Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Keňa a její nejzajímavější místa: 10 tipů na města, pláže i zvířata

Keňa si v poslední době u turistů získává na oblíbenosti. Aby ne. Tahle země ve východní Africe má co nabídnout, ať už chcete za zvířaty, nebo na pláž.

Pokud plánujete dovolenou v Keni, ještě s tím počkejte. Nejlepší období pro její objevování trvá od ledna do března, kdy jsou vyšší teploty a hrozí jen minimum srážek. Na aktivní dovču se sem ale můžete vydat i v září nebo říjnu, kdy vás oblaží průměrné teploty, poměrně málo dešťů, ale především míň turistů než v sezóně.

Že jsme se zbláznili, když vás „ženeme“ do Afriky, když je tam nejtepleji? Keňa je trošku jiná, záleží na tom, kde konkrétně budete. Zatímco průměrná teplota v Nairobi je během naší zimy asi 20 °C (a během našeho léta asi 15 °C), protože se nachází téměř 1 800 m n. m., v Mombase, která leží podstatně níž, se dočkáte 25–30 °C. Ostatní oblasti vás oblaží teplotami „někde mezi“. 

Období dešťů tu trvá od dubna do května a od listopadu do prosince. Pokud si extra nelibujete v nošení pláštěnky, vyberte si radši jiný termín.

#1 Nairobi

Keňská metropole je největší město v zemi. Možná vás překvapí, že leží v nadmořské výšce téměř 1 800 metrů. Město vzniklo v roce 1899 (jako zastávka keňsko-ugandských železnic), kdy tu měli hlavní slovo Britové, a metropolí se pak stalo o 6 let později (do té doby jí byla Mombasa).

V Nairobi žije 4,3 miliónu lidí, sídlí tu víc než stovka mezinárodních společností, neodmyslitelně sem patří druhá nejstarší burza Afriky. A co tu vidět?

  • NP Nairobi: Ten je součástí území města, takže byste ho neměli vynechat. Vyhlášen byl už v roce 1946, je v něm významná ornitologická oblast a žijí tu například buvoli afričtí, nosorožci černí, paviáni, hroši obojživelní nebo pštrosi dvouprstí.
  • Bomas of Kenya: Tohle kulturní centrum vás dostane. Představí vám tradiční hudbu, tance i zvyky, podíváte se, jak to vypadá v tradiční vesničce a způsob života v ní. 
  • Národní muzeum v Nairobi: Kde jinde poznávat historii Keni pěkně pohromadě? Čekají tu na vás etnografické exponáty, archeologické nálezy a celé přírodovědné sbírky. 
  • Mešita Jamia: Jedno z nejvýznamnějších islámských míst v celé Keni je krásným příkladem arabského architektonického slohu. 
  • Maasai Market: Jestli si chcete domů odvézt suvenýr, pak si ho stoprocentně vyberete na tomhle trhu. K mání jsou tu dřevěné sošky, keramické výrobky i šperky a další výsledky poctivé ruční práce.
Nairobi
Hlavní město Nairobi nevynechejte. Je tu třeba autentický trh nebo národní park.
Zdroj:
Nick Fox / Shutterstock

#2 Mombasa 

Bývalé hlavní město Keni je jedním z největších přístavů ve východní části Afriky. Podstatná část města leží na ostrově, který je s pevninou spojen třemi mosty a jednou lodní linkou. Prvním Evropanem, který tu kdy stanul, byl proslulý Vasco de Gama v roce 1498. 

Nejslavnější památkou města je Fort Jesus, pevnost z roku 1593. Postavit ji tu nechal Filip I. Portugalský, aby chránila starou část města. Z výšky pevnost vypadá jako člověk. Od roku 2011 je na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO coby zachovalý příklad portugalské vojenské architektury 16. století. Byla to první pevnost mimo území Evropy, která měla odolat střelbě z děl.

Co se pláží týče, pobřeží u Mombasy je jim zaslíbeno. Pokud vám nevadí pláže se spoustou dalších dovolenkářů, bude se vám tu líbit.

Mombasa
V Mombase vám budou dělat společnost třeba obří kly.
Zdroj:
Hakuna.Mazaza / Shutterstock

#3 NP Mount Kenya

Národní park Mount Kenya získal svůj název po nejvyšší hoře Keni, která je jeho součástí. Hora, respektive vyhaslá sopka, dosahuje nadmořské výšky 5 199 m a je zároveň druhou nejvyšší v Africe. Její součástí je i ledovec.

NP Mount Kenya se rozkládá na 715 kilometrech čtverečních a nabízí neuvěřitelné scenérie a „zvraty“. V nejnižších polohách spatříte deštný prales, výš pak bambus, křoví a les, v nejvyšších polohách sníh, led a skály. Na horu Mount Kenya se dostanete jen s pořádnou kondičkou, lezeckými schopnostmi a samozřejmě výzbrojí. 

Turisti sem často jezdí pozorovat slony, antilopy, některé druhy opic a buvoly. V parku je taky asi 880 druhů rostlin, některé z nich dokonce jinde na světě nerostou (třeba lobélie). V nižších polohách se pěstuje čaj, káva a kukuřice, jdou tu i kakaové boby.

NP Mount Kenya
Součástí národního parku je i druhá nejvyšší hora Afriky.
Zdroj:
Shutterstock

#4 NP Amboseli

V roce 1974 vznikl Národní park Amboseli, jenž dneska patří k těm nejoblíbenějším v zemi. Přezdívá se mu Země obrů kvůli výskytu slonů s ohromnými kly. Park se rozkládá na 392 kilometrech čtverečních nedaleko hranic s Tanzanií a scenérii se zvířaty tu dokresluje Kilimandžáro v dálce. 

Národní park ročně navštíví na 900 000 osob. Ideální je vyhradit si na to aspoň 2 dny – ač je park malý, pěkně vám to tady uteče. Přenocovat můžete v kempech nebo lodžích. 

NP Amboseli
Země obrů. Tak se tomuhle národnímu parku říká kvůli výskytu slonů s obřími kly.
Zdroj:
Shutterstock

Návštěvníci sem jezdí pozorovat hlavně savce (například hyeny, antilopy, zebry nebo žirafy) a ptáky (pelikány, pštrosy nebo ledňáčky). Vzácně se tu dají spatřit leopardi a gepardi, lvi a nosorožci.

Když už se vydáte do Amboseli, nenechte si ujít taky prohlídku tradiční masajské vesnice. Právě Masajů tu žije asi 35 tisíc a vy můžete snadno poznat jejich život, zvyky a kulturu.

Masajské tradiční tance a zpěvy působí jako přírodní hypnotika

#5 Rezervace Masai Mara

Rezervace Masai Mara na jihozápadě Keni se rozkládá na 1 510 kilometrech čtverečních a pokračuje až do Tanzanie, kde je známá jako Národní park Serengeti. Svůj název získala po původních obyvatelích (Masajích) a zdejší řece (Mara). 

Masai Mara je nejznámější díky působivé podívané, která se tu odehrává díky stěhování kopytníků mezi touhle rezervací a Serengeti. Týká se to hlavně zeber a pakoňů, impal a gazel a říká se mu Velká migrace.

Masai Mara
Masai Mara pokračuje i za hranicemi s Tanzanií, a to jako NP Serengeti.
Zdroj:
Shutterstock

Kromě zmíněných zvířat tu můžete zahlédnout i celou plejádu dalších – žirafy, buvoly, antilopy, slony, hyeny, šakaly, opice, lvy nebo hrochy a krokodýly. Za těmi všemi zamíří ročně na 700 tisíc zvídavých turistů. Ti taky rádi přespávají ve zdejších kempech nebo lodžích a nezřídka míří i za Masaji, aby se podívali na podobu jejich každodenního života. Ideální je tak vyhradit si na návštěvu 3–5 dní.

Nejkrásnější africké národní parky: horské gorily v Bwindi a Noemova archa

#6 NP Tsavo

Tenhle národní park patří mezi největší nejen v Keni, ale dokonce na celém světě. Rozkládá se totiž na úctyhodných 22 812 kilometrech čtverečních. Má dvě části – Západní Tsavo a Východní Tsavo (hranici tvoří železnice spojující Mombasu s Ugandou). Obě dohromady tvoří asi 4 % rozlohy Keni a obě v sobě zahrnují řadu rezervací. 

V západní části národního parku je hlavně suchá krajina, křoviny, skalní útvary a vulkanické vrcholy. Bez zajímavosti nezůstávají lávové proudy Mzima Springs nebo Shetani, kde se dají krásně a detailně pozorovat hroši ve vodě díky podvodní komoře. Když je dobrá viditelnost, zahlédnete i Kilimandžáro. 

Ze zvířat tu spatříte hlavně slony, žirafy, pakoně, zebry a hrochy, o něco míň je tu buvolů, hyen a lvů, vzácně zahlédnete třeba leoparda. 

Ve východní části jsou zase spíš louky, ohromné pláně, keře. Zdejší polosuchá divočina je domovem slonů, žiraf, hrochů, zeber, pakoňů a vidět tu při troše štěstí můžete i hyeny, lvy, černého nosorožce, výjimečně třeba gepardy.

NP Tsavo
Tsavo patří k největším národním parkům světa.
Zdroj:
Shutterstock

Překvapit vás tu můžou „červení sloni“. Nejde o nic speciálního, zdejší sloni jsou prostě jen často zbarvení od prachu z rudé zeminy. Vrstva prachu, kterou na sebe dobrovolně nabalují, jim slouží jako ochrana před hmyzem a horkem.

Národní park Tsavo je nejlepší navštívit od června do října nebo v lednu a únoru. To je totiž období sucha, vegetace není tak hustá, takže je větší šance spatřit zvěř nejen kdekoli v divočině, ale i u zdrojů vody, kde se koncentrují.

#7 Malindi 

Pokud chcete strávit nějaký ten čas na krásných plážích na pobřeží Indického oceánu, pak by vaše kroky měly vést do Malindi. Tohle přístavní město žije hlavně z turistického ruchu a zajímavostí je, že ho mají v oblibě hlavně Italové. Původní rybářská vesnice tu existovala už v 9. století a dneska má město asi 80 tisíc obyvatel.

Malindi
Malindi nabízí krásné pobřeží i možnost objevení Ďáblovy kuchyně.
Zdroj:
Shutterstock

Kromě vlnek průzračného oceánu a bělostných pláží si tu ale můžete užít i výlet do Ďáblovy kuchyně – místo zvané taky Marafa (nebo Keňský Grand Canyon) je zemská propadlina a geologická anomálie, která stojí za návštěvu, a to obzvlášť odpoledne nebo při západu slunce, kdy nabízí podívanou v neskutečných barvách. Útvary tu nemodeloval (nemodeluje) nikdo jiný než vítr a déšť. 

Když začne dívenka během obřezávání plakat, svážou ji. Navzdory zákazům takhle mrzačí i roční holčičky

#8 Diani Beach

Asi 60 kilometrů od Mombasy najdete nejproslulejší a nejpopulárnější pláž v zemi. Je dlouhá 17 kilometrů a kromě relaxace na jemném písku a koupání jsou tu skvělé podmínky pro pozorování korálů. Turistický ruch je tu absolutně špičkový, takže vám nebude nic chybět. Pobřeží lemují hotely i apartmány, restaurace, obchůdky i větší obchodní domy. 

Diani Beach
Diani Beach je podle všeho nejkrásnější pláží v Keni.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Lamu 

Ostrov Lamu nacházející se v severní části pobřeží je lákadlem hlavně pro ty, kteří chtějí poznat téměř nedotčenou svahilskou kulturu a architekturu, kterou se podařilo ovlivnit jen arabským obchodníkům. Město Lamu, jež je jeho součástí, je dokonce nejstarší obydlenou částí Keni. Dneska ho z drtivé většiny obývají muslimové. Na první pohled vás tu zaujme stará pevnost.

Dostanete se na něj jednoduše letadlem nebo motorovým člunem. Pro auta jsou zdejší uličky moc úzké, proto se tu lidi pohybují pěšky nebo na oslech. Pláž tu najdete u vesnice Shela, krásným zážitkem je plavba na tradiční arabské plachetnici (dhau) a zkusit můžete i návštěvu Kinai Farm – procházka v ní je hotovým balzámem na duši. 

Lamu
Město Lamu na stejnojmenném ostrově je nejdéle obydlenou částí Keni.
Zdroj:
Sun_Shine / Shutterstock

# 10 Nakuru 

Virtuální výlet po Keni zakončíme u jezera Nakuru, které pochopitelně patří k turisticky nejoblíbenějším místům v zemi. Jezero je součástí stejnojmenného národního parku, kde si můžete užít pozorování bílého a černého nosorožce, antilop, hrochů, zeber a gazel. 

U samotného jezera Nakuru se zdržuje na 500 druhů ptáků, k nimž patří i orli nebo ledňáčci. Bezkonkurenční je tu ale hlavně sledování plameňáků v celých hejnech, i když v poslední době dochází k jejich přesunu (především do Velké příkopové propadliny), protože u jezera se pro ně zhoršují životní podmínky (klesá alkalita vody a není v něm tolik řas, kolik bývalo). 

Pokud chcete u jezera pozorovat právě plameňáky, vyberte si pro cestu období sucha v lednu nebo únoru. Jakmile totiž moc neprší, drží se alkalita vody v jezeře na úrovni, která ptákům vyhovuje, takže nemají potřebu stěhovat se jinam. 

Nakuru plameňáci
Za plameňáky se vydejte v období sucha. Jen tak máte šanci vidět jich spoustu.
Zdroj:
Shutterstock

 

Láká vás Keňa a máte ji na svém seznamu míst, kam se chcete podívat, nebo dáte přednost jiné destinaci?

Použité zdroje:

  • cestujlevne.com/pruvodce/kena/pocasi
  • cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_Nairobi
  • cs.wikipedia.org/wiki/Nairobi
  • obletsvet.cz/co-videt/kena/nairobi
  • whc.unesco.org/en/list/1295/
  • safari-kenya.cz/ 
  • safarivafrice.cz/amboseli
  • invia.cz/kena/malindi/
  • cestujemesvetem.cz/silversands-beach-robinson-island-a-marafa-hells-kitchen-tour/
  • invia.cz/kena/diani-beach/
  • brilliant-africa.com/kenya/lamu-island 
 
 

Místo

-1° 17' 31.4376", 36° 49' 19.002"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Keňa a její nejzajímavější místa: 10 tipů na města, pláže i zvířata