Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Když chcete do zahraničí, ale ne příliš daleko: Máme pro vás 10 tipů na méně známá místa zapomenutého pohraničí

Omrzelo vás putování po české vlasti, ale spíše než delší dovolenou preferujete jednodenní výlety? Máme pro vás deset tipů na zapomenutá místa v pohraničí, která stojí za návštěvu!

Antická Walhalla

Jen pár kilometrů od Řezna najdete zachovalý „antický chrám“ jménem Walhalla. Nechal ho postavit král Ludvík I. Bavorský podle plánů architekta Lea von Klenze. Nejde však o klasický chrám, nýbrž památník významných osobností německé historie. Během návštěvy se vám naskytne jedinečný pohled na 1 234 soch umělců, vojevůdců a dalších německých osobností.

Památník Walhalla
Památník, který vzdává hold německým autorům, najdete jen pár kilometrů od Řezna.
Zdroj:
Shutterstock

Národní park Stolové hory

Do tohoto malebného parku se dostanete po 25 minutách jízdy z Náchoda. Návštěvníci tady objevují jedinečné pískovcové stěny s plochými vrcholy a krásnými vyhlídkami do kraje. Nechybí tu ani řada dobře značených turistických tras a stezek, husté lesy, louky i rozlehlá rašeliniště. Zajímavostí je, že nedaleko zmíněných turistických tras můžete na několika místech platit v českých korunách.

Národní park
Národní park Stolové hory se nachází jen pár kilometrů od Náchoda.
Zdroj:
Shutterstock

Berzdorfské jezero

Vydejte se autem z Liberce směrem k našim německým sousedům a po necelých 45 minutách dorazíte k Berzdorfskému jezeru. To se může pochlubit necelými tisíci hektary a vodní plochou, která je tak zhruba 4x větší než Máchovo jezero. Kolem vede 18 kilometrů dlouhá okružní asfaltová stezka, kterou využívají především inline bruslaři. Samozřejmostí jsou nejrůznější stánky a kiosky s jídlem a pitím, ale i zmrzlinárny, grily či hřiště na plážový volejbal.

Berzdorfské jezero v Německu
Od Berzdorfského jezera vás dělí pouhých 45 minut jízdy autem z Liberce.
Zdroj:
Shutterstock

Bašta Saské Švýcarsko

K jedné z největší dominant Saského Švýcarska se z Hřenska dostanete za zhruba 30 minut autem. Vyhlídkový skalní most Bastei, česky Bašta, láká na nespočet vyhlídek, odkud si prohlédnete okolní skalní věže, ale také samotný Labský kaňon. Pokud budete mít štěstí na slunečné počasí, z Bašty můžete zahlédnout i sousední České Švýcarsko.

Vyhlídka Saské Švýcarsko
Jen pár kilometrů vás dělí od jedné z největších dominant Saského Švýcarska.
Zdroj:
Shutterstock

Skalica

Pouze patnáct minut cesty z Hodonína směrem k našim slovenským sousedům stojí město Skalica, které bylo dokonce prvním hlavním městem osvobozené části Slovenska. Za návštěvu tady stojí pískovcová rotunda sv. Jiří z 12. století, která je na seznamu slovenských národních kulturních památek. Pokud se do Skalice vypravíte, nenechte si ujít ani návštěvu zdejšího záhoráckého muzea.

Slovenská Skalica
Skalica byla prvním hlavním městem osvobozené části Slovenska.
Zdroj:
Shutterstock

Heidenreichstein

Pouhých 16 kilometrů od hraničního přechodu Nová Bystřice se v obci Heidenreichstein nachází největší vodní hrad v Rakousku, který v současné době vlastní rodina Kinských. Dominantou hradu je mohutná věž s ochozem, uvnitř které vystavují sbírku pozdně gotického umění.

Během návštěvy si prohlédněte i nedaleké rašeliniště Heidenreichsteiner Moor, tvořené mokřinami a lesy, v jejímž okolí se nachází 2,5 kilometrů dlouhá naučná stezka.

Vodní hrad Heidenreichstein
Největší vodní hrad v Rakousku je kousek od našich hranic.
Zdroj:
Shutterstock

Tullnské zahrady

Bydlíte na Jižní Moravě v blízkosti Břeclavi? Zhruba hodina jízdy autem vás dělí od města Tulln, kde se narodil malíř Egon Schiele. Pokud vám umělecká historie nic moc neříká, vydejte se alespoň do nedalekých Tullnských zahrad, kterých je tady zhruba padesát! Děti tu jistě potěší lesní bludiště a největší přírodní hřiště v Dolních Rakousích. Nad zahradami se navíc nachází vyhlídková plošina, která stojí ve výšce 30 metrů!

Tullnské zahrady v Rakousku
Tullnské zahrady jsou zřejmě největším lákadlem města Tulln.
Zdroj:
Shutterstock

Ametystový svět v Maissau

Necelá hodina jízdy autem ze Znojma vás dělí od největší povrchové žíly ametystu na světě. Ta se nachází ve městě Maissau, jehož součástí je například speciální expozice, která přibližuje, jak se tento polodrahokam fascinující fialové barvy v průběhu dějin těžil. Návštěvníci si ostatně jeho těžbu mohou sami vyzkoušet!

Ametystové kusy
Zkuste si, jak vytěžit vlastní ametyst!
Zdroj:
Shutterstock

Nyské jezero

Nechce se vám platit předražené vstupné na tuzemských plovárnách? Pokud bydlíte v Jeseníku nebo jeho okolí, vydejte se směrem na polskou stranu k Nyskému jezeru.

Jezero rozkládající se v podhůří Zlatohorské vrchoviny vzniklo jako nádrž na zadržování vody. Dnes tady ale najdete spíše nadšené rybáře a milovníky lenošení nebo vodních sportů. Poblíž jezera se nachází i historické město Nysa a území Otmuchowsko-nyské chráněné krajinné oblasti.

Nyské jezero v Polsku
Oblíbená rekreační oblast láká k návštěvě zejména během prázdnin.
Zdroj:
Shutterstock

Katovice

Hodina jízdy autem od Ostravy je nezbytná doba pro to, abyste si mohli prohlédnout jedno z nejkrásnějších polských měst. Katovice se mohou pochlubit nádhernou architekturou i řadou honosných památek. V samotném centru se nachází katedrála Krista krále, která je považována za největší polskou arcidiecézní katedrálu.

Za návštěvu stojí i Palác Goldsteinů, který je zase zapsán na seznamu chráněných historických památek. Po celodenním výletu si odpočiňte v některé z restaurací nebo kaváren, které vás potěší bohatou nabídkou a hlavně přívětivými cenami.

Katovice v Polsku
Katowice lákají na nádherné historické památky, ale i malebné cukrárny a restaurace.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 1' 52.7524", 12° 13' 26.7931"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Když chcete do zahraničí, ale ne příliš daleko: Máme pro vás 10 tipů na méně známá místa zapomenutého pohraničí