Přejít k hlavnímu obsahu

Před 200 lety vznikl přístav, kterým projdou 2,3 miliardy tun nákladu

Už je to 200 let, co udělali Britové z ospalé přímořské kolonie velký přístav pro lodě na obchodních cestách. Stal se z něj kolos, o jakém se jim nesnilo. Dnes je Singapur jeden z nejvýznamnějších přístavů světa a projde jím 2,3 miliardy tun nákladu ročně. To přináší řadu problémů.

Zmíněné 2,3 miliardy tun nákladu představují 15 % celkového objemu světové lodní nákladní dopravy. Singapur stojí na důležité námořní křižovatce, stalo se z něj významné překladiště zboží. Má výbornou polohu mimo jiné z hlediska cesty nákladu mezi Asií a Amerikou.

Množství lodí, které v jednom okamžiku brázdí singapurské vody, se počítá ve stovkách, koordinovat je pomáhá zařízení schopné sledovat až 10 tisíc lodí najednou. I tak je zásadní práce lidí. Nejen při koordinaci, ale i při navádění obřích lodí delších než čtyři fotbalové hřiště.

Výše nákladu na palubě dosahuje často výšky několika desítek metrů.
Zdroj: bigstock.com

Všechno navíc komplikují časté výkyvy počasí na otevřeném moři. K tomu připočtěme velmi úzký průliv vedoucí k přístavu a neustále se měnící profil dna, jehož podobu neustále monitoruje tým specialistů.

Co a kde je vlastně Singapur

Bývalo to ospalé místo, ovšem přesně před 200 lety (1819) si zde Britové vybudovali základnu pro obchodní lodě. Město prosperovalo a díky přístavu se rozrůstalo.

Singapur je námořní brána do Asie. To z něj při dnešním rozložení obchodních sil dělá veledůležité místo.
Zdroj: bigstock.com

Dnes je Singapur progresivní městský stát s více než 5 miliony obyvatel. Zajímavější než počet obyvatel je hustota zalidnění – přes 7500 lidí na km² - víc namačkané obyvatelstvo mají jen v Macau a Monaku, Česká republika vykazuje ve statistikách 133 obyvatel na km², tedy šestapadesátinu hodnoty Macaa.

A kde se vlastně nachází? Singapur najdete v jihovýchodní Asii v Singapurském průlivu mezi Malajským poloostrovem a indonéským ostrovem Batam. Vznikl v roce 1965, kdy se osamostatnil od sousední Malajsie.

 
 

Místo

1° 16' 25.4316", 103° 48' 4.7304"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Před 200 lety vznikl přístav, kterým projdou 2,3 miliardy tun nákladu