Přejít k hlavnímu obsahu

Roadtrip po Beneluxu: Tipy na místa, která si hned po první návštěvě zamilujete

Složenina Benelux označuje tři malé země západní Evropy. Konkrétně jde o Belgii, Nizozemsko a Lucembursko.

I přesto, že tyto země nevynikají svou polohou, jsou nesmírně bohaté na historické i architektonické památky, přírodní zajímavosti a další turistická lákadla, pro která si je zaručeně zamilujete. Pokud sem plánujete roadtrip, poradíme, co během něj navštívit a na jaká místa rozhodně nezapomenout.

Kam v Belgii?

Asi každý, před kým zmíníte Belgii, si vybaví tradiční belgické pralinky. Sladkosti jsou nicméně jedním, nikoliv jediným důvodem, proč sem zamířit. Během návštěvy se zaměřte třeba na tato místa.

Brusel

Svoji cestu začnete s největší pravděpodobností v Bruselu – hlavním městě Belgie. Brusel je sídlem NATO a několika institucí Evropské unie. Díky tomu bývá označován za hlavní město Evropy. Co si tady prohlédnout?

  • Náměstí Grande-Place: Grande-Place neboli Velké náměstí, je dominantou Bruselu a najdete ho v samotném srdci města. Patří na seznam UNESCO a podle mnohých je nejkrásnějším náměstím na světě. Jeho dominantou je radnice s 96 metrů vysokou věží, na níž je umístěna socha sv. Michala, patrona Bruselu.
  • Čůrající sochy: V Bruselu najdete nejednu raritu. U turistů jsou oblíbené zejména sochy čůrajícího chlapečka (Manneken Pis), pro kterého byla ušita téměř tisícovka rozdílných oblečků. Kromě chlapečka tady ale narazíte i na nedaleko stojící čůrající holčičku (Jaenneke Pis), a dokonce sochu čůrajícího psa (Het Zinneke).
  • Park Mont des Arts: Nedaleko náměstí Grande-Place a čůrajících soch stojí vyhlášený Park Mont des Arts, který nabízí krásnou zahradu, výhled na historické centrum města i palác Karla Lotrinského, který často hostí výstavy Národní knihovny Belgického království. Ještě než do parku vstoupíte, všimněte si jezdecké sochy krále Alberta I. a jeho protějšku – sochy královny Elisabeth I.
  • Atomium: Kdo neviděl Atomium, jako by v Belgii ani nebyl! Tahle památka patří po právu mezi ty nejnavštěvovanější. Unikátní stavba ve tvaru základní krystalické mřížky železa byla postavena jako symbol mezinárodní výstavy Expo 58. Protože si ji ale veřejnost neskutečným způsobem oblíbila, stala se postupně symbolem celé Belgie. Stavba je tvořena devíti koulemi, které sahají do výšky 102 metrů.
Bruselské Atomium
Ikonickou stavbu si oblíbili nejen místní, ale zejména turisté.
Zdroj:
Shutterstock

Bruggy

Během návštěvy Belgie si nenechte ujít ani prohlídku romantického městečka, které je protkáno hustou sítí vodních kanálů. Na hlavním náměstí Markt vás uvítá věž Belfry a nedaleko vedlejšího náměstíčka Brug objevíte kostel Panny Marie. Pralinky tady voní na každém rohu, takže si nezapomeňte koupit degustační pytlíček.

Antverpy

Dalším městem, které rozhodně stojí za návštěvu, jsou belgické Antverpy. Druhé největší belgické město, ve kterém žil a tvořil vlámský malíř Peter Paul Rubens, se rozprostírá u řeky Šeldy na severu země. Během prohlídky můžete navštívit Rubensův dům, přístav, hrad Steen z 9. století i zoologickou zahradu s více než 6 000 zvířat.

Hrad Steen v Antverpách
V Antverpách můžete navštívit hrad Steen z 9. století.
Zdroj:
Shutterstock

Kam v Nizozemsku?

Nizozemsko je bezesporu nejkrásnější na jaře, kdy tady kvetou lány pestrobarevných tulipánů. Vedle ale nešlápnete ani v létě nebo na podzim. Země totiž láká na řadu zajímavostí a nevšedních atrakcí. Kam vyrazit?

Hlavní město Amsterodam

Uvolněná atmosféra, coffeeshopy na každém rohu, ale i můstky a kanály, malebné kavárničky a neuvěřitelná koncentrace jízdních kol dodává tomuto místu jedinečnou atmosféru, kterou zkrátka jinde nenajdete. Navštivte třeba bleší trh, který se koná v bývalé židovské čtvrti na náměstí Waterloo, nákupní ulici Kalverstraat nebo jeden z nejrozlehlejších trhů Albert Cuypmarket.

Pohled na kola opřená u mostu
Amsterodam – to nejsou jenom coffeeshopy, ale i malebné historické stavby a všudypřítomná kola.
Zdroj:
Shutterstock

Keukenhof

V Nizozemsku každoročně vykvetou na čtyři miliardy květinových cibulek a tulipány z nich tvoří více než polovinu! Za těmi nejkrásnějšími tulipánovými lány rozhodně vyrazte do Keukenhofu, kde je každoročně vysazeno více než sedm milionů cibulovin. Po dva měsíce v roce (od poloviny března do poloviny května) tady narazíte na alegorické vozy i nekonečné pestrobarevné lány, ze kterých oči přechází.

Kinderdijk a Zaanse Schans

Pro Nizozemsko jsou typické tulipány, coffeeshopy a větrné mlýny. Necelou dvacítku z nich můžete obdivovat v Kinderdijku. Mlýny tady pocházejí z 18. století a jsou zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Na další „sbírku“ větrných mlýnů narazíte ve skanzenu Zaanse Schans který mapuje nizozemské vesnice v 17. století.

Kinderdijk: větrné mlýny milovali malíři, dneska je obdivují turisti

Kinderdijk s tulipány a větrnými mlýny
Součástí Kinderdijku jsou větrné mlýny z 18. století.
Zdroj:
Shutterstock

Kam v Lucembursku?

Lucembursko je maličkatým státem, který ale drží (podle hrubého domácího produktu) statut nejbohatší země světa. Lákat vás bude na své skvostné hlavní město zapsané na seznamu UNESCO, ale také na malebné kouty přírody poseté pevnostmi a velkolepě působícími hrady. Co tady vidět a navštívit?

Lucemburk

Hlavní město Lucemburska je opravdu maličké a k jeho prozkoumání vám bude bohatě stačit jeden den. Najdete tady půvabnou Starou čtvrť zapsanou na seznamu UNESCO, kasematy, katedrálu Notre-Dame i velkovévodský palác. Mezi další lákadla patří třeba vyhlídková trasa Chemin de La Corniche na skalnatém kopci zvaném Bock nad řekou Alzette nebo náměstí Place Guillaume, v jehož středu stojí jezdecká socha Viléma II., jednoho z lucemburských velkovévodů.

Pohled na Lucemburk
Hlavní město Lucemburska projdete za jediný den.
Zdroj:
Shutterstock

Clervaux

Pokud vás lákají lucemburská městečka a jejich tajemství, přesuňte se z Lucemburku do nedalekého Clervaux. Městečko projdete za půl den, a to ideálně se zkušeným průvodcem. Navštívit tady můžete místní katedrálu z 15. století s přilehlým opatstvím, románský kostel a benediktínský klášter. Protože byla většina z výše uvedených staveb zničena, během 20. století byla opravena a převlečena do z brusu nového kabátku.

Vianden

Vianden je městečko na severovýchodě země, které leží na řece Our v blízkosti hranic s Německem. Po Lucemburku jde o druhý nejdůležitější turistický cíl země. Proč tomu tak je?

Nachází se tady totiž jeden z nejkrásnějších gotických hradů v Evropě, který postavili zástupci rodu Vianden, jehož členové byli příbuzní německého císařského dvora. V interiéru hradu si můžete prohlédnout rytířské sály, ložnice a komnaty, kuchyň s otevřeným ohništěm nebo 44 metrů hlubokou studnu.

Hrad Vianden a okolí
Vianden láká na jeden z nejkrásnějších gotických hradů v Evropě.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 53' 41.9042", 4° 20' 29.5197"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Roadtrip po Beneluxu: Tipy na místa, která si hned po první návštěvě zamilujete