Přejít k hlavnímu obsahu

Turecké Side: oblíbené letovisko dvou tváří uchvátí římskými památkami i plážovou promenádou

Chystáte se do Turecka? Pokud se ve vašem hledáčku objevilo letovisko Side, prozradíme, proč by byla věčná škoda nestrávit letošní dovolenou právě tady.

Side je jedním z nejoblíbenějších turistických letovisek v zemi. Najdeme ho uprostřed Turecké riviéry, zhruba 75 kilometrů od neméně známé Antalye.

Přitažlivost tohoto letoviska je dána ideální kombinací hezkých pláží, římských památek soustředěných u starého města a moderní pětipatrové zástavby, která si až na výjimky udržuje svůj jednoduchý styl.

Letovisko Side
Součástí Side jsou prakticky jen dvě písčito-oblázkové pláže.
Zdroj:
Shutterstock

Dvě odlišné tváře Side

Side můžeme rozdělit na jeho starou a moderní část. První zmíněnou část tvoří archeologické vykopávky, ruiny římských staveb a staré domy s obchůdky a uličkami, které jsou vděčnými objekty zkušených i amatérských fotografů. Není výjimkou, že snímky „starého Side“ najdete prakticky v každém katalogu cestovních kanceláří a průvodců.

Dominantou starého Side je nepochybně římský amfiteátr z 2. století, který ve své době pojal až 15 000 diváků, a patřil proto mezi největší amfiteátry v Turecku. Na amfiteátr průběžně navazuje městečko z menších jednopatrových domů z počátku 20. století. Na konci poloostrova, blízko přístavu, se čtvercová síť uliček rozpadá do spleti domků, průchodů a zahrad.

Antické památky v tureckém Side
Staré Side je doslova prošpikováno řadou památek.
Zdroj:
Shutterstock

Nejfotografovanější částí Side je nepochybně část s ruinami starých řeckých nebo římských chrámů, ze kterých se zachovaly sloupy a části zdí. Vedle ruin se nalézá malé archeologické muzeum, vybudované na místě římských lázní. Jsou v něm vystaveny reliéfy, sochy a keramické předměty nalezené během vykopávek. Nechybí ani byzantská bazilika z 9. století a zřícenina kaple ze 6. století. Na nejzazším cípu poloostrova najdete zbytky svatyň z 2. století.

„Moderní Side“ se potom táhne podél pobřežní západní pláže a sestává z desítek velkých nových hotelů, podél kterých v uctivé vzdálenosti prochází rušná silnice. Hotely známějších i těch méně známých řetězců se tady srocují relativně blízko vedle sebe. Dělí je jen uzounké cestičky, které vedou většinou až na hotelovou pláž, která bývá oddělena jen páskou nebo provázkem a hlídá ji personál hotelu.

Manavgat
Kousek od nedalekého Manavgatu najdete nejen vyhlášené trhy, ale také překrásné vodopády.
Zdroj:
Shutterstock

Milovníci odpočinku a nákupů si tady přijdou na své

Pláže jsou v Side totiž vlastně jen dvě – každá na jedné straně poloostrova. Pokrývá je písek a drobné kamínky. Dlouhá západní pláž, kolem které stojí hotelová zóna, nabízí kromě křišťálově čisté vody taky vodní sporty, bary a restaurace. Moře je tu mělké a pláž udržovaná. Tahle kombinace je proto ideální pro hůře pohyblivé osoby nebo rodiny s dětmi. Během sezóny jsou na pláži lehátka a slunečníky, které jsou pro hotelové hosty zdarma.

Nechybí zde samozřejmě ani plážové bary (jeden z nich s vyhlášenou diskotékou v bezprostřední blízkosti pláže), restaurace a obchůdky se suvenýry. Zajímavostí je i to, že během hlavní turistické sezóny nesmí do Side automobily.

Nedaleko letoviska Side se rozkládá poměrně velké město Manavgat s trhy a nádhernými přírodními památkami (oblíbené jsou třeba zdejší vodopády). Obecně je Side skvělým výchozím bodem, pokud se rozhodnete při svém pobytu v Turecku pořádat výlety a vyjížďky do kraje za poznáním.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

36° 46' 43.723", 31° 24' 2.8295"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Turecké Side: oblíbené letovisko dvou tváří uchvátí římskými památkami i plážovou promenádou