Přejít k hlavnímu obsahu

Miss Atlantic Ocean Road je jedna z nejkrásnějších a nejnebezpečnějších silnic světa

Norská Atlantic Ocean Road spojuje několik ostrovů s pevninou a měří zhruba 8,2 kilometru. Pokud budete mít to štěstí a silnicí budete projíždět za jasného počasí, můžete se kochat výhledem na severní Atlantický oceán. Problém nastává při silném větru. To tady vysoké vlny oceánu šlehají přímo na silnici a ohrožují projíždějící auta.

Opilý most

Atlantic Ocean Road (norsky Atlanterhavsveien) je úsek dvouproudové silnice County Road 64, který vede ze souostroví Eide do města Averøy. Zřejmě nejznámější části silnice se přezdívá "opilý most". Most Storseidundet Bridge si svůj netradiční název vysloužil díky nezvyklému tvaru a zakřivení. Křivka, která vyčnívá nad Norským mořem ve výšce téměř 260 metrů, dokáže řidičům pěkně zamotat hlavu. Most totiž z určitého úhlu působí tak, že vede vzhůru do oblak nebo naopak klesá hluboko do moře.  

Motoristé i rybáři

Stavební práce na silnice započaly v roce 1983 a o 6 let později bylo hotovo. Myšlenkou a hlavním cílem pro vybudování silnice bylo spojit pobřeží centrálního Norska s pevninou. Norská Atlantic Ocean Road ovšem není zajímavá pouze pro vlastníky plechových miláčků, ale taky pro turisty nebo nadšené rybáře. Ti jezdí rybařit na menší ostrůvky, z nichž některé nechal norský úřad pro správu silnic vybavit můstky určenými přímo pro tuhle kratochvíli.

V hledáčku turistů

O ubytování v blízkosti Atlantic Ocean Road je nebývalý zájem. Téměř každý, kdo se v blízkosti silnice ocitne, si ji chce projet. Některé sem láká rybolov, jiné vodní sporty. Místo má skvělé podmínky pro šnorchlování a potápění. Najdete tu víc než 1 400 druhů organismů – od planktonu až po velké ryby. Silnice se díky vytíženosti a oblibě stane národní turistickou silnicí. V Norsku můžete na podobné silnice narazit opravdu velmi často. Miss Norsko je však jasná. O prvenství Atlantic Ocean Road nepřipraví jen tak někdo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

63° 1' 0.5484", 7° 21' 17.3088"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Miss Atlantic Ocean Road je jedna z nejkrásnějších a nejnebezpečnějších silnic světa