Přejít k hlavnímu obsahu

Hřebenovka Českým Švýcarskem? Bude! A pěkně se projdeme

České Švýcarsko dostalo loni v létě pekelně zabrat rozsáhlým požárem. Díky spoustě vykonané práce se sem ale turisti můžou vrátit, a dokonce si tu užít hřebenovku.

Trasa, která je dlouhá 101 kilometr, čeká na své otevření. To se uskuteční 25. 4. 2023. Projít můžete její část, ale klidně se dá nastoupit v Petrovicích na Ústecku a skončit na Šébru, tedy na Stožeckém sedle, který už je součástí Lužických hor.

Tahle dálková pěší trasa nadchne všechny, kteří se rádi podívají na známá a exponovaná místa, ale i na ta, kam turisti úplně běžně nevkročí. Tak by se v oblasti severních Čech mohly větší masy turistů roztříštit do menších skupinek a procházka po kraji by mohla být ještě o něco příjemnější i během hlavní turistické sezóny.

Kam se na trase podíváte?

Součástí trasy jsou místa ikonická i ta méně známá. Prozkoumat můžete Tiské stěny, pak se dá vyšlapat na Děčínský Sněžník, podívat se pěkně z výšky na kaňon Labe, zahlédnout Malou Pravčickou bránu, líbivý skalní hrad Šaunštejn u Vysoké Lípy, vystoupat na Mariinu skálu, projít se malebným Kyjovským údolím a pak se přes Krásnou Lípu, Jedlovou horu a Tolštejn dostat až na Stožecké sedlo, tedy až na hranici Lužických hor.

výhled z Mariiny skály v Českém Švýcarsku
Trasa dlouhá 101 kilometr nabízí množství pohádkově kouzelných míst.
Zdroj:
Shutterstock

Ústecko láká na dopravu zdarma

Pro ty, kteří to do Českého Švýcarska a jeho okolí mají daleko, má Ústecký kraj zajímavou nabídku – stačí, když se tu na dvě noci ubytujete, a získáte možnost využívat hromadnou dopravu po celém Ústeckém kraji zdarma. Toho se dá při výletech krásně využít, jednoduše se můžete někam přiblížit a pak se vydat po svých.

Zdroj

 
 

Místo

50° 52' 26.7024", 14° 14' 10.122"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hřebenovka Českým Švýcarskem? Bude! A pěkně se projdeme