Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější místa v ČR: kam se vypravit za nefalšovanou nádherou?

Česko je sice malé, to mu ale neubírá nic na kráse. Našince i cizince u nás uchvátí hory, jezera, skalní města, lesy, hrady i zámky… 

Nebylo to sice snadné, pokusili jsme se pro vás ale vybrat 10 nejkrásnějších míst v Česku. Vždycky je to věc vkusu, a tak se na nás nezlobte, když tu nenajdete lokality, které obdivujete zrovna vy. Určitě nám o nich ale dejte vědět na našem facebooku!

#1 Sněžka a její okolí

Krkonoše jsou v našich podmínkách jednoduše unikátní. Celý národní park je obdivuhodný a jeho příroda se čtyřmi vegetačními stupni nenechává milovníky hor sedět doma. Jakmile vystoupáte na Sněžku (nebo na ni vyjedete z Pece lanovkou), ohromí vás výhled po jejím okolí – patří sem třeba Úpské rašeliniště, Luční bouda nebo na druhé straně Obří hřeben táhnoucí se k Horní Malé Úpě.

Sněžka
Nejvyšší česká hora a její okolí? To je záruka přírodní krásy.
Zdroj:
Shutterstock

Krkonošský národní park letos v květnu oslavil 60 let. Bohužel se v posledních letech potýká s přemírou turistů (ročně jich sem zavítá až 6 miliónů), a to i těch neukázněných. Patří k nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě.

#2 Pravčická brána

To by bylo, abychom do desítky nejkrásnějších míst nezařadili Pravčickou bránu, největší přírodní pískovcový most v Evropě. Rozpětí jejího oblouku je 26,5 m a celková výška je 12 metrů. Národní přírodní památkou je už od roku 1963. 

Na turisty čeká v Českém Švýcarsku, které se ještě stále (i po rozsáhlém požáru v roce 2022) pyšní nádhernými lesy, skalami, soutěskami i nespočtem značených tras pro pěší i cyklisty.

Pravčická brána
Pravčická brána je symbolem Českého Švýcarska. To je zase perlou severních Čech.
Zdroj:
Shutterstock

Pravčická brána patří mezi nejnavštěvovanější místa v republice. Už na počátku 19. století tu pod branou údajně stála občerstvovací chatka, aby tu turisti mohli v případě potřeby načerpat energii. Dneska tu najdeme výletní zámeček v alpském stylu pojmenovaný Sokolí hnízdo.

#3 Adršpašsko-teplické skály

Na severovýchodě Čech na své návštěvníky čeká největší skalní město u nás – Adršpašsko-teplické skály. Národní přírodní rezervace na území okresů Náchod a Trutnov byla vyhlášena už ve 30. letech 20. století a rozkládá se na 1 711 ha. Zdejší skalní města si jen tak s něčím nespletete a určitě se sem budete chtít vrátit.

Adršpašsko-teplické skály
Skály, jezírko, stromy. Když sem nepůjdete v návštěvní špičce, bude to zážitek!
Zdroj:
Shutterstock

Zdejší útvary začaly vznikat po ústupu křídového moře, dotvářela je pak tektonická a erozní činnost. Svou důležitou roli sehrálo i zvětrávání. Všechno dohromady způsobilo rozdělení původně souvislé pískovcové tabulce na dvě skupiny skal. Součástí území jsou například i tři skalní hrady i jezírko s nádherně čistou vodou.

#4 Praha

Samozřejmě, Praha. I ten, kdo miluje život na venkově a do města by se nepřestěhoval ani za nic, určitě uzná, že Praha je nádherná. Procházka starou částí města je okouzlující během kteréhokoli ročního období a pohled na skvosty, které nám tu zanechali naši předci, je k nezaplacení. 

Praha
Praha je jednoduše nádherná. I pro ty, kteří v ní třeba netouží žít.
Zdroj:
Shutterstock

Z nejnavštěvovanějších míst můžeme jmenovat Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu a zdejší zrcadlové bludiště, zoologickou a botanickou zahradu, Pražský hrad, Karlův most, Vyšehrad nebo Václavské náměstí. Město podle pověsti vzniklo už během 8. století.

#5 Máj

V přehlídce krásy nemůže chybět ani vyhlídka Máj, z níž se můžete pokochat pohledem na meandr Vltavy. Hluboký skalnatý kaňon nikdy nezklame, zvlášť když se ještě ohýbá do podkovy. Pro tuhle krásu stačí dojet do obce Teletín, odkud je to pěšky asi kilometr (a další zpátky). 

vyhlídka Máj
Je libo úžasnou vyhlídku na Vltavu?
Zdroj:
Shutterstock

#6 Jizerka

Osada Jizerka je jedním z míst, kterými se Jizerské hory můžou směle chlubit. Nachází se v údolí říčky Jizerky a panorama tu dokresluje kopec Bukovec, který dosahuje nadmořské výšky 1 005 m. Lokalita je skvělým výchozím bodem pro pěší turisty i cykloturisty a pozoruhodné je na ní i to, že jde o nejvýš položenou obec u nás.

osada Jizerka
Na Jizerce je život hodně drsný. Během zimních nocí tu není výjimečných -30 °C.
Zdroj:
Shutterstock

Nejstarší písemná zmínka o Jizerce pochází už ze 16. století a původně ji obývali hlavně čihaři, tedy lovci hlavně zpěvných ptáků. Pak tu své místo měli i dřevorubci a sběrači drahých kamenů. Jedna ze dvou sklářských hutí, které tu vznikly v polovině 19. století, dodnes funguje. 

#7 Lednicko-valtický areál

Nejrozsáhlejší krajinný celek v Evropě, který se v roce 1996 dostal na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO, zase zdobí jižní Moravu. Komplex loveckých zámečků, vyhlídek a rozmanitých krajinotvorných prvků se tu rozkládá na 283 kilometrech čtverečních. Jediný prvek, který se z původních 16 kusů nedochoval, je Katzeldrofský salet, který v 50. letech 20. století padl během tvorby hraničního pásma.

Lednicko-valtický areál má dvě hlavní části – Valtický zámek a Lednický zámek. Nedaleko stojí i obdivuhodný Minaret a opomenout nesmíme Janův hrad

Lednicko-valtický areál
Zámky, hrad, minaret i voda. Lednicko-valtický areál si projděte celý, budete okouzleni.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Prachovské skály

Pískovcová skalní oblast v Českém ráji se pořád stává miláčkem srdcí malých i dospělých. Jakmile se sem jednou podíváte, hned budete vědět, že se sem budete muset vrátit. Lokalita nedaleko pohádkového Jičína byla údajně osídlena už v době kamenné, ve 13. století tu vznikl hrad a pak i pár osad a v 19. století se nedaleko od skal odehrála jedna z bitev Prusko-rakouské války.

Prachovské skály
Prachovské skály jsou součástí Českého ráje.
Zdroj:
Shutterstock

Skalami vedou tři trasy, ta nejdelší a nejnáročnější vám zabere asi 3 hodiny. Ta nejkratší se zase dá zvládnout za 45 minut. Ke skalám se dostanete i s kočárkem, jen se s ním nevydávejte nikam ze zpevněné cesty.

#9 Macocha

Největší propast svého druhu v Česku i ve střední Evropě by měl rozhodně navštívit každý! Hluboká je 138,5 metru, horní část propasti je dlouhá 174 metrů a široká 76 metrů. K tomu, abyste se dostatečně pokochali, jsou tu dva vyhlídkové můstky.

Na dně Macochy, která zdobí Moravský kras, se nacházejí i dvě jezírka – Horní a Dolní macošské jezírko. To první je hluboké 11 metrů a to druhé má hloubku minimálně 50 metrů. 

Macocha
V Moravském krasu najdete naši nejhlubší propast.
Zdroj:
Shutterstock

A proč se propast jmenuje, jak se jmenuje? Pokud vám evokuje „macechu“, pak jste na správné stopě – podle jedné z pověstí sem svrhla macecha svého nevlastního synka. Ten se ale při pádu zachytil a místní ho po křiku zachránili. Na oplátku do propasti hodili onu proradnou ženštinu. 

#10 Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou je bez pochyby jedním z těch nejúchvatnějších u nás. Původně byl postaven ve 13. století jako strážný hrad a byl prý i často dáván do zástavy. Ve vlastnictví ho měli Pernštejnové, páni z Hradce, Malovci z Malovic nebo Schwarzenbergové. 

Zámek v romantickém stylu tu vznikl v 1. polovině 19. století, kdy došlo ke stržení původního hradu. Snaha napodobit anglické gotické hrady se tehdy nesetkala s nadšením veřejnosti, dneska je ale Hluboká naprosto pohádkovým místem, kam rád zavítá každý – třeba i filmaři. Víte, že se tu natáčely evergreeny, jako je Pyšná princezna, Pan Tau to zařídí nebo Jezerní královna?

zámek Hluboká nad Vltavou
Kýč? Možná! Ale krásný.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11

 
 

Místo

50° 49' 6.3984", 15° 20' 46.5828"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa v ČR: kam se vypravit za nefalšovanou nádherou?