Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 7 běžkařských tratí v Česku. Tady se prostě musíte sklouznout

Ať už na běžkách stojíte jen párkrát za sezónu a chcete si v poklidu „odkroutit“ svých několik kilometrů, nebo se běžek nemůžete nabažit, máme pro vás bezva tipy.

Zatímco ti příležitostní běžkaři si pravděpodobně vystačí s lesem za domem a na upravenou trať se vydají třeba jen jednou za zimu někam dál, ti náročnější jsou schopni sjezdit autem celou republiku, aby se svezli v perfektních podmínkách a celé to mělo šťávu. Máme pro vás sedm skvělých běžkařských tratí v Česku, na které se vyplatí dojet i z větší dálky.

Jizerská lyžařská magistrála

Když zamíříte do Jizerek, určitě si projeďte vybraný úsek Jizerské lyžařské magistrály, která v současnosti nabízí 170 kilometrů upravovaných tratí. Za výchozí místo můžete pojmout třeba tradiční Bedřichov, Josefův Důl nebo nádhernou oblast Jizerky

Jizerská lyžařská magistrála je víceméně pro všechny, má totiž charakter náhorní plošiny, takže nemusíte nutně trhat rekordy v převýšení. Klidně tak s sebou můžete vzít i děti nebo někoho, kdo na běžkách nějakou dobu nestál a chce se zase rozjezdit.

Polevsko

Pokud to máte blízko na Novoborsko na severu Čech, vydejte se na Polevsko, kde bývají upravené tratě v okolí obcí Polevsko, Kytlice, Svor, Prysk a Kamenický Šenov – Prácheň. V nadmořské výšce 500–626 m n. m. tu najdete upravované tratě pro klasiku, které vás povedou po lesních cestách a loukách. 

Čeká tu na vás pěkně členitý terén a za dobré viditelnosti i krásné výhledy po okolí. Na trasy můžete nastoupit na Jedličné mezi Polevskem a Kytlicemi (na silnici, která obce spojuje, můžete bokem nechat auto). Pak už je na vás, jak dlouho trasu si vyberete – 3, 5, 7 nebo 9 kilometrů? 

Horní Mísečky

V Krkonoších vás zase nejspíš potěší upravovaný terén běžeckého areálu na Horních Mísečkách, kde si parádně zabruslíte i zajedete klasiku. Ideální je vydat se z běžeckého stadionu – pak si můžete vybrat různě dlouhé okruhy. Jen myslete na to, že jde o poměrně náročné trasy

Z Churáňova třeba na Kvildu

Jestli si radši zajedete na jih Čech, vydejte se na Šumavu, kde se můžete svézt stopou Kateřiny Neumannové. Když se pustíte z Churáňova/Zadova na Horskou Kvildu, nemůžete udělat chybu. Perfektně upravenou stopou se můžete vozit klidně 24 kilometrů bez většího převýšení.

Jednoduše se na Zadově vypravte ze stadionu, který byl dějištěm Světového poháru v běžeckém lyžování, na Jezerní slatě, Kvildu, Filipovu Huť a na Horskou Kvildu.

nejlepší trasy na běžky
Tyhle trasy na běžky snad nemůžou omrzet.
Zdroj:
Shutterstock

Z Komáří hůrky na Cínovec

Právě tudy vede nejoblíbenější trasa běžkařů v Krušných horách. Autem se dá dojet na Komáří vížku – parkoviště, tady už můžete nazout běžky a jet. Krušnohorská magistrála bývá skvěle strojově upravovaná a při troše štěstí budete mít i pěkný výhled na blízké i vzdálenější okolí.

Vřele doporučujeme trasu na rozcestník Pod Komáří hůrkou, pak na místo zvané „Pod Loupežníkem“, na Myslivnu pod sedmi štíty a pak k Hotelu Pomezí na Cínovci. Zpátky to můžete vzít po zmíněné Krušnohorské magistrále (tedy kolem Cínoveckého hřbetu a Lysé hory k rozcestí Pod Komáří hůrkou). Trasa měří 17 kilometrů, je nenáročná a zvládnou ji i ti, kteří zatím nemají příliš natrénováno.

Z Červenohorského sedla na Praděd

A teď konečně něco mimo Čechy. Jestli to máte blízko do Jeseníků, můžete se zkusit povozit po udržovaných trasách právě tam. Sněhová nadílka tu bývá dostatečná od poloviny prosince až do konce března. Co takhle vydat se sem aspoň na kousek jarních prázdnin?

K nejpopulárnějším trasám patří ta, která vede z Červenohorského sedla na Praděd přes chatu Švýcárna. Právě na ní je ovšem nutno počítat s tím, že jedním směrem budete prakticky stále stoupat (někdy víc, někdy míň), v opačném směru se pak ale úžasně svezete. 

Trasa měří v jednom směru 8,5 kilometru. Dáte ji, nebo si vyberete jiný úsek Jesenické magistrály?

Z Pusteven na Martiňák

Vynechat samozřejmě nesmíme ani Beskydy. Tady je za nejhezčí a nejlíp upravovanou trasu považovaná ta z Pusteven na Martiňák a zpátky, která měří 16 kilometrů a potěší hlavně ty, kteří chtějí jet, jet a jet – prakticky celá totiž vede po rovině (kromě dvou sjezdů na počátku trasy). 

A nakonec to nebude jen o sportovním výkonu – cestou totiž potkáte Maměnku a Libušín, které nejde přehlédnout, rozhlednu Cyrilku, sochu Radegasta a vrchol Radhoště s kaplí zasvěcenou Cyrilu a Metodějovi.  

Použité zdroje: 

  • kudyznudy.cz/aktivity/bezecke-trate-polevsko-luzicke-hory
  • blesk.cz/clanek/cestovani-cestujeme-po-cr/373781/klasika-na-lyzich-7-tipu-na-nejlepsi-bezkovani-v-cesku.html
  • krakonosuvsen.cz/bezecke_lyzovani_horni_misecky.html
  • kudyznudy.cz/aktivity/krusne-hory-na-bezkach-z-komari-hurky-na-cinovec
  • kudyznudy.cz/aktivity/bezkarska-trat-z-cervenohorskeho-sedla-na-praded
 
 

Místo

50° 47' 26.0952", 15° 8' 31.74"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 7 běžkařských tratí v Česku. Tady se prostě musíte sklouznout