sem už noha obyčejného turistického smrtelníka tak často nevkročí. Největší přírodní rezervace v Jordánsku zaujímá asi 320 kilometrů čtverečních a je nádherně pestrá – zatímco na západě ještě uvidíte písečné duny, na východě už jsou chladné vrcholky hor. Nejvýraznějšími znaky jsou tu suchá údolí, skalnaté útvary a písečné duny. Na výlety je tenhle kousek země jako stvořený.

Tahle rezervace je ale ceněná a chráněná i pro rozmanitou faunu a flóru. Dá se tu najít přes 700 druhů rostlin, něco přes 200 druhů ptáků a neobvyklý tu není pohyb orla nebo levharta. 

biosférická rezervace Dana Jordánsko
Ty, kteří se rádi projdou přírodou, tahle rezervace nadchne.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Akaba

Dalším z důležitých měst v Jordánsku je bezesporu Akaba, která leží nedaleko hranice s Izraelem. Jde o nejjižněji položené město v zemi a taky o populární letovisko i pro samotné Jordánce – je tu totiž přístup k Rudému moři. Je to místo koupání, šnorchlování, potápění i vodního lyžování.

V Akabě se vydejte podívat na zdejší (původně křižáckou) pevnost z 12. století. Nachází se v jižní části města a je z ní hezký rozhled po okolí. Má pro oko přitažlivý čtyřúhelníkový půdorys, přičemž každá strana měří asi 55 metrů. V každém rohu stavby stávala kamenná věž, to už dneska bohužel neuvidíme. Dochovala se ale třeba brána, kterou se dá vstoupit na hlavní nádvoří.

Akaba Jordánsko
Akabu milují i sami Jordánci. Mají tu totiž přístup k Rudému moři.
Zdroj:
Shutterstock

Spíš než památky tu frčí moderní infrastruktura, výhodné nákupy díky daňové úlevě (zlato, parfémy a oblečení tu pořídíte i pěkně levně), a pokud milujete oříšky, pusťte se na výpravu pro vynikající mandle, kešu, pistácie, vlašáky a nakonec i arašídy (oříšky neoříšky…).

#7 Wadi Mujib

Zatímco v sousední zemi najdete Machteš Ramon, kterému se říká izraelský Grand Canyon, v Jordánsku označují Wadi Mujib za jordánský Grand Canyon. A aby ne! Ve skalách je tu množství menších i větších kaňonů, jimiž se můžete ve vybranou dobu projít suchou nohou.

Zažít tu ale můžete i pořádné dobrodružství. Výprava s průvodcem (a s výbavou) může zahrnovat nejen chůzi, ale i plavání a překonávání vodopádů.

Wadi Mujib Jordánsko
Tomuhle kousku přírody se říká jordánský Grand Canyon.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Horké prameny Ma'in

V Jordánsku najdete i horké prameny. A to docela blízko Mrtvého moře. Mezi dvěma skalními útesy v horách vyvěrá voda o teplotě 40–60 °C a vytváří na pohled pěkné vodopády. Jsou tu ale i malá jezírka, v nichž se dá koupat a pěkně se prohřát. 

Zdejší voda je bohatá na látky, jako je sodík, vápník nebo sirovodík. Léčebné účinky tu prý můžou zaznamenat návštěvníci s kožními potížemi, bolestmi kloubů, kostí a svalů.

Nejde o žádné opuštěné místo. K dispozici je tu jednoduché zázemí (sociálky a šatny), restaurace, a dokonce hotel. Zkrátka oblíbený resort!

horké prameny Ma'in
Zdejší voda je léčivá. A pěkně vás prohřeje.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Jerash

Milovníci historie, zbystřete! Jerash během svých toulek Jordánskem prostě nesmíte vynechat. Jde o jedno z nejzachovalejších antických měst na světě, kterému se i proto přezdívá Pompeje východu

Až do poloviny 8. století tu byl čilý život. V roce 749 ale oblast postihlo silné zemětřesení, a tak se můžeme dívat jen na pozůstatky tehdejších dob. Spatříte tu hipodrom, amfiteátry, chrámy, vstupní brány nebo hlavní třídu včetně sloupořadí.

Báječné na tomhle místě je to, že moderní Jerash vyrostl úplně odděleně. Ten starý si tak uchovává svou silnou atmosféru…

Jerash Jordánsko
Jerash je antická perla, kterou nesmíte minout.
Zdroj:
Shutterstock

#10 Kerak

Výpravu po TOP desítce skoro pohádkového království zakončíme v Keraku, v němž dodneška stojí slavný křižácký hrad. Starověká pevnost stojící ve výšce asi 1 000 m n. m. je ze tří stran obklopena údolím a je odsud výhled i na Mrtvé moře.

V období, kdy pevnost vznikala, patřil Kerak Jeruzalémskému království. S jeho stavbou se začalo v roce 1140 a jejím obyvatelem byl Peganus. Ten z Keraku kontroloval nejen beduínské pastevce v širokém a dalekém okolí, ale i obchodní trasy spojující Damašek s Egyptem

Kerak Jordánsko
V Jordánsku najdete i křižáckou pevnost Kerak. Hodně zajímavé místo.
Zdroj:
Shutterstock

Na hradě jsou dneska patrné prvky arabské, evropské a byzantské architektury. Zdi jsou zesílené, mají čtverhranné věže, klenuté kamenné galerie a zapomenout nesmíme na hluboký příkop na západní straně. V podhradí můžete v současnosti navštívit archeologické muzeum, které zachycuje historii keracké a moabské oblasti.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

31° 56' 43.3248", 35° 55' 42.1356"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Jordánska: poušť s krajinou Marsu, fenomenální Petra i jedno z nejzachovalejších antických měst na světě