Přejít k hlavnímu obsahu

„Vrtěti psem“ po bulharsku: Krutá tradice, která nemá v moderním světě místo

Žirafí krky, keramické talířky ve spodním rtu nebo popíjení krve přímo z rány zvířete. Že se tyhle podivné zvyky dějí někde v pralese, tisíce kilometrů od nás?

Řada z nich rozhodně ano. I v Evropě ale existují těžko pochopitelné tradice, které staví na krutosti k těm nejbezbrannějším – němým tvářím. Jednu takovou ještě donedávna praktikovali třeba i v bulharské vesničce na jihovýchodě země.

Pes ve vodě
Krutý rituál se prý už v bulharské vesnici nepraktikuje.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ochrana před vzteklinou

Ve vesnici Brodilovo byl rituál praktikován už od nepaměti. Sloužit měl jako ochrana před vzteklinou a zlými duchy. Když se o něm ovšem v roce 2005 dozvěděl svět, byl z pochopitelných důvodů zakázán. Bohužel místní na tradici tolik lpěli, že starosta vesnice v roce 2011 ceremoniál znovu obnovil.

A jak vlastně zmíněný rituál ve své prapůvodní podobě probíhal? Psi z vesnice byli odchyceni a uvázáni na dlouhé lano. To místní zavěsili nad řeku Veleka a zvíře točili směru hodinových ručiček. Poté ho pustili, aby se pomocí setrvačnosti začalo točit velkou rychlostí, tentokrát po směru ručiček. 

Za hlasitého pískotu a jásotu místních pes padá do řeky, odkud se – značně dezorientovaný – snaží dostat na břeh. Jeho osud je ale často zpečetěn. Buď narazí na dno řeky a ztratí vědomí, nebo je jednoduše tak vystresovaný, že zapomene plavat a utopí se.

Netradiční oslava Velikonoc

Zmíněný zvyk, kterému místní říkají trichane, se až do roku 2005, kdy na něj upozornila tisková zpráva britské Strany zelených, praktikoval v nepozměněné podobě u příležitosti slavnosti Sirni zagovezni. Ta se pořádá v předvečer Velikonoc.

Někdejší starosta Petko Arnaoudov situaci okomentoval tak, že není ideální, ale už je to lepší než dřív. A nic se nemůže změnit ze dne na den jen proto, že to někdo zakázal.

Mokrý pes ve vodě
Rituál zvaný trichane je starý skoro 150 let.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jaká je situace v současnosti?

Od rituálu místní rozhodně neupustili. Údajně ale v současné době probíhá v poněkud mírnější verzi, kdy už se nebozí psi alespoň neroztáčejí na laně. 

Dnes už jsou „pouze“ házeni do vody, která je má ochránit od případné nákazy vzteklinou. O tom, jak moc a jestli vůbec je zmíněné týrání nejlepšího přítele člověka účinné, asi nemá smysl dlouze debatovat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

42° 5' 16.8866", 27° 51' 22.8879"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Vrtěti psem“ po bulharsku: Krutá tradice, která nemá v moderním světě místo