Přejít k hlavnímu obsahu

7 tipů: Jak ušetřit na dovolenou a co dělat, když to nevyjde

Toužíte po letní dovolené nebo po prodlouženém víkendu v dražším městě, které se zdá mimo váš rozpočet? Připravili jsme pro vás sedm tipů, jak na dovolenou našetřit. A když se to náhodou nepovede, na konci článku najdete nápady, jak situaci vyřešit.

Nejlepší tipy: Jak ušetřit na dovolenou

Mnoho z nás má s šetřením peněz problém. Ať už je výplata jakákoliv, je snadné být na konci měsíce téměř na nule. Jak docílit toho, aby vám v bance peníze zbývaly a vy jste si mohli užít parádní dovolenou? Inspirujte se našimi tipy.

1.    Založte si speciální účet

Když na něco šetříte, je vhodné založit dedikovaný účet. Posílejte sem každý měsíc určitou částku peněz a za žádných okolností z nich nečerpejte. Některé banky dokonce umí spořit peníze přímo na vašem běžném účtu, například zaokrouhlováním odchozích plateb na celé stovky.

2.    Motivujte se

Snáze se vám bude šetřit, když budete mít přesnou představu na co šetříte. Vyhledejte perfektní místo, letenky, hotel, zajímavosti v okolí… A vše umístěte na nástěnku, klasickou či online. Kdykoliv budete mít nutkání utrácet, podívejte se, proč odolat.

3.    Najděte přivýdělek

Peníze navíc můžete vydělat. Najděte si brigádu na víkendy nebo zapřemýšlejte, jestli nemáte schopnosti, které lze zpeněžit. Můžete tak snadno vydělávat i z domova. V čase, který strávíte prací navíc nebudete moci utrácet.

4.    Darujte krevní plazmu

Darování krevní plazmy je záslužná činnost, kterou můžete zachránit životy druhých, a navíc dostanete zaplaceno. Odběr krevní plazmy není bolestivý ani nebezpečný a zabere vám maximálně hodinu a půl času. Za rok pravidelného dárcovství můžete našetřit na fajn dovolenou.

5.    Prodejte své věci

Neprodávejte věci, které používáte a potřebujete, ale podívejte se do skříní, jestli nemáte co vyřadit. Prodej pěkného oblečení, které vám nesedí nebo elektroniky, kterou nepoužíváte může přinést pár korun navíc.

6.    Ušetřete na jídle

Jídlo je jedním z největších výdajů, kterého se nedá zbavit. Nebo ano? Nesnažte se kvůli dovolené držet hladovku, ale plánujte levnější jídla. Nakupujte suroviny ve slevách, podívejte se do oddělení potravin před koncem spotřební lhůty a vyrazte na farmářské trhy.

7.    Nenakupujte zbytečnosti

Impulsní nákupy oblečení, elektroniky i doplňků do domácnosti vás mohou stát měsíčně i několik tisíc. Nechoďte do obchodních center, když nepotřebujete, vypněte newsletter u online obchodů a vyhněte se nákupům na internetu.

Když se našetřit nepovede

Občas se přes veškerou snahu nepodaří našetřit tolik, kolik si představujete. Proto jsme připravili dalších pět tipů, jak si užít skvělou dovolenou, když vám nevychází rozpočet.

Vyměňte si bydlení

Pokud bydlíte na zajímavém místě, můžete vyzkoušet portály nabízející výměnu bydlení. Třeba najdete někoho s perfektním domkem u moře, kdo chce strávit dovolenou v Česku.

Last minute dovolená

Last minute nabídky bývají nižší až o 30 %. Možná vás čekají kompromisy při výběru, ale máte šanci najít příjemnou dovolenou ve svém rozpočtu.

Jeďte mimo hlavní sezónu

Cestování v červenci a srpnu (v exotických oblastech se sezóna může lišit) vás vyjde i o desítky procent dráž než po zbytek roku. Vydejte se na dovolenou mimo sezónu. Ušetříte na ubytování a na místě bude i méně turistů.

Půjčte si peníze

Když se pustíte do nového podnikání, hledáte podnikatelské úvěry. Proč si u banky nepůjčit i na dovolenou? Na takové výdaje jsou určené spotřební úvěry. Jejich využití si dobře rozmyslete, abyste letošní dovolenou nesplácela až do dalšího roku.

Cestujte zdarma

Je hned několik způsobů, jak můžete cestovat s nízkým rozpočtem nebo úplně zdarma. Vyzkoušejte couchsurfing nebo nabídněte pár hodin práce týdně za ubytování a stravu. Takové cestování si užijí především dobrodruzi.

Rady na závěr

Určete si své priority. Začít šetřit není jednoduché. Pravděpodobně se budete muset vzdát některých věcí, na které jste zvyklí. Může to být časté stravování v restauracích, nákupy nového oblečení nebo exkluzivní suroviny. 

Pokud je ale cestování vaší vášní, nastavte si ho jako hlavní prioritu. Nevzdávejte to, když vám život postaví do cesty překážky. Možná budete muset měnit plány, hledat nové cesty k cíli, výsledek za to stojí.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 tipů: Jak ušetřit na dovolenou a co dělat, když to nevyjde