Přejít k hlavnímu obsahu

Záhada pláže kocoura Garfielda po 35 letech rozluštěna

Naše planeta je nesmírně rozmanitá a ukrývá jednu překrásnou pláž vedle druhé. Některé vznikly zhroucením klenby nad podzemní řekou, jiné zcela přirozeným způsobem. Některé z nich jsou kamenité, jiné písčité. Některé mají bílou, jiné černou barvu.

Existuje však jedna, která se tak nějak vymyká normálu. Najdete ji nedaleko Bretaně a ještě donedávna byla poseta kdysi populárními telefony, které mají podobu nevrlého tlustého kocoura Garfielda. Na zmíněné pláži se telefony objevovaly více než 35 let a barvily ji do oranžova.

Dobrovolnické akce

Na zmíněnou pláž u bretaňského městečka Le Conquet chodila několik let parta dobrovolníků, která telefony s pohádkovou postavičkou sbírala. Na pláži se totiž plastové telefony a jejich úlomky hromadily závratnou rychlostí a představovaly tak nevzhledný a ekologický problém. Jenom minulý rok bylo nalezeno přes 200 kusů plastových hraček. Hračky si nechávala organizace zajišťující úklid na pláži jako připomínku globálního znečištění.

Zhruba měsíc zpátky se informace o „pláži kocoura Garfielda“ dostala do francouzského tisku. Narazil na ni jistý farmář, jehož pozemky s inkriminovanou pláží sousedí. Sedmapadesátiletý muž kontaktoval organizaci se zajímavou informací. Údajně prý ví, kde se legendární telefony berou. Podle informací organizace byly hračky převážené obřími kontejnery na lodi. Jeden z kontejnerů musel spadnout do moře, nikdo však netušil, kde se do dnešního dne nachází. Až na zmíněného farmáře.

Úkol pro potápěče? Ale kdeže

Mnozí si mysleli, že kontejner s plastovými hračkami bude pohřben na mořském dně. Opak však byl pravdou. Kontejner díky bouři uvíznul v jedné z pobřežních jeskyní. Jeskyně je často zatopená, pokud však přijde odliv, dá se do ní dostat téměř suchou nohou. A opravdu. Slova farmáře se potvrdila a jeskyně po třiceti pěti letech vydala své tajemství. V jeskyni byly objeveny zbytky kovu – kontejneru, který zde bouře kdysi dopravila a několik desítek dalších telefonů.

Proč se zpráva o „pláži kocoura Garfielda“ šíří napříč médii? Důvod je prostý. Jde o připomínku ekologické katastrofy, kterou představují další kontejnery ztracené na moři. Podle odhadů je jichž každý rok minimálně 1 500. Nikdo neví, kde z nákladních lodí vypadnou a tudíž, kam se vypravit je hledat. Všechny kontejnery však ani zdaleka neobsahují pouze hračky. V některých případech převážejí nebezpečné materiály, které mohou způsobit ekologickou katastrofu.

 
 

Místo

48° 21' 32.1084", -4° 46' 7.9464"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Záhada pláže kocoura Garfielda po 35 letech rozluštěna