Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Osolená ovčí hlava je norské jídlo chudých a zároveň vánoční „pochoutka“

Neodkážete si představit Vánoce bez kapra (individuálně zaměňte za jinou rybu nebo řízek) a bramborového salátu? Na dalekém severu to mají velice podobně.

S tím rozdílem, že v západní části Norska během Vánoc konzumují smalahove – pochutinu, na kterou by se našinec možná bál byť jen podívat. Ne tak ochutnat! Co se pod tímhle tajemným názvem schovává? To budete mrkat!

Vánoční pokrm pro chudé

Smalahove se konzumovalo zejména v západní části země. Dříve šlo o vánoční jídlo pro chudé, dnes je z téhle speciality spíš turistická atrakce pouze pro ty nejotrlejší. Pokrm je totiž turisty vyhledávaný jako extrémní adrenalinový zážitek.

Ovčí hlava pro opravdové gurmány

Pod pojmem smalahove si představte prosolenou ovčí hlavu, zbavenou mozku a vlny, která může být uzená nebo jen tak povařená ve vodě. Někteří Norové nedají dopustit na její dušení, jiní dávají přednost uzené variantě.

Ovce
Smalahove je tradiční norskou specialitou. Na ochutnávku si ale troufnou jen ti nejotrlejší.
Zdroj:
bigstockphoto

Konzumace ovčí hlavy není jen tak

A jak se tenhle tradiční pokrm vlastně správně konzumuje? Začínat byste měli ušima a očima. Podle Norů se jedná o ty vůbec nejlepší a nejtučnější kousky. Proto je potřeba jíst je ještě za tepla, než se stanou „žvýkavými“.

Líce, krk i dásně

Následuje konzumace lící a ovčího krku. Onou pomyslnou třešničkou na tomhle poněkud bizarním ovčím dortu jsou potom masité části dásní. V restauraci dostanete pravděpodobně jen půlku hlavy. A je jen na vás, jestli si poručíte další porci.

Kuriózní suvenýr

Na běžné vánoční tabuli už dneska asi smalahove nenajdete. A to ani v západní části země. I přesto zde existují stánky a restaurace, které pokrm servírují, a dokonce jej nabízejí jako kuriózní suvenýr. Příkladem je třeba norské město Voss, které prodává ovčí hlavy jako kulinářskou trofej. Troufnete si na ochutnávku?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

60° 37' 46.8247", 6° 25' 20.0219"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Osolená ovčí hlava je norské jídlo chudých a zároveň vánoční „pochoutka“