Přejít k hlavnímu obsahu

Pracovní cesty aneb cestujeme trochu jinak

Pracovní cesty mohou mít v dnešní době spoustu podob. Někteří cestujeme pracovně v rámci naší stabilní práce v určité firmě. Takovému cestování běžně říkáme služební cesty. 

Cestujeme tak zpravidla několikrát do roka. Při služební cestě máme většinou i nějaký ten prostor pro sebe. Mnoho z nás jej využívá na poznávání památek v daném městě, ti sportovněji smýšlející často nasadí běžecké či trekingové boty a vydají se poznávat okolní krásy přírody. Je tu ještě jeden druh pracovního cestování, který je oblíbený zejména mezi mladými lidmi a který bychom vám v následujících řádcích rádi představili.

Jedná se o situaci, kdy jsme stále na cestách a při tom stíháme i pracovat. Můžeme tak skvěle spojit příjemné s užitečným. Spojit práci se svým koníčkem je sen mnoha mladých, ale i starších lidí, pojďme se tedy společně podívat, jak se můžeme stát digitálním nomádem i my.

Formy digitálního nomádství

I digitální nomádství má více podob. Potřebujete k němu kvalitní počítač i boty. V prvním případě zakomponujeme cestování přímo do naší pracovní náplně. Můžeme tak psát cestopisné články nebo si založit blog o cestování, ve kterém budeme sdílet své zážitky z cest. Druhá varianta je, když pracujeme v jiném nežli cestovním odvětví a daná práce, která je možná vykonávat na dálku, nám cestování zkrátka umožňuje. Může se jednat např. o copywriting, ale také o programování, překladatelské či grafické práce. Umíme-li s designerskými programy jako je InDesign apod., můžeme vytvářet např. ilustrace, které dále prodáme do fotobanky.

Efektivní práce a poznávání okolí

Abychom stíhali poznávat památky a přírodní krásy daného města či země a na cestách jsme se pouze nepřemisťovali, chce to propracovaný plán. Je velmi vhodné, abychom měli vždy předem vymyšleno, kde budeme následující noci spát. Shánět ubytování na poslední chvíli není žádný med a nemuseli bychom mít vždy štěstí.

Dále je vhodné, abychom si před začátkem práce vytvořili myšlenkovou mapu. Zaznamenávat ji můžeme např. na mobil či diktafon. Pokud píšete cestopisný blog, nebojte se oslovit místní obyvatele, ti vědí vždy o něco víc, než je napsáno v cestovatelských příručkách. Mohou vám tak ukázat neobyčejná místa, která jsou běžným cestovatelům zapovězená. Na závěr už jen drobná rada. Chceme-li pracovat efektivně, měli bychom na cestách i řádně odpočívat a relaxovat.

Cestování není pro každého, časté přemisťování může unavovat. Relaxovat tak můžeme za pomocí pasivního, ale i aktivního odpočinku. Vyberte si, co je vám příjemné a užívejte si tak digitálního nomádství naplno.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pracovní cesty aneb cestujeme trochu jinak