Přejít k hlavnímu obsahu

Tre Cime di Lavaredo: fascinující symbol Dolomit zažil válečnou vřavu, teď si získává srdce turistů

Jakmile tenhle skalní útvar spatříte na fotkách, už na něj nezapomenete. Tři štíty tyčící se nad okolím jednoznačně vyzývají k návštěvě. 

Dobrou zprávou je, že kolem formace vede stezka a celý okruh měří asi 10 kilometrů. K tomu všemu jde o cestu nenáročnou, takže se sem nemusíte bát vydat, i když třeba nemáte extrémně natrénováno na zdolávání vrcholů. Převýšení činí jen 480 metrů. Jakmile se tedy budete chtít podívat na místo typické pro tohle nádherné pohoří, už víte, kam zamířit.

Tre Cime
Když se povede počasí, bude z toho nezapomenutelný výlet.
Zdroj:
Bigstockphoto

Výlet, kterého nebudete litovat

Ať už chcete Dolomity projít křížem krážem, nebo jen budete mít cestu kolem, zastavte se tu, zvlášť pokud bude panovat slunečné počasí. Pak vás totiž čeká nezapomenutelný výlet obdivuhodnou krajinou štítů, které vyrůstají kolmo ze sutinových polí. Ten nejvyšší (Velký štít) dosahuje 2 999 metrů, Západní štít 2 973 metry a Malý štít 2 875 metrů. A uvidíte tu i krásná horská jezírka!

S krajinou, kterou budete procházet, se pojí i několik zajímavostí. Například to, že do roku 1919 štíty tvořily hranici mezi Itálií a Rakouskem, dneska oddělují italské provincie Bolzano a Belluno. Během první světové války tudy dokonce procházela bojová fronta. Na cestě tak spatříte pamětní desky, zbytky opevnění, dokonce jsou tu umělé jeskyně a zbyl tu i tunel v masivu Paternkofel, kterým vede stezka.

Tre Cime v západu slunce
Kolem útvaru se může projít i méně trénovaný turista.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kudy k Tre Cime? 

Je nasnadě nechat vůz na parkovišti u Rifugio Auronzo (nejbližší městečko je Misurina). Tady začíná i končí okruh, který je mimochodem hezčí projít proti směru hodinových ručiček. Chat podobných téhle za cestu potkáte několik. Obvykle se v nich dá minimálně přečkat nepřízeň počasí, často se tu můžete i občerstvit a po včasné rezervaci taky přespat. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

46° 36' 44.6832", 12° 17' 44.8116"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tre Cime di Lavaredo: fascinující symbol Dolomit zažil válečnou vřavu, teď si získává srdce turistů