Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vyzkoušeli jsme si Silvestr v Turecku s německou cestovkou. Jaké jsou naše dojmy?

Trávit Silvestra u televizních obrazovek se mnohým z nás nechce. I my jsme letos měli „zaječí úmysly“, a proto jsme se rozhodli prozkoumat nabídku cestovních kanceláří, které nás lákaly na silvestrovské zájezdy do zahraničí. 

Protože jsme za Silvestra u moře nechtěli utratit půlku výplaty, dívali jsme se na nabídky do 15 000 Kč. Zároveň jsme ale měli poměrně velké nároky, co se týče kvality hotelu i jeho vybavení a způsobu stravování.

Po několika dnech vybírání jsme nakonec zvolili Turecko, respektive turisticky vyhlášenou oblast Side, která je doslova prošpikovaná nejrůznějšími architektonickými a historickými památkami. 

Turecké Side: oblíbené letovisko dvou tváří uchvátí římskými památkami i plážovou promenádou

Dopředu jsme byli smíření s tím, že na koupání v moři to během Silvestra nebude. Prosinec totiž v Turecku patří mezi nejchladnější a nejdeštivější měsíce vůbec. Přesto jsme nechtěli slevit z pětihvězdičkového hotelu, který bude vybavený kvalitním wellness centrem a jako způsob stravování jsme zvolili all inclusive

Naše volba nakonec padla na pětihvězdičkový Seher Resort, kde zájezd pořádala známá německá cestovka. Odlet byl naplánovaný na 30. 12. 2023 z Krakowa a cena tohoto týdenního all inclusive zájezdu vycházela na příjemných 13 679 Kč/za osobu.

Side v Turecku
Letos jsme se rozhodli strávit Silvestra v oblíbeném tureckém letovisku.
Zdroj:
Shutterstock

Otestovali jsme za vás: Jak vypadají Vánoce v Egyptě na „last minute“ za necelých 10 000 Kč?

Problémy s pasem a pasažér v slzách

Jakmile jsme dovolenou vybrali, bylo potřeba provést rezervaci a vyplnit veškeré informace o účastnících zájezdů. Vše probíhá v online prostředí, takže se nemusíte vydávat na pobočku a tady zdlouhavě řešit všechny nezbytnosti. 

Dovolenou jsme zaplatili platební kartou a na zadaný e-mail nám obratem dorazilo potvrzení provedené rezervace, které za několik málo minut následovaly pokyny k odletu

Ty u běžných (nikoliv last minute) nabídek obdrží cestující zpravidla 7 dní před odletem. Tím, že jsme ale kupovali zájezd na poslední chvíli, nám cestovka zaslala pokyny (v českém jazyce) obratem. Dokumenty jsme vytiskli a připravili se na cestu. 

Do Turecka je potřeba vycestovat s pasem, který bude platný minimálně ještě 150 dnů od data vstupu na území Turecké republiky, což při check-inu velmi důsledně kontrolovali. Bohužel jsme byli svědkem situace, že jednoho pasažéra odmítli kvůli propadlému pasu odbavit, takže mu nezbylo nic jiného než strávit závěr roku doma.

Side z ptačí perspektivy
Do oblíbeného městečka Side jsme to měli od hotelu jen pár stovek metrů.
Zdroj:
Shutterstock

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si

Let a příjezd do hotelu

Z polského Krakowa, stejně jako z Prahy, Brna nebo Ostravy, bohužel do Side nelétá žádný přímý let. Veškeré lety jsou směřovány do Antalye, odkud vás do Side a vybraného hotelu rozvezou autobusy. Antalya je od Side vzdálená zhruba 70 kilometrů, takže se připravte na poměrně dlouhou a nepohodlnou cestu. To nám ale dojem z poslední dovolené tohoto roku nezkazilo.

Jakmile jsme doletěli do Antalye a prošli nutnou pasovou kontrolou, setkali jsme se se zástupcem cestovní kanceláře, který si odškrtl naše jméno na seznamu a na oplátku nám dal obálku s důležitými informacemi o hotelu a úvodní delegátské schůzce. 

Následně nás nasměroval k autobusu, který nás dovezl do hotelu. Po welcome drinku jsme se ubytovali a dostali pokoj ve vyšších patrech s výhledem na moře. Důvodem byla nepochybně velmi nízká obsazenost. Za pokoj s výhledem na moře jsme si totiž nepřipláceli. 

Městečko Side
Městečko Side je bohaté na starobylé památky.
Zdroj:
Shutterstock

Otestovali jsme za vás: Jak vypadá last minute zájezd s českou cestovkou a all inclusive za necelých 6 500 Kč?

Na koupačku to nebylo, pobyt jsme trávili v Side a spa

Samotný hotel odpovídal pětihvězdičkovému standardu. Komfortně zařízené pokoje byly klimatizované, což jsme ale vzhledem k počasí, které panovalo venku, příliš nevyužili. Venkovní teploty se pohybovaly okolo 14–18 °C, do moře jsme se proto neodvážili. Během pobytu nás potěšilo několik slunečných dnů, většinou ale bylo venku zataženo a mrholilo.

To nás ale rozhodně neodradilo od toho si závěr roku v Turecku náramně užít. Kromě procházek do nedalekého Side jsme trávili čas v místním spa centru, kde nám byla k dispozici zdarma sauna a turecké lázně (procedury se rezervovaly a platily zvlášť). Nechyběl ani vyhřívaný krytý bazén a skvěle vybavené fitness centrum

Oslavy na pláži
Na plážích občas zahlédnete skupinky přátel vypouštějících lampiony štěstí.
Zdroj:
Shutterstock

Deset tureckých památek, které vás dostanou svou krásou, stářím i originalitou

Silvestr, který u nás jen tak nezažijete

Co se týče oslav závěru roku, ty hodnotíme v Turecku, respektive ve zmíněném hotelu, jako velmi povedené. Management hotelu nás před slavnostní večeří uvítal ve vstupní hale nedaleko recepce milými slovy, přáním všeho dobrého, menším občerstvením a míchanými drinky

Během silvestrovské večeře jsme mohli (kromě jiného) ochutnat i tradiční silvestrovský dort s kaštany, které mají údajně přinést strávníkovi štěstí v nadcházejícím roce. Celkově byla silvestrovská večeře mnohem bohatší než v předchozí dny a z nabídky si vybrali i ti nejnáročnější strávníci. Koncept all inclusive stravování v tomto hotelu zatím hodnotíme jako jeden z nejlepších napříč Tureckem

Po večeři nás čekalo silvestrovské bingo a vystoupení živé kapely. Před půlnocí nechyběl přenos slosování státní loterie Milli piyango, při němž se někdo z místních nebo turistů může stát opravdovým milionářem. Losy do loterie totiž nabízí nejen v hotelu, ale i na pláži a místní i turisté je kupují po desítkách. O půlnoci nás čekalo ještě jedno překvapení v podobě velkolepého ohňostroje.

Turecký dort
Během silvestrovské večeře jsme mohli ochutnat řadu tradičních specialit.
Zdroj:
Shutterstock

Vyzkoušeli jsme: Co vás čeká na all inclusive dovolené s cenovkou 9 000 Kč?

Závěrečné resumé

Pokud se rozhodnete strávit Silvestr v Turecku, rozhodně vybírejte hotel, který bude disponovat ideálně 5 hvězdičkami. Volte koncept all inclusive a pátrejte po tom, zda vybraný resort disponuje vnitřním bazénem, v lepším případě i kvalitně vybavenou posilovnou a wellness centrem. Na venkovní koupání v moři to totiž během prosince s největší pravděpodobností nebude.

My hodnotíme silvestrovský pobyt v Turecku jako povedený. A to nejen z důvodu kvalitních hotelových služeb, ale i blízkosti vyhlášeného historického centra Side, které nabízí během prosince ideální podmínky pro návštěvu zdejších památek. Za cenu, která atakovala hranici 14 000 Kč na osobu, jsme si snad ani lepší závěr roku nemohli přát.

Autorský text

 
 

Místo

36° 46' 38.5124", 31° 24' 4.4752"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyzkoušeli jsme si Silvestr v Turecku s německou cestovkou. Jaké jsou naše dojmy?