Přejít k hlavnímu obsahu

Obytný přívěs, nebo obytné auto? Pomůžeme vám s výběrem

Očkování proti COVID-19 se už sice začalo, ale situace kolem cestování v roce 2021 je stále nejistá. Paradoxně, díky tomu ale začala řada lidí uvažovat nad svou dovolenou trochu jinak.

Konečně se rozhodli vyzkoušet kempování. Podle majitelů půjčoven obytných vozů je zájem o karavany nebývalý. A není se čemu divit, kempování bylo víckrát vyhodnoceno jako činnost, při které je možnost nakažení se koronavirem velmi malá.

Pokud si i vy říkáte, že byste tento způsob cestování mohli vyzkoušet, určitě stojíte před otázkou, zda si půjčit obytné auto, nebo přívěs. Každé má své pro i proti, důležité je rozhodovat se hlavně podle toho, zda chcete z kempu jezdit na vzdálenější výlety.

Obytné auto pro pohodáře

Obytné auto může být pro řadu lidí lákadlem. Nemusíte se „tahat” s přívěsem, všechny věci máte pěkně pokopě, dostanete se s ním i do míst, na kterých byste se s přívěsem zasekli. Lépe se také vytápí a má zpravidla větší nádrže na vodu i odpad. Obytné auto má většinou velké úložné prostory. Stačí, když si věci připravíte do menších přepravek a uložíte je do skříněk, které jsou zabezpečené tak, že se během jízdy neotevřou. Ano, obytné auto má velké výhody, najdeme však i nevýhody.

obytné auto
Zdroj:
pixabay.com

 

V půjčovně za něj zaplatíte i dvakrát více než za obytný přívěs pro stejný počet osob Řadu lidí tak překvapí, že dovolená v karavanu není zrovna nejlevnější záležitostí.

Sedět za volantem obytného auta je jiné, než řídit vaše osobní auto, na které jste zvyklí. Musíte jet o hodně pomaleji. Ze začátku si také pár hodin zvykáte na pocit, že se celé auto pořád hýbe. Jde ale jenom o zvyk. 

V obytném autě mohou mít problém větší rodiny, například s třemi dětmi. Obytných aut, ve kterých se může bezpečně připoutat všech pět členů rodiny, je méně. V tom případě je třeba obytné auto na letní dovolenou zarezervovat co nejdříve, zpravidla ještě v zimě. 

Obytný přívěs pro milovníky výletů

Obytné auto má ještě jednu velkou nevýhodu – nemůžete s ním jen tak vyrazit na výlet z kempu. Nejdříve musíte všechno zabalit, auto vyparkovat a večer zase vše rozložit. Pokud tedy chcete podnikat i vzdálenější výlety, potřebujete své osobní auto. V tomto případě je jasnou volbou obytný přívěs.

Cestu s přívěsem si ale budete muset naplánovat dopředu a pořádně si zjistit, jestli přívěs projede silnicemi, které jste si vybrali. Zvláště u větších přívěsů to může být velký problém. Pokud si ale vyberete správný typ přívěsu, můžete jet na dálnici i rychleji než s obytným autem. Kromě toho moderní přívěsy mají spoustu technologických vychytávek, jako jsou různé stabilizátory, které zajistí, že se vám s ním bude jezdit relativně jednoduše a tahat ho zvládne i slabší auto. 

malý přívěs
Obytný přívěs má tu výhodu, že ho jen odpojíte od osobního auta a můžete vyrazit na výlet.
Zdroj:
pixabay.com

 

Bojíte se, že s ním v kempu nezaparkujete? Nebojte se, přívěsy mají většinou dálkové ovládání, tzv moovery. Přívěs tedy odpojíte od auta, a pak ho na parkovací místo prostě dostanete pomocí ovladače. Bude se vám to líbit, je to jako autíčko na dálkové ovládání.

Pár rad pro začátečníky

Ještě předtím, než se někam vydáte, máme pro vás na závěr pár tipů, co by vám před první dovolenou v karavanu nemělo chybět. Pokud chcete začít s kempováním a užít si ho opravdu naplno, určitě budete potřebovat:

  • základní sadu nádobí (někdy je půjčují za malý poplatek půjčovny, ale pokud jste zvyklí na vaše hrnce, půjčovat si je nemusíte; nezapomeňte na umělohmotné talíře a hrnečky);
  • kvalitní držák na mobil do auta (některé kempy, parkoviště či výletní místa jsou pořádně ukryta před světem, a tak se navigace ve smartphonu stane vaším věrným společníkem);
  • smetáček a lopatku (nepořádek se do obytného prostoru auta/přívěsu nanosí raz dva; smetáček a lopatku budete potřebovat častěji než doma; můžete si pořídit malý ruční vysavač, ale to už je investice navíc);
  • lavor na mytí nádobí (v kempech bývají místa určená na mytí nádobí, ale špinavé nádobí si tam budete muset přinést sami v lavoru);
  • Jar, utěrky, hadříky, kapsule, nebo prášek na praní prádla (v kempech někdy bývají k dispozici, ale je dobré mít své vlastní s sebou; s praním to má každý kemp jinak; pračky jsou k dispozici, ale prášek třeba mít vlastní)

Ano, na dovolenou v karavanu toho s sebou musíte mít trochu víc, než na dovolenou na pláži v Egyptě. Odměnou vám ale bude absolutní volnost a možnost trávit čas na velmi atraktivních místech. Některé kempy totiž mají často lepší polohu než 5hvězdičkové hotely.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Obytný přívěs, nebo obytné auto? Pomůžeme vám s výběrem