Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená na kole: Jaké máte možnosti, když se rozhodnete pro aktivní dovolenou?

Máte rádi pohyb, přírodu a válení se na pláži vám nic neříká? Pokud jste se rozhodli strávit víkend či celý týden aktivně, sedněte na kolo. Jak přesně může aktivní dovolená vypadat, když jste milovníkem cyklistiky, si přiblížíme v našem přehledu.

Cyklovíkend

Poznávejte Českou republiku po kouskách a o víkendech. Trasu si můžete naplánovat na etapy, což znamená, že si sami zvolíte délku a náročnost trasy a zvládne ji tak celá rodina, včetně dětí. Ideální trasy pro cyklovíkendy jsou: Labská stezka, Vltavská cyklistická cesta, Moravské vinařské stezky. Jestliže preferujete ubytování na jednom místě a zkoumání konkrétní oblasti, jistě oceníte Šumavu a Beskydy.

Cyklozájezd

Cyklozájezdy už jsou časově náročnější a svou formou asi nejbližší těm klasickým dovoleným. Ubytováni jste na jednom místě se zajištěným jídlem a programem. Ten se většinou skládá z cyklovýletů, ale i pěších túr. Mezi oblíbené destinace cyklozájezdníků patří Švýcarsko, Rakousko, Francie, Itálie a Slovinsko (oblast Alp).

Cyklostanování

Pro odvážné cyklisty, kterým nevadí spát ve stanu nebo pod širákem, je cyklostanování dokonalou dovolenou. V tomto případě nemusíte řešit rezervaci ubytování ani to, zda dojedete včas. Stačí, když si sbalíte spacák, stan a ešus, potraviny a další vybavíte po cestě. Takovou dovolenou lze naplánovat v tuzemsku i za hranicemi. A kam konkrétně stojí za to vyjet? Stezka podél řeky Mohan, Podunajská cyklostezka, Andalusie nebo Provence.

TIP: Pro lepší přehled o svém sportovním výkonu na dovolené si pořiďte smart hodinky, na kterých budete snadno kontrolovat ujeté kilometry a další zajímavé údaje.

Cyklotábor

Pro naše nejmenší existují cyklotábory, kde se nejen vybijí na kole, ale prožijí si i jiné aktivity, mezi které patří například návštěva muzeí, aquaparků apod. Délka cyklotáborů se pohybuje v rozmezí 7–14 dnů a v ceně bývá započítáno ubytování, strava, doprava do tábora, program, lektoři i cestovní pojištění. Cyklotábory najdete po celém území České republiky, včetně hor, kde si děti vyzkoušejí i adrenalinovou jízdu po singletrailech.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená na kole: Jaké máte možnosti, když se rozhodnete pro aktivní dovolenou?