Přejít k hlavnímu obsahu

Nové imigrační a protiteroristické opatření od roku 2020

Hlas lidu po vánočních útocích v Berlíně zní jasně – chceme větší bezpečí a ochranu. Města posilují vyzbrojené policejní hlídky na vysoce frekventovaných místech a dělají vše pro to, aby ochránily své obyvatele. Bude to ale stačit? Evropská komise rozhodla již minulý rok, všichni cestující do Evropy musí vlastnit bezpečnostní povolení, bez kterého nebudou vpuštěni přes hranice. V platnost vejde v roce 2020.

Reakcí Evropské komise na poslední dění v imigrací rozvrácené Evropě je známé – chce zavést systém bezpečnostního povolení ETIAS. Samotné povolení bude muset vlastnit každý návštěvník schengenského prostoru, který přicestuje z jedné ze 60 mimoevropských zemí s bezvízovým stykem. Turisté z USA, Kanady, Jižní Korey či Izraele tak nebudou vpuštěni bez předložení potvrzení o udělení povolení pro vycestování. Stejný systém nyní funguje pro USA pod názvem ESTA nebo pro Kanadu pod názvem eTA.

Jak dlouho bude trvat získat povolení?

Délka schvalovacího procesu zatím není známá. Mnozí kritici uvádí, že může mít negativní dopad na cestovní ruch. Ten by se dal však minimalizovat díky zpracování informací o cestujícím do několika minut. Tak to funguje při žádosti o vycestování s povolením ESTA do USA. Poplatek za povolení je navrhnut na 5 EUR (cca 135 Kč), oproti podobným povolením je tak cena poměrně přijatelná (ESTA: 14 USD, cca 330 Kč, eTA pro vstup do Kanady: 7 CAD, cca 130 Kč).

Jaká jsou kritéria pro jeho získání?

Žadatel nesmí mít zamítnutou předchozí žádost o vízum, jeho doklady nesmí být hlášené v databázi Interpolu jako odcizené a musí splňovat všechny podmínky pro vstup definované budoucím Schengenských hraničním kodexem.

Cílem systému je zabránit bezpečnostním obavám z cestujících, jež k nám vstupují legálně v rámci bezvízového styku. O dalších informacích a vývoji samotného systému vás budeme informovat.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Patrik Neumeister

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nové imigrační a protiteroristické opatření od roku 2020