Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet u Máchova jezera? Do zooparku nebo Psího kostela

Pro většinu je to nesmrtelný „Mácháč“, pro dříve narozené pak Velký rybník nebo Velký Dokeský rybník. Věděli jste ale, že slavné Máchovo jezero vlastně vůbec jezerem není? 

Jde opravdu o rybník, který nechal založit Karel IV. v roce 1366. Svůj název získal koncem 19. století v souvislosti s vyzdvižením památky K. H. Máchy.

Díky své rozloze je největším rybníkem Libereckého kraje a v celorepublikovém měřítku zaujímá pomyslnou osmou příčku. Nabízí jak klasické, tak naturistické pláže, které patří mezi nejnavštěvovanější a nejoblíbenější v republice. V jeho okolí můžete navštívit nespočet architektonických skvostů i přírodních památek. Našli jsme pro vás 7 zajímavých tipů na výlet!

Skalní vyhlídka Králův stolec

Králův stolec je neodmyslitelně spjat s postavou Karla IV., který v těchto místech údajně odpočíval po náročném lovu. Do skály byla v průběhu let vytesána lavice se stolem, deska stolu byla bravurně vyhlazena, trnož a nohy bohatě ozdobeny.

Bohužel po smrti panovníka a nájezdech nepřátel místo zpustlo a zůstalo jen v lidské paměti. Dodnes je ale veřejnosti přístupné. Vede sem odbočka ze žluté turistické trasy (spojující Doksy a Břehyni) a naučné stezky Swamp

Králův stolec
Máchův kraj nabízí spoustu krásných míst. Jen se k nim vydat!
Zdroj:
Shutterstock

Zámek Doksy

Zámek Doksy se nachází v samém centru města severozápadně pod náměstím Republiky.

Po konfiskaci přešel do rukou státu, kde nějakou dobu sloužil pro účely vojenského výzkumného střediska. Později byl přestavěn na internát pro žáky střední odborné školy a učiliště. Později byla ale škola zrušena a o zámek začalo usilovat město Doksy. Veřejnost se sem poprvé podívala v roce 2013.

Od roku 2018 probíhala v zámku rozsáhlá rekonstrukce, během které stavaři odhalili například renesanční pískovcový portál. 

zámek Doksy
Zámku v Doksech rekonstrukce značně prospěla.
Zdroj:
Shutterstock

Památník Karla Hynka Máchy

Památník je součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě  a najdete ho v nejstarší zachovalé budově města Doksy. Celé muzeum je věnováno odkazu básníka Karla Hynka Máchy a je zde i expozice týkající se rybářství a rybníkářství na Českolipsku.

Pravidelně se tady konají nejrůznější výstavy (např. velikonoční jarmark nebo řezbářské sympozium). Zavítat sem můžete od dubna do října.

Muzeum Čtyřlístku

Spousta z nás vyrůstala na příbězích Bobíka, Pindi, Myšpulína a Fifinky, kteří jsou pomyslnými dětmi Jaroslava Němečka. Kresleným postavičkám a jejich příběhům je věnováno muzeum umístěné ve druhém patře zdejšího zámku.

Návštěvníci muzea se dozvědí, jak takový komiks vlastně vzniká, co schovává Fifinka v kuchyni nebo jak vypadají Myšpulínovy vynálezy. V muzeu je místo na hraní, kreslení, prostor pro besedy, přednášky a minivýstavy. 

Zoopark Doksy

Jeden z mála soukromých zooparků umožňuje navštívit bílé lvy, bílé tygry z vlastního chovu, černé pantery, skvrnité levharty, zebry, americké nosály, opičky makak rhezus, velkou skupinu mladých klokanů rudokrkých nebo ochočené antilopy.

Děti si mohou zvířátka nakrmit nebo se s nimi vyfotit. K dispozici je i jízda na ponících. Samozřejmostí je nedaleké parkoviště, občerstvení, ale také historický kolotoč a spousta zajímavých aktivit pro velké i malé

lamy
V zooparku v Doksech se určitě zalíbí malým i velkým.
Zdroj:
Shutterstock

Jeskyně Psí kostel

Jeskyně zvaná Psí kostel je nevídanou hříčkou přírody v oblasti pískovcových skal, kterým místní neřeknou jinak než Hradčanské stěny.

Jeskyně vznikla přirozenou přírodní cestou na sklonku dob ledových. Samotné prostory pod skalním blokem o rozměrech asi 7 x 9 x 5 metrů dosahují výšky až 2,5 metru. Zvlášť efektně vypadají podpěrné sloupy největších prostor, které mají podobu přesýpacích hodin.

A proč se vlastně jeskyni přezdívá Psí kostel? Některé zdroje hovoří o tom, že její německý název Hundskirche je odvozen od loveckých aktivit v okolí. 

Hrad Bezděz

Bezdězu se přezdívá Hrad hradů. To zejména proto, že patří mezi nejoblíbenější hrady v Česku. Zachoval se totiž v původní, čisté podobě a nabízí i takové skvosty, jako je vzácná raně gotická hradní kaple nebo křížová cesta, kterou lemuje mnoho kapliček.

Od roku 2018 tady můžete navštívit i nově opravený Templářský palác na II. hradním nádvoří, kde zjistíte, jaký byl průběh zastřešení tohoto paláce a jak probíhala záchrana klenebního systému.

Prohlídka s průvodcem trvá asi hodinu a zahrnuje také výstup na Velkou věž, která měří 34 metrů a nabízí nádherný panoramatický výhled do kraje.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

50° 34' 59.0844", 14° 38' 59.1396"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet u Máchova jezera? Do zooparku nebo Psího kostela