Přejít k hlavnímu obsahu

Nazca, záhadná pláň v Peru: Přistáli na ní mimozemšťané?

Peruánská Nazca patří k místům, které si cestovatelé daleko lépe než ze země vychutnají ze vzduchu. Obrazce opic, pavouků nebo velryb svítí až do nebe. Jakým tajemstvím jsou zahaleny?

Mimozemšťané jsou prý mezi námi. Při setkání s některými lidmi si to alespoň na chvilku pomyslíme snad všichni. Kdy ale přiletěli na Zemi? A kam? Byly jejich prvními přistávacími dráhami pláně lemované tajuplnými obrazci u peruánské Nazcy?

Kdo byl v Peru a viděl záhadné čáry, ten ví, jak jsou impozantní. Kdo nevylučuje, že by někdy v budoucnu mohl vyjet do Jižní Ameriky, měl by vážně uvažovat o výletu do Peru, protože málokterá země nabízí tak poutavá místa a příběhy. Pojďme si nyní poodhalit tajemství jednoho z nich.

Nazca obrazce
Obrazce na téhle pláni jsou jednoduché i složitější. A vždycky fascinující!
Zdroj:
Shutterstock

Jedna z největších záhad zaměstnává desítky let vědce z celého světa. O podivných čárách v Peru se vědělo již dlouho, nicméně teprve po vynálezu letadla ukázaly obrazce v Nazce své rozměry a podobu. Širokou veřejnost šokovaly a různí lidé ihned začali spřádat nejrůznější teorie o jejich vzniku. Těch základních ale známe pět:

1. Začneme tou nejméně pravděpodobnou a nejvíce zavrhovanou. Linie prý mohou být pozůstatkem kdysi dávno sloužícího vodovodního systému. Proč by ale potom měly tvar zvířat? Uznejte sami, že potrubí kroucené do podoby opice by nemělo valnou funkčnost ani smysl.

2. I další hypotéza souvisí s vodou – podle ní jde o značky, v jejichž blízkosti se mají nacházet zdroje vody. Ani to se nepotvrdilo.

3. Více zastánců už má varianta astronomického kalendáře. Obrazce podle ní představují spojnice s určitými body na obloze, podle nichž starověcí indiáni měřili čas.

4. Nejpopulárnější ze všech teorií je to, se kterým přišel švýcarský záhadolog Erich von Däniken. Pavouci, lamy nebo opice nakreslené do země prý označovali přistávací dráhy pro mimozemská plavidla.

5. Asi nejvíce stoupenců má ale vysvětlení, podle nějž obrazce vznikaly jako oběti bohům. Prostí lidé jim vytvořením podobizen zvířat vzdávali hold.

Nazca složité obrazce
Z výšky je to tady vážně zážitek.
Zdroj:
Shutterstock

Ať už měly účel jakýkoliv, způsob vzniku známe poměrně dobře. Za vytvořením obrazců na planině Nazce stojí obyčejní lidé. Podle provedených pokusů není jejich vyrytí do půdy nijak zvlášť pracné. Stačí zorganizovat malou skupinku lidí s jednoduchými, třeba jen kamennými nástroji a odstranit povrchovou vrstvu půdy do hloubky 10–20 centimetrů. Právě tam se totiž pod povrchovou tmavou horninou objevuje světlejší pískovec nebo vápenec. Z výšky je tento kontrast hodně viditelný a lze ho dosáhnout minimální prací.

Nazca suvenýry
Když suvenýry, tak autentické!
Zdroj:
Shutterstock

Machu Picchu a Cusco, opuštěné perly Peru, do nichž se vracejí lidé

Nejen Nazca patří k záhadným místům Peru. Podobně mysteriózně působí opuštěné město Machu Picchu. V roce 1911 objevil muž jménem Hiram Bingham vysoko v peruánských Andách opuštěné město nevídaných rozměrů a hlavně překvapivě neporušené. Prý to bývala luxusní adresa smetánky z Cuzca, kdysi hlavního města celé incké říše.

Španělští dobyvatelé ovšem Cuzco vyplenili a téměř celé zničili, takže dnes je hlavním městem země Lima. Slávu Cuzca navrací Machu Picchu. Do oblasti se totiž díky ztracenému městu sjíždí ročně asi 1,5 milionu turistů.

Cesta na Machu Picchu je drsná. Pytlíky s sebou!

Proč ovšem obyvatelé prosperující lokality své moderní a jistě velmi obtížně stavěné město (nachází se 2 430 m n. m.!) opustili? Teorií je, tak jako u Nazcy, opět mnoho. Došlo k internímu mocenskému boji a vyvraždění vládnoucí třídy? Může za vyklizení města nějaká epidemie nebo náboženské znesvěcení místa? To do dnešního dne nevíme.

Machu Picchu
Machu Picchu – město postavené okolo roku 1430 zvolili hlasující z celého světa mezi Nových sedm divů světa.
Zdroj:
Shutterstock

Díky Macchu Picchu, Nazce nebo jezeru Titicaca patří Peru k největším turistickým magnetům jižní Ameriky, ačkoliv oproti Brazílii nemá slunečné pláže se žhavým pískem. Přesto je v Peru, ač velkou část země zabírají velehory, velmi teplo a sucho.

Suchý vzduch je sice v létě dost nepříjemný, vděčíme mu ale za uchování mnoha neobvyklých památek, například několik téměř neporušených mrtvých těl ležících bez větších známek rozkladu již stovky let na pohřebišti v Chauchille nebo zkamenělého pratučňáka, který zemřel na místě dnešního Peru poblíž města Ica kdysi dávno v pravěku.

Použité zdroje:

  • britannica.com/place/Nazca-Lines
  • whc.unesco.org/en/list/700/
  • machupicchu.gob.pe/
 
 

Místo

-14° 44' 13.326", -75° 7' 48.216"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nazca, záhadná pláň v Peru: Přistáli na ní mimozemšťané?